Pagubele produse de incendiul de la IBCv Iași, în curs de evaluare

Potrivit primelor estimări, pagubele ar fi de peste un milion de euro. Managerul institutului a avut nevoie el însuși de ingrijiri medicale, după ce s-a inhalat fum, în timpul operațiunii de evacuare a pacienților. 

 

Aseară s-a dat din nou alarma la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, după ce un angajat al instituției a sunat la 112, anunțând că incendiul care fusese stins de pompieri în cursul dimineții reizbucnise. La fața locului au fost trimise de urgență mai multe autospeciale de pompieri, însă s-a constatat că, din fericire, fusese vorba de o alarmă falsă. Persoana care apelase la 112 confundase aburul produs de apa care se scurgea pe grinzile încă încinse, cu fumul. Pompierii trimiși la fața locului au constatat că situația nu prezenta niciun pericol. Cu toate acestea, o autospecială cu un echipaj a rămas la fața locului pe parcursul nopții, pentru a putea interveni imediat, în eventualitatea în care incendiul ar fi reizbucnit. Din fericire nu a mai fost cazul, iar acum, următorii pași care urmează a fi făcuți vor fi stabilirea cuzelor incendiului și evaluarea pagubelor.

Tot în cursul zilei de ieri, reprezentanții ISU Iași au mai anunțat că unitatea medicală nu avea autorizație de securitate la incendiu, fapt constatat cu ocazia ultimului control efectuat aici de inspectorii de la pompieri. La vremea respectivă, unitatea medicală a primit un avertisment, responsabililor din cadrul spitalului fiindu-le pus în vedere faptul că trebuie să intre în legalitate. Conform unui comunicat remis de ISU Iași, până la acest moment unitatea nu depusese actele necesare autorizării, funcționând în continuare fără a deține acest document. În această situație e de așteptat să fie demarată și o anchetă pentru stabilirea persoanelor care se fac vinovate pentru producerea incendiului care a afectat serios activitatea unității medicale.

 

Sursa: Ziaruldeiasi.ro

Peste 120 de pacienţi au fost evacuaţi, 18 dintre ei fiind în stare gravă, iar zeci de pompieri s-au luptat cu flăcările mai mult de șapte ore, după ce a luat foc un etaj întreg al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi. Iniţial au fost evacuaţi pacienţii de la Terapie Intensivă, zonă aflată la etajul 5, pentru a fi evitată o tragedie. 

Un asistent medical a avut de suferit în urma incendiului, fiind intoxicat ușor cu fum și gaze, dar și managerul unității medicale, dr. Grigore Tinică, a fost la rîndul său victimă și a avut nevoie de ajutorul colegilor săi de la clinica ORL a spitalului Sfântul Spiridon, tot din cauza intoxicației cu fum. Acesta s-a implicat în acțiunile de evacuare a pacienților aflați în stare gravă, ocazie cu care a inhalat fumul și gazele toxice care invadasera holurile și saloanele spitalului. Din fericire, nu a fost nimic grav, după controlul medical efectuat la clinica ORL, managerul revenind la institut.

Scopul principal a fost să salvăm viaţa pacienţilor şi a personalului, ulterior, să transferăm pacienţii aflaţi în stare gravă în alte instituţii. Am luat măsuri pentru a salva din tehnologia şi aparatura medicală şi ce aveam acolo. Am creat o structură, un consiliu medical lărgit, împreună cu tehnicienii, pentru a evalua pagubele produse de incendiu”, a declarat dr. Tinică, la câteva ore după ce flăcările fuseseră stinse.

 

Dr. Grigore Tinica

Din păcate, unul dintre pacienții în stare gravă evacuați în timpul incendiului a decedat în cursul zilei de ieri, însă medicii spun că decesul se datorează exclusiv afecțiunii de care acesta suferea, cauzele morții neavând nicio legătură cu incendiul produs la institut. Este vorba de un pacient cu afecțiuni hematologice grave, care fusese adus la dializă la spitalul C.I. Parhon, ce funcționează în aceeași clădire cu Institutul de Boli Cardiovasculare. Acesta s-a numărat printre pacienții evacuați în urma incendiului, fiind adus la Institutul Regional de Oncologie, de unde fusese trimis la dializă, însă la scurt dimp după transfer, a decedat.

Tot ieri, doi pacienți din zona Moldovei, care suferiseră un infarct și ar fi trebuit să ajungă la institutul ieșean au fost direcționați către alte spitale din țară. Astfel, în primul caz, pacientul din Piatra Neamț a fost transportat cu o ambulanță la Institutul Inimii din târgu Mureș, iar celălalt pacient, dintr-o comună ieșeană, a fost transportat cu elicopterul la spitalul Floreasca din Capitală.

 

Deși nu s-a făcut încă o evaluare exactă a pagubelor, acestea sunt însemnate, fiind estimate la peste 1 milion de euro. Trei etaje ale clădirii au fost puternic afectate, fapt ce a dus la sistarea, pe o perioadă încă necunoscută, a intervențiilor chirurgicale. Toți pacienții aflați pe lisele de așteptare au fost dirijați către alte clinici cu același profil, din țară. Etajele patru, cinci și șase au fost afectate fie de flăcări, fie de fumul gros degajat sau de apa folosită la stingerea incendiului, mai multe saloane având nevoie de lucrări de renovare. Cel mai afectat se pare că a fost blocul operator, fiind distrusă o mare parte din aparatura și dispozitivele medicale. „În acest moment este evaluată situaţia actuală a Institutului de Boli Cardiovasculare şi se depun toate eforturile pentru organizarea în vederea reluării în cel mai scurt timp a activităţii unităţii medicale. În urma incendiului institutul a suferit pagube materiale importante, urmând să se facă o evaluare pe fiecare secţie a tuturor pagubelor” a mai precizat dr. Grigore Tinică.

Chiar dacă Ministerul Sănătății a promis un ajutor de urgență, autotitățile locale spun că cel mai optimist termen la care s-ar putea relua activitatea unității medicale ar fi la toamnă.

 

Și activitatea spitalului C. I. Parhon, care funcționerază la primele trei etaje ale aceleiași clădiri, a fost afectată, mai multe secții devenind nefuncționale, în urma pagubelor produse în special de apa folosită din abundență pentru lichidarea incendiului de la etajul șase. Valoarea estimată a pagubelor produse la nivelul acestei unități este de aproximativ 300.000 de lei, acestea constând în distrugerea instalațiilor termice, a celor electrice și a prereților.

Astfel, secţia de Terapie Intensivă, cea Dializă şi Ambulatoriul  au fost scoase tmporar din uz, până la remedierea pagubelor produse. „În cazul urgenţelor din afara judeţului se încearcă redirecţionarea sau rezolvarea urgenţei în localitatea de domiciliu. Pentru cei din judeţul Iaşi care au nevoie de intervenţii urologice şi nefrologice asigurăm un minim de intervenţii chirurgicale, restul sunt direcţionaţi la Spitalul Militar sau Spitalul CFR. Pentru secţii de terapie intensivă colaborăm cu cei de la Spitalul Sf. Spiridon. Sperăm să reluăm activitatea în următoarele două-trei zile”, a perecizat în această dimineață dr. Ionuț Nistor, purtatorul de cuvând al unității medicale.

Acesta a mai adăugat că că pacienţii dializaţi sunt transferaţi în centrele private din Iaşi până va fi repusă în funcţiune staţia de dializă. De asemenea, în ambulatoriu, cel puţin 100 de pacienţi sunt reprogramaţi zilnic să revină pentru perioada următoare.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*