Participare peste asteptari la congresul societatii Euro-Asian Bridge, de la Iasi

25 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Evenimentul, care a avut loc in week-end, a reunit peste 600 de medici cardiologi, alaturi de elita mondiala a chirurgiei cardiovasculare.

 

Iasiul a fost, zilele acestea, capitala internationala a chirurgiei cardiovasculare. In perioada 21-24 septembrie, aici s-au reunit cei mai renumiti specialisti din intreaga lume in acest domeniu. Acestia au participat la cea de-a 13-a editie a Congresului Societatii Euro-Asian Bridge, Romania fiind desemnata ca tara gazda a evenimentului.

Organizarea a revenit Institutului de Boli Cardiovasculare de la Iasi, al carui manager, profesorul universitar doctor Grigore Tinica, este si presedinte al asociatiei Euro-Asian Bridge.

Societatea Euro-Asian Bridge for Cardiovascular Surgery, este o societate profesionala a chirurgilor cardiovasculari, care creeaza o punte intre tarile din Europa si Asia. A fost infiintata la initiativa profesorilor Sotirios Prapas din Grecia si Belhan Akpinar din Turcia, doi mari chirurgi recunoscuti la nivel international. Motivul principal pentru care Romania a fost desemnata ca tara gazda a noii editii a congresului il constituie faptul ca, in ultimii ani, in medicina romaneasca s-au facut progrese importante in domeniul chirurgiei cardiovasculare. Dr. Grigore Tinica a precizat ca a fost cel mai important eveniment al anului in chirugia cardiovasculara din Romania, iar organizarea evenimentului  a reprezentat, in egala masura, o mare onoare si o imensa responsabilitate.

 

Dr. Grigore Tinica

Participarea la eveniment a depasit cu mult asteptatile organizatorilor. Daca, initial, aproximativ 400 de specialisti isi confirmasera prezenta la Iasi, numarul celor prezenti in final a depasit 600, constituind o surpriza placuta pentru organizatori si un motiv pentru o mai buna mobilizare. „A fost o surpriza pentru noi, iesenii, sa fim gazdele a peste 600 de renumiti specialisti in chirurgie cardiovasculara. Initial, numarul celor care si-au anuntat participarea a fost de 400. Congresul Societatii Euro-Asian Bridge este cel mai important eveniment pentru chirurgia cardiovasculara din Romania”, a declarat dr. Grigore Tinica la finalul congresului.

Printre participanti s-au aflat numerosi specialisti din Romania, carora li s-au alaturat invitati din tarile europene, asiatice si din Statele Unite. Dintre acestia nu au lipsit cele mai marcante personalitati ale momentului in acest domeniu.

 

Pe parcursul celor patru zile ale congresului, 90 dintre specialistii de marca din intreaga lume au tinut prelegeri despre experienta proprie, prezentand totodata si cele mai noi proceduri folosite in tratarea chirurgicala a afectiunilor cardiovasculare. Printre numele de rezonanta prezente la eveniment s-au aflat Sotirios Prapas (Grecia) – cancelarul Societatii Euro-Asian Bridge, specializat in revascularizarea totala arteriala pe cord batand, Belhan Akpinar (Turcia) – unul dintre fondatorii Societatii Euro-Asian Bridge, specialist in tratamentul minim invaziv al fibrilatiei atriale, Guo-Wei He (China), presedintele Societatii Chineze de Chirurgie Cardiovasculara, unul dintre pionierii revascularizarii miocardice si a diferitelor metode de protectie cardiaca, Randas Vilela Batista (Brazilia), chirug si inventator (operatia Batista), specialist in tratamentul sindromului Eisemenger. „Au fost prezentate noutati in dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare si cardiotoracice mondiale, noi metode de implantare a valvelor aortice, metode de implantare transcateter a valvei mitrale, preventia si combaterea infectiilor nosocomiale in domeniul chirurgiei cardiovasculare, noi metode de tratament a leziunilor valvulare prin acces minim invaziv, problema si tratamentul modern al bolii coronariene, tratamentul chirurgical al aritmiilor cardiace”, a detaliat presedintele Euro-Asian Bridge.

 

Prezentarile de la tribuna congresului au fost insotite si de trei sesiuni live, in sala de congres fiind transmise in timp real trei interventii chirurgicale din salile de operatie ale Instututului de Boli Cardiovasculare Iasi. Interventiile au fost realizate de dr. Grigore Tinica, impreuna cu medicul italian Mauro Caseze, iar profesorul Hans-Joachim Schafers din Germania a efectuat o interventie chirurgicala de reparatie a valvei aortice.

De un interes sporit s-a bucurat prezentarea profesorului brazilian Randas Vilela Batista, chirurg care a dezvoltat opt tehnici pentru tratamente cardiace, considerate revolutionare, si care a vorbit in cadrul congresului despre tratamentul pentru sindromul Eisenmenger. Totodata, profesorul Jacob Lavee, din Israel, a conferentiat despre inima artificiala, in timp ce profesorul Costin Sava, din Germania, a facut o ampla prezentare a procedurilor pentru generarea unei noi inimi, par profesorul Lucian Lozonschi din  SUA, a vorbit despre noile metode de tratament ale bolii mitrale.

Tot in cadrul evenimentului s-a desfasurat si cel de-al treilea Simpozion International de Cardiologie Pediatrica si Chirurgie Cardiaca, organizat in parteneriat cu clinica San Donato din Italia care, de mai bine de trei ani, deruleaza in Romania un program de dezvoltare a chirurgiei cardiace pediatrice.

 


Adaugati un comentariu


 

*