Pe ce cheltuie Ministerul Sanatatii banii din taxa pe viciu

Anual, in bugetul Sanatatii ajung aproximativ 1,3 miliarde de lei proveniti din aceasta taxa, incasarile pe primi sase ani de la implementarea legii in aceasta privinta ridicandu-se la 7,5 miliarde de lei.

 

taxa pe viciuIncepand cu anul 2006, in conformitate cu o lege adoptata la acel moment privind reforma in domeniul Sanatatii, bugetul acestui sector beneficiaza de o sursa suplimentara de venit, constand in asa numita txa pe viciu inclusa in pretul tigarilor si bauturilor alcoolice, cu exceptia berii si vinului. Prin adoptarea respectivei legi s-a urmarit atat combaterea consumului excesiv de alcool si tutun cat si suplimentarea fondurilor alocate Sanatatii, domeniu ce nu a beneficiat niciodata de  banii necesari unei bune functionari. Taxa este inclusa in pretul respectivelor produse, asa ca oricine isi cumpara un pachet de tigari sau o sticla de bautura, contribuie cu o parte din pretul platit pe acestea la rotunjirea bugetului de Sanatate. Nu s-au facut inca studii care sa releve daca din 2006, atunci cand a fost adoptata aceasta lege, si pana in prezent, s-a redus considerabil numarul fumatorilor si consumatorilor de alcool, asa ca nu se poate sti daca initiativa a avut efectul scontat in aceasta directie, insa se poate spune cu certitudine ca a fost benefica pe cealalta latura, cea a alimentarii bugetului pentru Sanatate.

 

ambulante-noiAsa rezulta din datele Ministerului Sanatatii, care a calculat ca in primii sase ani de cand beneficiaza deaceasta taxa, mai exact in perioada 2006-2012, sumele care au revenit pe aceasta cale la bugetul propriu sunt de aproximativ 7,5 miliarde de lei. In medie, se estimeaza ca incasarile anuale din taxa de viciu sunt de circa 1,3 miliarde de lei, bani carora ministerul le-a alocat diferite destinatii in vederea imbunatatirii calitatii serviciilor de sanatate publica. Beneficiarii sumelor au fost unitatile sanitare din subordinea ministerului, precum si cele din reteaua aministratiei publice locale, banii fiind alocati, printre altele, pentru programele nationale de tratament privind bolile transmisibile si netransmisibile precum HIV/SIDA, TBC, bolile cardiovasculare, oncologice, neurologice, diabet zaharat, hemofilie, talasemie sau boli rare. Cu o alta parte din banii proveniti din taxa pe viciu s-au achizitionat ambulante pentru serviciile judetene,  iar alte sume au fost folosite pentru realizarea unor studii de fezabilitate in vederea reabilitarii a 15 spitale judetene, cat si pentru achizitionarea de echipamente si tehnica de calcul pentru medicii de familie.

 

salon_spital_cfr_brasov_30645600Conform oficialilor din Ministerul Sanatatii, din 2006 pana in aprilie 2012, aproape patru miliarde de lei din taxa pe viciu au fost utilizati pentru finantarea programelor de sanatate, alte 600 de milioane de lei s-au folosit pentru achizitionarea de aparatura medicala, iar peste 400 de milioane de lei, pentru reparatii capitale in spitale.

Din perspectiva finantarii Sanataţii, intre 2007 si 2014, aceasta noua resursa a reprezentat circa 9-10 la suta din totalul cheltuielilor publice pentru sanatate. Taxa pe viciu a fost stabilita, la momentul introducerii, la 20 de eurocenti pentru fiecare pachet de tigari si 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat.

 


Adaugati un comentariu


 

*