Parada in costume de gala si ambulante in sunet de sirena marcheaza astazi, in Capitala, Ziua Nationala a Ambulantei

28 iulie 2015 | 0 comentarii |

Sub sloganul „Totdeauna si tuturor, gata pentru ajutor”, la 109 ani de la infiintare, in 28 iulie 2015 este sarbatorita, pentru prima data in Romania, „Ziua Nationala a Ambulantei”. Le uram si noi, salvatorilor, LA MULTI ANI!

 

Ziua Ambulantei

Ziua Ambulantei

Cate un echipaj si o ambulanta din fiecare judet si din Muncipiul Bucuresti marcheaza, astazi, Ziua Nationala a Ambulantei, in Capitala.

Parlamentul Romaniei a aprobat, in februarie, Legea nr. 22/2015, prin care se stabileste ca ziua de 28 iulie sa fie Ziua Nationala a Ambulantei din Romania. In 13 martie 2015 legea a intrat in vigoare, dupa promulgarea ei de catre presedintele Klaus Iohannis, urmand ca de anul acesta sa fie marcata anual, de autoritatile publice centrale si locale, in semn de recunoastere a rolului ambulantei in salvarea de vieti omenesti.

Astazi, pentru prima data, Ziua Ambulantei este marcata festiv. La ora 9.00, in Piata Constitutiei, are loc deschiderea oficiala a evenimentului, iar cu aceasta ocazie va fi intonat Imnul Romaniei, urmat de Imnul Ambulantei si salutul ambulantelor care, timp de un minut, vor folosi sistemele acustice si luminoase.

Ziua AmbulanteiMedicul Cristian Grasu, directorul medical al Serviciului de Ambulanta Bucuresti – Ilfov (SABI), va prezentarea istoria Ambulantei, iar  liderul Federatiei Nationale Sindicale „Ambulanta” din Romania, Gheorghe Chis va vorbi despre adoptarea Legii nr. 22/2015 privind instituirea Zilei Nationale a Ambulantei pe 28 Iulie. Dr. Alis Grasu, managerul SABI, va prezenta flota nationala a Serviciilor Publice de Ambulanta, personalul si  numarul de interventii din primul semestru al acestui an.

Gheorghe Chis va inmana plachete de recunostinta pentru colegii accidentati si decedati in misiune, dupa care oficialitatile prezente la eveniment vor sustine alocutiuni adesate salvatorilor din Romania.

Ceremonia se va incheia in acordurile Imnului Ambulantei si salutul ambulantelor care, timp de un minut, vor folosi sistemele acustice si luminoase.

 

Afis-Ziua-Nationala-a-AmbulanteiDefilarea echipajelor incepe la ora 10.00, pe traseul Piata Constitutiei, Bulevardul Unirii, Piata Universitatii (Hotel Intercontinental), bd. Nicolae Balcescu, bd. Magheru, Piata Romana, bd. Lascar Catargiu, Piata Victoriei, Calea Victoriei, bd. Natiunilor Unite, bd. Libertatii si Piata Constitutiei. Coloana de ambulante se va deplasa cu o viteza constanta de 10 km/h, avand in functiune semnalele luminoase, pe tot traseul, iar cele acustice doar in reperele mari ale orasului (la pornire, in intersectiile mari din traseu si in locatiile institutionale mentionate), anunta organizatorii evenimentului. In restul traseului va fi difuzat IMNUL AMBULANTEI.

Dupa ce se va incheia marsul festiv, ambulantele din cele 41 de judete si din Municipiul Bucuresti se vor instala in diverese zone din Capitala, unde vor putea fi vizitate de bucuresteni, iar salvatorii, imbracati in costume de gala, vor acorda primul ajutor cetatenilor afectati de canicula, se arata in programul destinat acestei prime manifesatari festive a Zilei Ambulantei din Romania.

 

Echipajul SAJ Buzau

Echipajul SAJ Buzau

Pentru a nu afecta activitatea serviciilor de ambulanta, la festivitate participa cate o singura masina din fiecare judet, cu exceptia Ambulantei Tulcea care va participa la eveniment si cu salupa de salvare.

Din Buzau a plecat catre Capitala, in aceasta dimineata, o ambulanta de tip B2, insotita de un echipaj complet pentru interventii de urgenta, din care fac parte dr. Mariana Hansa si liderul Sindicatului Ambulanta, Ionut Stoicescu.

Pentru noi, buzoienii, aceasta zi are o semnificatie cu atat mai aparte cu cat cel care a infiintat Ambulanta in Romania este profesorul ramnicean Nicolae Minovici. Special pentru aceasta ocazie, participantii la eveniment poarta costume de gala, formate din bluza alba si pantalon negru. Pe masini au fost montate stegulete cu drapelul national si un afis pe care scrie „109 ani de ambulanta in Romania, totdeauna tuturor gata pentru ajutor”, deviza sub care a fost creat serviciul de salvare de medicul Nicolae Minovici. Flota nationala a Serviciilor Publice de Ambulanta va fi prezenta la eveniment cu toate cele cinci tipuri de masini, ce vor fi aduse din parcul auto al SABI”, a precizat dr. Lhuana Zissu, managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Buzau. Medicul buzoian le-a urat, cu acest prilej, colegilor salvatori din intreaga tara „La multi ani, putere de munca si eficienta in salvarea de vieti – misiune pe care si-au insusit-o odata cu alegerea acestei profesii!”.

