Parteneriatul dintre spitalul Marie Curie si clinica San Donato, prelungit inca trei ani

26 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Pe langa continuarea procesului de formare a medicilor romani in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, parteneriatul va fi extins si in domeniul transplantului medular.

 

In timpul operatiei

In timpul operatiei

Unul dintre putinele putinele lucruri bune, cu rezultate vizibile, petrecute in ultimii ani in sistemul public de sanatate din Romania, este programul de formare a medicilor romani in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Programul a fost demarat in urma cu trei ani, in baza unui parteneriat incheiat intre spitalul Marie Curie din Capitala si clinica italiana San Donato.

La acel moment, copiii romani cu malformatii cardiace sau alte afectiuni grave la nivelul inimii erau operati in strainatate, intrucat in tara, medicii specializati in acest domeniu se numarau pe degetetele de la o mana, iar costurile unei astfel de interventii in strainatate erau mari, presupunand de multe ori si cheltuieli din partea familiei.

La finele anului 2013, medicii de la Marie Curie au avut initiativa demararii unui program de formare profesionala, astfel incat copiii cu malformatii cardiace care ajungeau la ei sa poata fi operati in tara, si astfel s-a ajuns la incheierea unui parteneriat pe o perioada de trei ani, cu clinica din Italia. Demersul a beneficiat si de sprijinul total au autoritatilor, asa ca programul a inceput sa functioneze, primele rezultate pozitive naintarziind sa apara. Echipe de medici romani au plecat, succesiv, la Clinica San Donato, pentru a-i asista pe medicii italieni care efectuau astfel de interventii si a se specializa astfel in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. In acelasi timp, medicii italieni au efectuat deplasari periodice in Romania, unde au operat, impreuna cu medicii de la Marie Curie, copiii romani cu probleme cardiace, programul avand astfel un dublu beneficiu.

 

hol spital Marie CurieDupa ce primii medici de la Marie Curie s-au specializat in acest domeniu, efectuand primele operatii de acest gen pe cont propriu, de acest parteneriat s-au aratat interesate si alte centre de cardiologie din tara. Astfel, programul s-a extins la nivel national, avand ca rezultat formarea unor echipe de specialisti si la centrele din Targu Mures, Iasi sau Cluj. Pe parcursul celor trei ani, acestia au putut duce singuri,  la bun sfarsit, interventii chirurgicale care pana atunci erau efectuate doar in strainatate, viata a sute de copii fiind astfel salvata in Romania.

Doar la spitalul Marie Curie, unitatea de la care a pornit acest program, au fost operati in aceasta perioada peste 400 de copii, medicii romani specializati in acest domeniu devenind la randul lor formatori pentru colegii din alte spitale.

Pentru ca acordul de parteneriat incheiat pentru o perioada de trei ani se apropia de final, medicii de la Marie Curie si cei de la clinica San Donato au cazut de acord sa prelungeasca contractul, pentru inca trei ani, tinand cont de modul favorabil in care au evoluat lucrurile. Mai mult, colaborarea dintre cele doua parti va fi extinsa si in domeniul transplantului medular, urmand a fi demarat un program ce se va desfasura dupa modelul celui ce a vizat specializarea medicilor romani in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

 

Nou acord

S-a semnat un nou acord

Prelungirea acordului si extinderea claborarii si in alte domenii a fost parafata, zilele trecute, de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu. Acesta a recunoscut ca, in ciuda rezultatelor foarte bune ale programului care se druleaza de trei ani, „inca avem copii care nu pot beneficia de acest tip de operatie in Romania. De aceea este esential sa dezvoltam mai departe aceste parteneriate internationale, este esential sa ne dam seama ca nu suntem buricul pamantului, este esential sa ne dam seama ca avem ce invata de la partenerii nostri si ca, la un moment dat, si noi vom oferi mai departe acest ajutor”. Acesta a reamintit faptul ca, la examenul de rezidentiat din acest an va exista pentru prima data specializarea „cardiologie pediatrica”.

In ceea ce priveste extinderea colaborarii si in domeniul transplantului medular, ministrul a precizat ca au fost deja formati 18 specialisti romani si ca altii le vor urma, efectuand stagii de pregatire in Italia si participand la interventii de transplant de maduva impreuna cu medicii italieni, in tara si in strainatate. Ministrul a mai precizat ca, in perioada urmatoare, patru medici romani vor pleca in Siria, impreuna cu specialisti de la clinica San Donato, pentru a opera copii cu probleme, din aceasta tara.

 

marie curie - operatii-pe-cord-copiiLa randul sau, managerul spitalului Marie Curie, medicul Daniel Buzatu, a anuntat ca luna viitoare, in baza noului acord semnat cu colegii italieni, o echipa formata din trei medici si o asistenta, urmata apoi de o alta, formata din patru asistente, vor fi trimise la specializare in Italia.

Totodata, chirurgul  Youssef Tamman de la clinica San Donato a anuntat, cu ocazia prelungirii acordului de parteneriat, ca anul viitor va fi demarat la spitalul Marie Curie un program continuu de operatii cardiace. „Nu se va mai intrerupe activitatea aici, pentru ca  in fiecare an sunt 1.000 de nou-nascuti care au nevoie de operatie. In urmatorii trei ani, cel putin cinci centre va trebui sa lucreze, fiecare, 250 – 300 de cazuri pe an, ca sa poata rezolva problema. Cel mai important lucru este ca acum rezolvam urgentele. Inainte, toate urgentele, toate maternitatile stateau si se uitau la copii cum se sting, dar acum acest lucru nu se mai intampla. In trei ani, cred ca nu o sa mai trimitem niciun copil afara. Noi nu avem morbiditate, nu avem probleme, nu avem infectii, nu avem sangerari” a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*