Peste 59.500 de locuri la tratament balnear, puse la dispoziție de Casa Națională de Pensii

17 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Acestea vor fi disponibile pe parcursul anului 2018 și sunt prevăzute într-un proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

 

Ministerul Muncii a publicat, săptămâna aceasta, un proiect de hotarâre de guvern în care este prevăzut numărul maxim de locuri la tratament balnear care vor fi puse la dispoziția beneficiarilor în cursul anului 2018, prin intermediul caselor județene de pensii. Astfel, conform documentului aflat în dezbatere publică, pentru acest an, numărul de locuri în unitățile de tratament balnear ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) este de 59.527, acestea urmând a fi repartizate pe maxim 19 serii de trimitere.

În acest scop sunt alocate, pentru anul în curs, prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, 344,237 de milioane de lei. Suma va fi suficientă atât pentru asigurarea celor 59.527, cât și pentru diferența de locuri ce se va stabili în urma finalizării procedurii de achiziție, transmite CNP. În acest fel, la numărul de locuri deja prevăzut se vor adăuga, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, numărul de locuri la tratament balnear contractat cu alţi operatori economici interesaţi, număr care se va stabili după atribuirea contractelor, în funcţie de preţurile ofertate pe bilet.

 

Proiectul de hotărâre mai prevede că sarcina stabiliri prețului maxim pe bilet îi ca reveni Casei Naționale de Pensii, ținându-se seama de caracterul social al activităţii de trimitere la tratament balnear, astfel încât aceste servicii să ajungă la un număr cât mai mare de beneficiari.

Pentru anul în curs, tariful maxim acceptat pentru un bilet de tratament balnear este de 1.684 de lei pe bilet, la categoria două stele şi 1.764 de lei pe bilet, la categoria 3/4 stele.

Pentru biletele de tratament balnear, locurile contractate se vor repartiza pe maximum 19 serii de prezentare, cu o durată de 16 zile, iar preţul biletului va include tariful pentru 12 zile de tratament, se mai arată în proiectul de hotărâre.

 

Documentul, făcut public de Ministerul Muncii, mai prevede că numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, va fi de maximum 15% din totalul numărului de bilete.

În perioada unui an calendaristic, persoana îndreptăţită poate beneficia de un singur bilet de tratament, iar distribuirea biletelor de tratament balnear se va face de către Casa Naţională de Pensii, prin casele teritoriale de pensii.

Urmează ca după finalizarea perioadei în care proiectul se află în dezbatere publică, acesta să fie înaintat spre aprobare în sedință de guvern după care, cele peste 59.500 de locuri la tratament balnear vor fi distribuite caselor județene de pensii, iar beneficiarii vor putea opta pentru varianta preferată.

În anul 2017, românii au avut la dispoziție, prin casele de pensii teritoriale, peste 200.000 de locuri pentru a beneficia de tratament în stațiunile balneare, atât prin unitățile administrate de CNPP cât și în stațiunile administratte de alți operatori economici cu care instituția a încheiat contract, în limita unui buget de peste 293 de milioane de lei.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*