Evenimentele dedicate Zilei Nationale a Ambulantei sunt organizate de Asociatia Serviciilor de Ambulanta din Romania si Federatia Nationala Sindicala „Ambulanta” din Romania.

 

Prof. dr. Nicolae MinoviciAceasta zi nu a fost aleasa intamplator, pentru ca prima „Salvare” (Societatea de Salvare din Bucuresti) a aparut la 28 iulie 1906, la initiativa privata a prof. dr. Nicolae Minovici. Se intimpla la Bucuresti, iar „echipajul” era format dintr-un vizitiu si sergenti de oras. Este cea mai mare „opera sociala” a profesorului Minovoci, pe care o va conduce timp de 35 de ani, pana la moartea sa.
      De la 1 august 1907, Salvarea a inceput sa aiba o activitate permanenta, personalul fiind „intregit” prin prezenta studentilor medicinisti din anii terminali. Prin aceasta initiativa, Romania devenea a-3-a tara din Europa care avea un Serviciu de Ambulanta, dupa Olanda si Austria.
      Profesorul Nicolae Minovici ia in considerare, pentru prima data in lume, in 1931, „impingerea actului medical calificat la locul accidentului”. „Ingrijind bolnavii, medicul face o opera sociala si morala, el activand in domeniul eticii, care inseamna adevar si virtute, nu minciuna si viciu…
      In 1934 apare primul Spital de Urgenta in localul Savarii din Bucuresti.
      In anul 1948 Salvarea este nationalizata si devine Statia de Salvare a Municipiului Bucuresti.
      In 1995, Statia de Salvare a Municipiului Bucuresti devine Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti, iar Statiile de Salvare din judete devin Servicii de Ambulanta Judetene.
      *Prof. Nicolae Minovici s-a nascut in 1868, la Ramnicu Sarat, intr-o familie cu 13 copii, fiind fratele medicului legist, Prof.Mina Minovici si a chimistului de renume mondial Stefan Minovici.
      A ales sa practice aceeasi specialitate ca si fratele sau mai mare, medicina legala, fiind intemeietorul Societatii de Salvare, a Spitalului de Urgenta si a primului muzeu etnografic din Romania, Muzeul de Arta Populara Prof. Nicolae Minovici din Bucuresti.

 

UPDATE:

defilare ambulanta64 de ambulante de prim ajutor si o salupa de salvare au defilat, astazi, prin centrul Capitalei. Pentru prima data dupa 109 ani, ambulantierii au vorbit astazi despre meseria lor intr-un cadru festiv, iar echipajele medicale, care zi de zi asigura urgentele, au fost premiate. Intre ei si Felicia Gune, o asistenta care acum sapte ani a suferit un accident, in timp ce se afla in misiune. Acum nu mai poate merge la interventii, este imobilizata intr-un scaun cu rotile.

Medicii, asistentii medicali si soferii de la Ambulanta lucreaza la foc continuu. Sunt in alerta 24 de ore din 24, iar sarbatorile nu si le petrec acasa decat arareori, pentru ca lupta, zi de zi, pentru salvarea celor care au nevoie de ajutor. Urgentele medicale, consultatiile la domiciliu si transportul de pacienti reprezinta cazurile la care trebuie sa se intervina imediat.

Peste 100 de echipaje medicale sunt, zilnic, in misiuni. La fiecare 12 secunde, Serviciul de Ambulanta din Romania primeste o noua solicitare. Intr-un an se aduna peste 3 milioane de apeluri la care salvatorii raspund si pornesc in misiune.

 

Felicita

Felicia Gune

Raed Arafat, secretar de stat in Departamentul de urgenta MAI, a declarat cu prilejul Zilei Ambulantei din Romania, ca „In ultimii ani, ceea ce s-a intamplat in sistemul de urgenta este un pas important pentru Romania, iar Ambulanta a facut un pas major in evolutia ei, de la legislatie, dotare, pregatire si proceduri. Serviciile de Ambulanta sunt parte a sistemului de siguranta nationala si sunt parte dintr-un angrenaj extrem de complex. Ele singure nu pot exista. Trebuie sa existe intotdeauna cu restul sistemului de interventie”.

720 de milioane de lei da statul, anual, pentru finantarea serviciilor de ambulanta. Zilnic, in Romania, peste 1000 de echipaje medicale sunt in misiuni. „Suntem la datorie indiferent ca sunt minus 15 grade sau peste 40 de grade afara, ca este sambata, duminica sau sunt sarbatori legale. Va suntem alaturi, iar de sarbatori, atunci cand tot romanul se distreaza, petrece, angajatii serviciilor de ambulanta vin la ture suplimentare pentru a asigura asistenta medicala de urgenta, pentru a asigura in final linistea populatiei din Romania”, a spus dr. Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

In Buzau, 18 ambulante asigura permanenta pe intreg judetul, iar in municipiu, 8 echipaje sunt gata oricand sa sara in ajutorul solicitantilor.
7 dintre acestea sunt formate din ambulantier si un asistent medical, iar cel de-al optulea dispune si de un medic. In aceasta perioada caniculara, numarul de solicitari la 112 a crescut cu aproximativ 15 procente.

 

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*