Peste 100 de milioane de euro, investitia Companiei de Apa in judet

22 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

In cadrul unui seminar la care au participat reprezentanti ai Guvernului, ai autoritatilor publice locale si ai mediului de afaceri, Compania a prezentat stadiul de implementare a programului de investitii „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Buzau”, realizat cu finantare europeana.

 

Proiectul ambitios prin care Compania de Apa Buzau vrea sa rezolve problemele alimentarii cu apa si canalizarii in principalele aglomerarri urbane si rurale din judet a fost dezbatut astazi, in cadrul unui simpozion, in sala de conferinte a Hotelului Pietroasa. La eveniment au participat aproape 100 de reprezentanti ai Companiei, ai autoritatilor centrale si locale ale administratiei publice si din institutiile deconcentrate, reprezentanti ai mediului de afaceri, bancheri si jurnalisti.

Alaturi de directorul Companiei de Apa, Ionel Tescaru (amfitrionul evenimentului), printre cei care au discutat despre proiect, beneficiile pe care realizarea acestuia, cu fonduri europene, le aduce locuitorilor judetului si sansa de accesare a fondurilor europene, s-au numarat primarul municipiului Buzau, Constantin Boscodeala, viceprimarul Marcel Ciolacu, Silvia Buhlea –  director POS Mediu Regiunea Sud-Est din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor , Eugen Teodorovici, consilier al primului ministru Victor Ponta pe probleme de fonduri europene, Vasile Ciomos – presedinte al Asociatiei Romane a Apei si Cristi Vioiu, director tehnic al Companiei de Apa.

Tot astazi, ministrul Mediului, Rovana Plumb, s-a intalnit la Bruxelles cu Comisarul European pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, care a salutat progresele inregistrate in functionarea sistemului de gestionare a POS Mediu, incepand cu luna iunie 2012, si a anuntat ca decizia Comisiei Europene privind reluarea platilor catre Romania pe acest program va fi luata in zilele urmatoare.

 

Servicii moderne de furnizare a apei si de canalizare

 

Proiectul „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Buzau” este finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu) 2007-2013, Axa prioritara 1. Valoarea totala a investitiei a fost estimata la 423.083.382 lei (99,316 milioane euro) fara TVA, din care 376.798.143 lei sume nerambursabile (77,25%, – UE si 11,81% – bugetul de stat). Autoritatile locale vor contribui cu 7.689,758 lei (1,81%), iar Compania de Apa cu 38.595, 481 lei (9,13%).

Investitiile se vor realiza in cinci aglomerari ale judetului (Buzau, Rm. Sarat, Nehoiu, Pogoanele si Patarlagele), cuprinse in doua contracte de servicii si sase contracte de lucrari (3 in faza de executie si 3 in faza de proiectare si executie) al caror scop este de a imbunatati calitatea mediului si standardul de viata a populatiei, prin cresterea accesului la servicii de apa si canalizare la preturi cat mai scazute.

Intr-un „scenariu optimist”, secretarul de stat Eugen Teodorovoici a apreciat ca „proiectul de la Buzau are sanse sa se realizeze 100%. Chiar astazi, doamna ministru Rovana Plumb se afla la Bruxelles, pentru a solicita Comisiei Europene deblocarea fondurilor pentru Romania”, a spus secretarul de stat, mentionand si faptul ca penalitatile pe care statul nostru le are de achitat pentru erorile unor proiecte anterioare „nu se vor plati efectiv, cele 600.000 de euro vor fi recuperate prin alte proiecte eligibile si corect aplicate”.

 

Stadiul implementarii proiectului

 

Directorul  general al Companiei de Apa, Ionel tescaru, a precizat ca „proiectul se afla, pe cele cinci aglomerari in care se va realiza, in faze diferite de implementare. Pana la ora actuala „au fost adjudecate si sunt in curs de derulare cele doua proiecte de servicii pentru managementul proiectului si pentru supervizare, precum si cinci contracte de lucrari. Pentru contractul <Modernizarea sistemelor de apa si apa uzata in Pogoanele si Patarlagele> procedura de achizitie publica este in derulare”.

La randul sau, directorul tehnic, Cristi Vioiu, a prezentat fiecare proiect in parte, valoarea acestuia, firma cu care a castigat licitatia si data finalizarii lucrarilor, care se vor incheia nu mai tarziu de anul 2015 (Faza I), respectiv 2018 (Faza a II-a). Cea mai mare valoare o are proiectul care se va realiza in Aglomerarea Rm. Sarat, care se ridica la 148.089.402 lei din valoarea totala (fara TVA), urmat de Aglomerarea Nehoiu, in valoare de 107.848.457 lei.

Atat primarul Constantin Boscodeala si viceprimarul Marcel Ciolacu si-au exprimat convingerea ca proiectul va fi realizat in totalitate, iar fondurile UE vor fi alocate si virate in contul Companiei de Apa, astfel incat „majoritatea locuitorilor din judet sa poata beneficia de servicii de calitate si sa se simta cu adevarat in Europa”. Reprezentantii Guvernului, Eugen Teodorovici si Silvia Buhlea, au felicitat echipa (Personalul Companiei si autoritatile publice locale) care a contribuit la realizarea proiectului si si-au oferit sprijinul pentru implementare. Cei patru au avut, in aceasta dimineata, o intalnire cu conducerea Grupului de firme ROMET, cu care au purtat discutii pe tema absorbtiei fondurilor europene, problemele cu care se confrunta mediul de afaceri si posibile solutii pentru relansarea economiei romanesti.

 

Background

Anul trecut, Compania de Apa Buzau a realizat din fonduri proprii investitii si lucrari in valoare de 555.252 de lei, prin care a fost reabilitata Statia de pompare ape pluviale din Bariera Brailei, au fost reparate statiile de hidrofor, au fost amenajate surse de apa si foraje, au fost ridicate la cota gurile de scurgere din strada Orizontului si s-au interconectat statiile de hidrofor de la Punctele Termice 18 si 19 din municipiul Buzau. De asemenea, au fost achizitionate utilaje in valoare de 503.940 de lei.

La sfarsitul anului 2011, compania furniza servicii de apa si canal in municipiile Buzau si Ramnicu Sarat, orasele Nehoiu, Pogoanele si Patarlagele, precum si in comunele Merei, Pietroasele, Ulmeni, Vernesti, Cislau, Siriu, Valea Ramnicului, Topliceni, Grebanu si Cernatesti.

In 2009, societatea a devenit operator regional si a preluat prin delegare sistemele de apa si canal de la mai multe autoritati administrativ teritoriale membre ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara – ADI – Buzau 2008.    

Compania de Apa a fost infiintata ca societate comerciala in ianuarie 2008, prin decizia Consiliului Local Municipal Buzau, avanda ca principalobiect de activitate captarea, tratare si distributiea apei potabile, precum si colectarea, transportul si epurarea apelor uzate.

Compania are un capital social pe actiuni de 4.613.700 de lei, detinut de Municipiul Buzau  (75,86 %), Judetul Buzau (10,84%), Municipiul Rm. Sarat (8,67%), Orasul Nehoiu (1,73%), Orasul Patarlagele (1,52%) si Orasul Pogoanele (1,38%).


Adaugati un comentariu


 

*