Peste 500 de medici, asteptati la conferinta „iDiabet”

Evenimentul stiintific a ajuns la cea de-a patra editie, urmand a avea loc joi si vineri, la Institutul Francez din Capitala.

 

congres medici familieMaine se da startul celei de-a patra editii a conferintei iDiabet – Diabetul inteligent, eveniment care anul acesta va avea ca tema principala abordarea multidisciplinara a acestei afectiuni. Astazi este ultima zi a perioadei de inscrieri, pana la acest moment confirmandu-si participarea peste 500 de medici de familie, medici specialisti diabetologi sau din alte specialitati implicate in managementul pacientilor de diabet.

Organizata de Asociatia pentru Dezvoltare si Cercetare Medicala Sanamed, conferinta va fi prezidata de prof . dr. Daniela Bartos, din cadrul UMF Carol Davila.

Unul dintre principalele motive de satisfactie ale organizatorilor este acela ca evenimentul s-a transformat intr-o manifestare cu caracter regional, mai mult de o treime dintre cei peste 500 de participanti fiind medici din provincie. Mai mult de atat, editia din acest an se va bucura si de participare internationala, unul dintre speakeri fiind un specialist italian, care va aborda o tema referitoare la dieta ketogenica, un subiect de mare actualitate, atat pentru specialisti cat si pentru pacienti.

 

dezbatere diabet msLa finele anului 2015, in Romania existau in evidenta Ministerului Sanatatii 999.192 de persoane cu diabet, care faceau obiectul unui program national destinat imbunatatirii starii de sanatate si cresterii sperantei de viata a bolnavilor suferinzi de aceasta boala. Programul functioneaza si in prezent, iar prin intermediul sau se asigura accesul pacientilor la consultatii si la tratament medicamentos cu insulina sau antidiabetice orale.

De altfel, la sfarsitul lunii martie, la Ministerul Sanatatii, ministrul Florian Bodog si dr. Corina Pop – secretar de stat in MS, impreuna cu reprezentanti ai comisiei de specialitate din Ministerul Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ANMDM, Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania, asociatiilor de pacienti cronici/cu diabet si reprezentanti ai mediului academic s-au intalnit pentru a stabili directiile prioritare in setarea unei strategii pe termen lung in domeniul politicilor de sanatate dedicate managementului diabetului zaharat in Romania, cu aceasta ocazie constituindu-se un grup de lucru care sa elaboreze o strategie de imbunatatire a calitatii vietii bolnavilor.

Cu toate acestea, stilul de viata al multor romani favorizeaza aparitia diabetului, iar neprezentarea la medic de la primele semne face sa existe bolnavi inca nediagnosticati, chiar daca in Romania se constata o rata de depistare superioara mediei tarilor din Uniunea Europeana. Luand in calcul riscurile si complicatiile diabetului, precum si nivelul ridicat al costurilor tratarii acestora, preventia si depistarea precoce a diabetului si a complicatiilor sale devin foarte importante.

 

Dr. Adriana Dumitrescu

Dr. Adriana Dumitrescu

Specialistii atrag atentia ca diabetul este principala cauza de orbire, se regaseste la 40% dintre pacientii cu boli cronice de rinichi si este responsabil de un procent important al cazurilor de boala coronariana ischemica. Amputatiile non-traumatice si accidentele vasculare cerebrale sunt, de asemenea, mult mai frecvente la diabetici, decat la restul populatiei.

In acest sens, medicul Adriana Dumitrescu, presedintele Asociatiei pentru Dezvoltare si Cercetare Medicala Sanamed, sustine cade cele mai multe ori, oamenii obisnuiti nu reactioneaza din proprie initiativa, neluandu-si masuri de preventie. De aceea medicii au un rol foarte important. Pornim de la medicii de familie care sunt primii ce pot recunoaste semnele diabetului sau predispozitia la dezvoltarea acestuia, ajungand la medicii specializati in diabet si boli metabolice si la medicii cu specilitati asociate conexe diabetologiei: cardiologi, oftalmologi, nefrologi, neurologi, endocrinologi, dermatologi, chirurgi etc. Pe noi ne preocupa ca medicii sa fie informati nu doar in specialitatea proprie, ci si in cele conexe si sa formeze echipe medicale multidisciplinare cat mai active”.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*