Patron dat pe mâna procurorilor, pentru încălcarea normelor SSM

11 august 2018 | 0 comentarii |

Inspectorii de muncă buzoieni au constatat că angajatorul a încălcat prevederile legale referitoare la regimul de muncă al minorilor, folosind la diferite activități, în beneficiul său, doi tineri în vârstă de până în 18 ani.

 

Tinerii sub 18 ani pot munci, fie că vorbim de contracte de muncă, de ucenicie sau de cei care lucrează ca zilieri. Aflându-ne în perioada vacanței, mulți angajatori profită de oportunitatea de a angaja tineri și mulți părinți își îndeamnă copiii să-și găsească un loc de muncă temporar. Trebuie știut însă că potrivit legislației muncii, acești tineri nu pot lucra la fel de mult ca un adult, nu pot face ore suplimentare și nu pot lucra după ora 22:00. Cu alte cuvinte, munca lor nu are același regim cu cea a unui angajat de peste 18 ani, iar sancțiunile pe care le riscă angajatorii ce nu respectă regulile privind munca celor sub 18 ani sunt fie amenzi de mii de lei, fie pedepse cu închisoarea.

Un caz de abuz privind munca minorilor a fost identificat și de inspectorii de muncă buzoieni care, în urma unui control desfășurat în data de 2 august, la un angajator din cartierul Broșteni, municipiul Buzău. Controlorii au descoperit că angajatorul „folosea în avantajul său doi tineri în vărstă de până la 18 ani care prestau activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor”.

Potrivit unui comunicat al ITM Buzău, tinerii „au fost primiți la muncă pentru activități care comportă risc de prăbușire, surpare  – activități pentru care, potrivit art. 9 (2) din HG nr. 600/2007, este interzisă angajarea tinerilor. Natura activității prestate de tineri este susținută de înscrisurile din fișele de identificare completate de cei doi în timpul controlului, de fotografii și de înregistrările video efectuate de inspectorii de muncă în temeiul art. 12(1) pct. B, lit. c și n din Anexa la HG nr. 488/2017”.

 

Inspectorii de muncă explică, în același comunicat, că tinerii au declarat, în timpul controlului, că „prestează muncă între orele 8.00-16.30, în condițiile în care durata normală a timpului de muncă pentru categoria de vârstă sub 18 ani este de șase ore/zi și de 30 de ore pe săptămână”, angajatorul încălcând astfel prevederile art 124 din Codul muncii republicat, care stipulează că tinerii sub 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.

Pentru nerespectarea de către angajator a dispozițiilor privind încadrarea în muncă a minorilor,  care potrivit legislației în vigoare contituie infracțiune, ITM Buzău a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău „spre competentă soluționare”, iar pentru „nerespectarea prevederilor privind sănătatea și securitatea în muncă (SSM)”, angajatorul a fost sancționat contravențional cu amendă de 4.000 de lei și un avertisment.

Potrivit prevederilor din Codul Muncii „Încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

 

De reținut că în cazul în care se constată că s-a depășit timpul de lucru în cazul tinerilor sub 18 ani, angajatorul nu se poate apăra spunând că salariatul său a fost de acord să muncească mai mult. Interdicția din Codul muncii este clară cu privire la acest lucru, iar faptul că salariatul face o „concesie” (din indiferent ce motiv) nu îl salvează pe angajator de la eventuala sancționare. Și în cazul unui adult pentru care există interdicția de a face ore suplimentare, pericolul sancțiunii este același.

Tot referitor la tinerii sub 18 ani, Codul muncii prevede că aceștia trebuie să aibă o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de patru ore și jumătate, dar și că minorii trebuie să primească concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare.

Prevederile din Codul muncii referitoare la durata timpului de lucru se aplică și în cazul contractelor de ucenicie.

De asemenea, angajatorii pot să lucreze cu minori ca zilieri, în condițiile Legii nr. 52/2011, dar nici în acest caz nu este permisă munca la program prelungit sau în același regim cu a unui adult, cei care încalcă aceste prevederi riscând amenzi de până la 6.000 de lei.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*