Personalitati marcante ale neurologiei, la Scoala de Vara de la Eforie Nord

Evenimentul a ajuns la a zecea editie, devenind o activitate importanta in calendarul manifestarilor internationale de acest gen.

 

scoala de vara neurologieZilele acestea se desfasoara la Eforie Nord cea de-a zecea editie a Scolii Internationale de Vara de Neurologie, ocazie cu care numeroase personalitati medicale internationale din acest domeniu sunt prezente in Romania pentru a participa la lucrarile ce se desfasoara in perioada 5-9 iulie. Evenimentul este organizat de Fundatia Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii si Societatea de Neurologie din Romania, in colaborare cu un consortiu international de universitati, sub egida Federatiei Mondiale de Neuroreabilitare si a Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare.

Conform medicului Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania si unul din coordonatorii evenimentului, unul dintre principalele subiecte de discutii ale editiei din acest an a Scolii de Vara vor fi tulburarile cognitive, in contextul in care acestea constituie un domeniu de studiu important al recuperarii neurologice.

 

Dr. Dafin Muresanu

Dr. Dafin Muresanu

De asemena, un alt subiect tratat pe larg in aceste zile de catre specialistii prezenti la Eforie Nord il constituie cauzele directe ale tulburarilor neurodegenerative, despre care medicul Dafin Muresanu spune ca sunt inca necunoscute. „Nu se stie cu exactitate ce anume declanseaza procesele de degenerare neuronala care se soldeaza cu aparitia bolii Parkinson, bolii Alzheimer sau a sclerozei laterale amiotrofice. Este clar insa ca acestea au un determinism multifactorial in care anumite predispozitii genetice sunt validate de anumiti factori de mediu” a precizat medicul neurolog. Acesta a mai adaugat ca „spre exemplu Coreea Huntington este o boala autosomal-dominanta ceea ce inseamna ca un descendent direct al unui bolnav cu aceasta afectiune are o sansa de 50 la suta de a mosteni mutatia. In cazul bolii Parkinson idiopatice, doar 5 la suta din totalul cazurilor sunt cauzate de mutatii genetice bine cunoscute. Procentul este si mai redus in cazul bolii Alzheimer. Boala Alzheimer este cea frecventa forma de dementa reprezentand intre 50 si 70 la suta din toate cazurile de dementa. Exista si un tip de dementa asociata cu boala Parkinson”.


Adaugati un comentariu


 

*