Parintii copiilor cu boli grave vor primi concedii medicale pana la varsta de 16 ani a acestora

14 august 2017 | 0 comentarii |

 Iar in cazul in care parintele insoteste copilul bolnav in strainatate, pentru tratament medical, nu va mai fi necesar avizul directiei de sanatate publica de care apartine, transmite CNAS.

 

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a identificat o serie de masuri de debirocratizare a sistemului asigurarilor sociale de sanatate, pe care le-a propus Guvernului, in sedinta de vineri. Masurile vizeaza revizuirea reglementarilor legale referitoare la concediile medicale, simplificarea relatiei furnizorilor de servicii medicale cu casa de asigurari de sanatate, precum si o serie de masuri referitoare la aplicatiile informatice gestionate de CNAS, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al institutiei.

Una dintre masurile propuse de CNAS, in ceea ce priveste acordarea concediului medical, se refera la varsta pana la care parintele poate beneficia de acest drept, pentru a-si putea ingriji copilul diagnosticat cu o boala grava. In acest sens se intentioneaza „cresterea limitei de varsta de la 7 la 16 ani a copilului bolnav pentru care unul dintre parinti poate beneficia de concediu medical, pentru anumite afectiuni grave. Lista acestor afectiuni urmeaza a fi stabilita de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii, in colaborare cu CNAS, si va cuprinde unele boli rare, afectiuni oncologice, afectiuni hemato-oncologice, unele afectiuni neurologice, HIV/SIDA”, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

O masura care vizeaza situatiile in care parintele insoteste copilul la tratament intr-o alta tara, cu autorizarea prealabila a Ministerului Sanatatii sau a CNAS, generata de mediatizarea cazului prezentatoarei Tv Magda Vasiliu, care intr-o postare pe contul sau de socializare a prezentat calvarul birocratic prin care trece in Romania, desi baieteul sau, diagnosticat cu cancer, este tratat in Italia cu atentie si grija, fara asigurare medicala.

Potrivit CNAS, cadrul legal „va fi modificat astfel incat certificatul de concediu medical pentru parintele insotitor sa poata fi eliberat, pe baza unor documente justificative, unei rude de gradul intai sau unei persoane imputernicite in acest sens. Atat documentele pe baza carora se va elibera certificatul medical, cat si certificatul medical vor putea fi transmise in format electronic sau pe suport  hartie”.

Se va elimina, totodata, prevederea conform careia la ora actuala este necesara eliberarea avizului directiei sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care insotesc copilul bolnav in strainatate, urmare a unei autorizari a Ministerului Sanatatii de a efectua tratament medical.

 

Marian Burcea, presedinte CNAS

Pentru persoanele care insotesc copilul bolnav in strainatate, daca durata de acordare a serviciilor medicale cuprinde perioade din doua sau mai multe luni calendaristice, medicul curant „va putea acorda certificatele de concediu medical, pe baza actelor doveditoare traduse si autentificate, fie lunar, astfel incat asiguratul sa poata primi cu regularitate indemnizatia de concediu medical, fie la momentul intoarcerii acestuia in tara, astfel cum este reglementat in prezent, respectiv in maxim 15 zile de la intoarcere”, se arata in comunicatul CNAS. De asemenea, certificatele de concedii medicale vor putea fi eliberate de catre medici si transmise catre angajator, fie pe suport de hartie, fie in format electronic, caz in care „certificatele de concedii medicale vor fi eliberate de medic si transmise de acesta direct angajatorului in format electronic”.

Potrivit presedintelui CNAS, conf.univ. dr. Marian Burcea, CNAS, impreuna cu Ministerul Sanatatii „actioneaza continuu pentru eliminarea birocratiei. Pentru crearea unui sistem de sanatate modern si performant, adaptat nevoilor populatiei din Romania, cadrul de reglementare din domeniu trebuie consolidat si rationalizat, fiind necesara si adoptarea unei noi legi a sanatatii, in conformitate cu programul de guvernare”.

Termenul de implementare a modificarilor legislative privind concediile medicale este trimestrul IV al acestui an.

 

Alte masuri propuse de CNAS pentru debirocratizarea sistemului de sanatate, ca urmare a solicitarii premierului Mihai Tudose, vizeaza simplificarea activitatii furnizorilor de servicii medicale in relatia cu casa de asigurari de sanatate, prin utilizarea preponderent a metodelor electronice de transmitere a datelor.

Prin masurile referitoare la aplicatiile informatice propuse, CNAS arata ca se urmareste „imbunatatirea procesului de eliberare a cardului european de asigurari sociale de sanatate si a certificatului provizoriu de inlocuire a acestuia, prin integrarea in modulul gestiune asigurati din aplicatia informatica PIAS a modulului card european; dezvoltarea actualei aplicatii informatice astfel incat asiguratii / neasiguratii sa o poata accesa pentru a se informa cu privire la categoria de asigurat, data inscrierii la medicul de familie, starea cardului national de asigurari sociale de sanatate, precum si tipul de servicii medicale acordate in ultimele 12 luni si numarul acestora; standardizarea formularisticii, astfel incat aceasta sa fie gestionata numai in format electronic (cu exceptia documentele medico-legale, care este necesar sa ramana pe suport de hartie)”.

Actualele masuri propuse vin in continuarea altor proiecte de simplificarea a relatiei persoanelor asigurate cu furnizorii de servicii medicale si cu casele de asigurari de sanatate, precum introducerea cardului national de asigurari sociale de sanatate si a prescriptiei electronice, se subliniaza in comunicatul CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*