Peste 400.000 de romani poarta numele Sfantului Stefan. La Multi Ani!

27 decembrie 2014 | 0 comentarii |

 Inalt Preasfintitul Ciprian, arhiepiscopul Buzaului si Vrancei oficiaza, astazi, Sfanta Liturghie in Catedrala voievodala „Adormirea Maicii Domnului“ din municipiul Buzau.

 

sfantul-stefan-icoanaIn a treia zi de Craciun, pe 27 decembrie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Intaiul Mucenic si Arhimandrid Stefan, condamnat la moarte in anul 33, de autoritatile iudaice, cel care a vestit si marturisit credinta in Hristos, deschizand drumul unui impresionant sir de martiri crestini, pedepsiti pentru credinta lor.

Numele Sfantului Arhidiacon Stefan este purtat de peste 400.000 de romani, potrivit Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Cei mai multi dintre romanii sarbatoriti astazi raspund la numele Stefan, altii au fost botezati Istvan,  Fanel, Stefanel, Stefanut sau Fane, iar majoritatea femeilor care astazi isi sarbatoresc ziua numelui se numesc Stefania, Stefana, Fanica, Fanuta sau Fana.

Sanatatea Buzoiana ureaza tuturor sarbatoritilor LA MULTI ANI!

 

IPS Ciprian

IPS Ciprian

Cu prilejul acestei mari sarbatori, Inaltpreasfintitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei slujeste Sfanta Liturghie in Catedrala voievodala „Adormirea Maicii Domnului“ din municipiul Buzau.

Sfantul Stefan era unul dintre cei 70 de ucenici ai lui Iisus si este cel dintai care a vazut cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Stefan il urma pretutindeni pe Hristos si a asistat direct la faptele sale. Fiind numit Arhidiacon, Sfantul Stefan a intrat in atentia fariseilor, care erau nemultumiti de faptul ca el predica public invataturile lui Iisus. In Sinedriu, Sfantul Stefan a tinut o cuvantare, in care a aratat ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui. Furiosi, evreii au cerut uciderea Sfantului, cu pietre.

Se spune ca in timp ce Sfantul Stefan era lovit cu pietre, in apropierea sa, Maica Domnului, insotita de Sfantul Ioan, botezatorul lui Hristos, il imbarbatau sa reziste cu demnitate martirajului.

Moastele sale au fost descoperite in anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o intreita viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria „chiliel”, care in limba ebraica inseamna „cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

 

Sf. StefanIn traditia crestina se spune ca, in ziua maretului praznic, este bine sa-L rugam pe Bunul Dumnezeu sa ne asculte rugaciunile, iar in caminele noastre sa aducem icoana care-l infatisaza pe mucenicul martir; astfel, Sfantul Stefan ne va ajuta pe toti cei care ne confruntam cu probleme de sanatate sau pe toti crestinii care se judeca de multa vreme cu persoane foarte orgolioase. Pentru sporul casei si pentru sanatatea rudelor cu probleme mari de sanatate, sau care sunt pagubite de persoane de decizie, trebuie sa daruim persoanelor religioase icoana Sfantului Stefan sau o candela noua. Tot acum sa acceptam reconcilierile, o dovada de iubire universala, propovaduita de primul martir al crestinismului, Stefan.

Acum, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.

In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui Stefan. Dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac painici in forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului, apoi se impart copiilor saraci.

In ziua praznicului este bine sa evitam deplasarile in zone montane si in locuri izolate, care ne pun viata in primejdie.

 


Adaugati un comentariu


 

*