Persoanele varstnice din Buzau au fost sarbatorite cu mese festive, spectacole si excursii

2 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Cu prilejul Zilei Internationale a Persoanelor varstnice, rezidentii Complexului de Servicii Marghiloman au fost in excursie la Manastirea Ghighiu si la Parcul zoo din Bucov.

Directia de Asistenta Sociala si Consiliul Judetean le-a organizat mese festive si spectacole batranilor din Centrele rezidentiale de la Smeeni, Ramnicu Sarat si Pogoanele.

 Bunicele si bunicii din satele Chiperu si Valea Schiopului au avut parte de o aniversare de neuitat, oferita de Crucea Rosie, cofetaria Briana si solistele Atena Bratosin si Gabriela Bolocan.


Daca nu ai batrani, sa-ti cumperi. Iar daca-i ai, sa-i pretuiesti si sa-i cinstesti asa cum se cuvine. Asa s-ar rezuma, in cateva cuvinte, ceea ce intelepciunea populara ne-a transmis de-a lungul vremii, invatandu-ne care sunt valorile pe care trebuie sa ni le insusim, sa le cultivam si sa le respectam.

Prima zi din luna octombrie a acestui an va ramane, cu certitudine, adanc intiparita in memoria multora dintre batranii Buzaului, care mai mult ca in alti ani au fost sarbatoriti de autoritati. Cu prilejul Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice, Casa Judeteana de Pensii, Complexul de Servicii „Marghiloman”, Directia de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului, Consiliul Judetean si Crucea Rosie le-au oferit catorva sute dintre bunicii si strabunicii nostri mese festive, spectacole si excursii de neuitat.

 

Clipe de revelatie si amintiri din copilarie

 

La Complexul de Servicii pentru Persoane Varstnice „Al. Marghiloman”, Ziua Persoanelor Varstnice  a fost una deosebita, atat prin atmosfera creata si masa festiva, asa cum se intampla la fiecare mare sarbatoare crestina sau laica, dar mai ales prin faptul ca o parte dintre rezidenti au fost protagonistii unei excursii, au avut oocazia sa iasa in lume, cum s-ar zice.

Potrivit directorului Complexului, Maria Ionita, „rezidentii nostri care se pot deplasa si care si-au dorit sa «evadeze» intr-o alta atmosfera decat cea in care convietuiesc de obicei, au mers in excursie. Au vizitat manastirea Ghighiu, unde au avut ocazia atat sa admire lacasul de cult si sa se reculeaga, cat si sa admire peisajul de toamna atat de spectaculos in aceasta perioada. Este o dorinta mai veche a multora dintre ei, care acum s-a materializat. Dupa cum se stie, manastirea Ghighiu este monument istoric, lacasul de cult fiind ridicat in urma cu patru secole in mijlocul legendarilor Codri ai Vlasiei. Este renumita si atrage credinciosii mai ales prin faptul ca aici se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului (adusa din Siria), cat si un faimos izvor tamaduitor. Si, pentru ca tot a fost in apropiere, Parcul zoo de la Bucov a fost un alt obiectiv care s-a vizitat in cadrul acestei iesiri”.

Intorsi din excursie, batranii de la Complexul Marghiloman s-au declarat extrem de multumiti ca au avut posibilitatea sa se reculeaga la o manastire atat de faimoasa, cat si pentru ca li s-a dat posibilitatea sa-si aminteasca de copilarie, prin vizitarea gradinii zoologice.

 

Spectacol si mese pline

 

La fel de fericiti au fost cu prilejul Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice si batranii din centrele rezidentiale administrate de Consiliul Judetean, prin Directia Generala de Asistenta Sociala (DGASPC). La mesele festive pregatite special pentru aceasta ocazie, s-au adaugat spectacole sustinute voluntar, de solisti locali de muzica populara din cadrul Casei de Cultura Buzau sau Casei de Cultura „Florica Cristoforeanu” din Rm. Sarat, elevi ai Liceului de Arta „Margareta Sterian” si ai altor scoli din localitatile in care se afla centrele rezidentiale. 

Am organizat diferite activitati specifice unei zile de sarbatoare pentru varstnicii din centrele de asistenta sociala si ingrijire din Smeeni, Ramnicu Sarat si Pogoanele, care au beneficiat atat de o masa festiva, cat si de programe artistice menite sa le insenineze batranetea si sa-i ajute sa uite macar pentru cateva ore de boli dar si sa simta ca sunt iubiti. Solistii locali de muzica populara Nina Stamate, Nicolae Oprisan si mai tinerii Teodora Barsan si Alexandru Petcu, artistii Centrului Cultural «Florica Cristoforeanu», elevii Grupului Scolar Economic «Elina Matei Basarab» si copiii din cadrul Serviciului «Case de tip familial» si Centrul de zi «Pticii» din Rm. Sarat, precum si elevii Liceului de Arta «Magareta Sterian» Buzau, Liceului Teoretic Pogoanele – Ansamblul «Ciueandra» si ai Scolii Genetale Caldarasti au oferit programe artistice pentru care nu avem decat cuvinte de multumire”, a declarat directorul DGASPC Buzau, Alina Badulescu.

Cu aplauze si lacrimi de emotie si bucurie, batranii carora le-au fost oferite aceste „daruri speciale” au multumit celor care s-au gandit sa le aline batranetea in acest fel.

 

Petrecere traditionala si spectacol folcloric de la Crucea Rosie

 

Celor 60 de bunici si bunice din satele Chiperu si Valea Schiopului pentru care a organizat Ziua pensionarului, Filiala Judeteana de Cruce Rosie Buzau a reusit sa le descreteasca fruntile si sa-i faca, pentru o zi, sa uite de toate grijile, suferintele si poverile batranetii.

Cu un soare la fel de generos ca-ntr-o zi de vara, ziua dedicata lor s-a dovedit pentru batranii din cele doua satucuri izolate, unde medicul ajunge doar o data pe saptamana si numai in comuna de centru, Pardosi, plina de surprize minunate, care i-au bucurat pana la lacrimi.

Masa festiva a fost plina de bucate alese, nu au lipsit traditionalele sarmalute sau friptura si nici tortul festiv. Artistele buzoience Atena Bratosin si Gabriela Bolocan s-au intrecut in interpretarea celor mai frumoase si sensibile cantece folclorice, care au ajuns la sufletul sarbatoritilor.

Ni s-a umplut inima de atata frumusete. Nu mai stim de cand n-am mai simtit atata bucurie. Multumim Crucea Rosie ca v-ati gandit la noi, ca suntem batrani si uitati de toti”, a spus tanti Didina, de 85 de ani, cu regretul ca n-a putut sa vina la Caminul Cultural, unde a avut loc petrecerea, si mosul ei, tintuit la pat de boala.

 Batranii au marturisit emotionati ca nu isi amintesc daca au mai avut vreodata parte de atata atentie, afectiune si apreciere din partea unor oameni pe care ii vedeau pentru prima data. Iar pentru a-si demonstra recunostinta, cativa dintre ei au revenit dupa ce petrecerea s-a incheiat, pentru a le darui voluntarilor Crucii Rosii vin, mere si nuci din gospodaria lor.


Categorii: Actual, Comunitate

Adaugati un comentariu


 

*