Peste 150.000 de romani isi serbeaza onomastica astazi, de Sf. Ilie. La Multi Ani!

20 iulie 2013 | 0 comentarii |

Sfantul Ilie este cinstit de crestini in ziua de 20 iulie, ca aducator de ploi si sanatate, dupa ce, prin rugaciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, dupa trei ani si jumatate de seceta, dar si ca divinitate populara a Soarelui si a focului, atestata prin numeroase traditii si datini.

 

La mulri ani sf ilieSfantul Prooroc Ilie Tesviteanul este sarbatorit de crestini, la 20 iulie. El a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia in cetatea Tesve din Galaad (Israel), de unde vine si numele de „Tesviteanul” al proorocului.

Ilie se bucura de o cinstire deosebita din partea Bisericii, ziua praznuirii sale fiind marcata cu rosu in calendar, asa cum nu apare la niciun alt prooroc.

Sfantul Prooroc Ilie este una dintre cele mai interesante, controversate si complexe figuri de sfinti, putand fi considerat un sfant ecumenic, deoarece este cinstit nu numai in crestinism, ci si in iudaism si chiar in traditia islamica.

In perioada sa pamanteana, Ilie a savarsit numeroase pacate, cel mai mare fiind uciderea parintilor sai, la indemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut in randul sfintilor si l-a urcat la cer intr-o trasura cu roti de foc trasa de cai albi inaripati, cu care sfantul cutreiera norii si trasneste dracii cu un bici de foc.

Sfintii Parinti spun ca Moise si Ilie au fost prezenti la Schimbarea la Fata de pe Tabor, pentru a li se indeplini dorinta de a vedea fata lui Dumnezeu prin fata schimbata in lumina lui Hristos. In viata lor pamanteasca, ei nu au reusit sa vada fata lui Dumnezeu – Moise a vazut doar spatele lui Dumnezeu, pe Muntele Sinai, iar Ilie s-a retras intr-o pestera atunci cand Dumnezeu a trecut in adiere de vant.

 

Potrivit traditiei, in ziua de 20 iulie, copiii erau chemati sub cate un mar, pe care adultii il scuturau, iar merele cazute erau date drept pomana. Acesta era momentul in care mortii se veseleau.

Pe 20 iulie, dimineata, se culeg „plantele de leac“. Este vorba, in special, despre busuioc, pus la uscat sau ars dupa ce a fost sfintit in biserica. Cenusa sau busuiocul uscat ajuta la problemele de sanatate ale copiilor.

In seara zilei de 19 iulie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele cu canepa si se tavavaleau prin cultura, apoi se duceau acasa. Daca visau canepa verde, se maritau cu baieti tineri, daca visau canepa uscata se maritau cu barbati mai in varsta (sau vaduvi).

Astazi nu se lucreaza se teama trasnetelor, ploii, grindinei. Se reteaza stupii, se duc faguri si mere la biserica si se impart de pomana.

Daca tuna, vor fi merele si alunele viermanoase; daca ploua, va ploua 20 de zile. Atunci cand tuna, oamenii trebuie sa isi faca cruce. Daca se apropie furtuna, trebuie sa aprinzi tamaie sau candela (in cazul in care ai un drac in casa, sa nu poata fi trasnit de Sf. Ilie).

Sf. Ilie este cel care, in goana lui impotriva fortelor raului, provoaca tunete, trasnete, ploi torentiale, grindina. Dracii fug din calea lui si vin pe pamant, unde se ascund sub copaci sau chiar in trupurile unor animale. Asa se face ca una dintre superstitiile legate de Sf. Ilie este aceea ca daca tuna si fulgera oamenii trebuie sa isi faca semnul crucii, pentru ca Dumnezeu i-a dat voie Sf. Ilie sa loveasca orice pentru a dobori dracii, mai putin crucea.

 

Astazi, peste 150.000 de romani isi sarbatoresc onomastica. Potrivit datelor furnizate de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), dintre cei 153.353 de romani sarbatoriti de ziua Sfantului Prooroc Ilie, 113.355 sunt barbati, iar 39.998, femei.

Cei mai multi dintre acestia, 107.506, se numesc Ilie. Iliuta se numesc alti 3.270 dintre ei, Eliade este numele cu care au fost botezati 278 de romani,  alti 85 poarta numele Ilies, iar alti 15, Ilius.

In acelasi timp, dintre cele aproape 40.000 de femei care astazi isi sarbbatoresc onomastica, aproape 15.000 poarta numele Ilinca, alte 10.514 sunt numite Liana, alte 5.554 de romance raspund la numele Lia, Iliana se numesc 4.658 dintre ele, Lica au fost botezate 2.191 femei, iar Lica 1.761.

Tuturor celor care astazi isi sarbatoresc ziua numelui, Redactia Sanatatea Buzoiana le ureaza LA MULTI ANI FERICITI!


Categorii: Eveniment, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*