Peste 60 de buzoieni s-au mobilizat si au donat sange pentru asistenta Mariana Tanasescu

8 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Aceasta se afla in continuare in stare grava in Spitalul Floreasca, unde a fost din nou transferata la Terapie Intensiva si are inca nevoie de transfuzii, atat pentru a fi stabilizata, cat si pentru a putea fi operata, avand nevoie de mai multe interventii.

 

Mariana Tanasesu si dr. Maria Albu

Mariana Tanasesu si dr. Maria Albu

Buzoienii au dovedit ca sunt solidari si sensibili atunci cand este vorba despre un necaz. Dupa ce SanatateaBuzoiana.ro a scris despre necazul asistentei medicale Mariana Tanasescu, accidentata foarte grav, duminica, in apropierea localitatii Merei, de un sofer prahovean imprudent, sute de persoane au preluat apelul si s-au mobilizat in scopul donarii de sange, de care aceasta are mare nevoie.

Astazi, a ajuns din nou la Terpaie Intensiva, pentru ca pe langa fracturile initiale, au aparut complicatii pulmonare. Are in continuare nevoie de sange, are hemoglobina foarte scazuta, iar chirurgical nu se poate interveni pana cand nu este in afara pericolului. Si, daca mai luam in calcul si faptul ca vine weekend-ul, este posibil ca abia saptamana viitoare sa poata fi operata. Multumim tuturor celor care au sarit in ajutor si au donat sange. Ii rugam in continuare pe cei care pot dona sa mearga la Centrul de Transfuzii Buzau si sa spuna ca doneaza pentu Mariana Tanasescu, in varsta de 38 de ani, internata la Spitalul de Urgenta Floreasca. Chiar daca ea are grupa de sange  A2 pozitiv, este bine de stiut ca cei care vor sa doneze o pot face indiferent de grupa pe care o au, pentru ca medicii vor folosi sangele donat la alti pacienti aflati in dificultate si vor economisi astfel sangele compatibil, pentru ea. Este pacat ca o tanara asistenta medicala atat de buna si care a ajutat atata lume sa nu poata fi ajutata la randul ei, in acest ceas de mare cumpana, sa treaca peste necaz, mai ales ca are doi copii minori si si-i creste singura”, spune dr. Maria Albu, medicul alaturi de care Mariana Tanasescu profeseaza, in cabinetul de Radiologie si Imagistica Medicala din Policlinica N. Titulescu din Buzau.

 

Adriana Craciun si donatori PMP

Adriana Craciun si donatori PMP

Centrul de Transfuzii Buzau a livrat sange la Floreasca, pentru asistenta Mariana Tanasescu, dar se pare ca mai este nevoie, medicii de acolo au cerut o cantitate dubla, iar daca intra in operatie, va fi nevoie de noi transfuzii. „In doua zile, peste 60 de persoane au donat pentru ea. Am trimis, de ieri, la Bucuresti, 10 pungi cu sange, urmand ca astazi sa trimitem din nou. Stim ca a pierdut mult sange, iar faptul ca multi buzoieni au raspuns chemarii de a dona a fost extraordinar, pentru ca in aceasta perioada avem putini donatori, iar rezervele de sange pe care le aveam in stoc erau mici. Solidaritatea a fost extraordinara si, daca buzoienii si romanii in general ar constientiza ca pot face un astfel de gest macar o data pe an, atat in beneficiul propriu, pentru ca odata cu donarea, sangele se regenereaza si se improspateaza, cat si in beneficiul celor a caror viata depinde de o transfuzie, probabil ca multe vieti ar avea o sansa in plus sa fie salvate. Astazi au venit si cativa tineri de la PMP sa doneze, ceea ce este de apreciat. Astfel de gesturi ar putea fi facute mai des, este important sa constientizam cu totii ca, la un moment dat, viata noastra sau a cuiva drag poate depinde de o transfuzie si ca daca exista rezerve, cresc sansele de a fi salvati”, spune directul Centrului Judetean de Transfuzii Buzau, biolog Adraian Craciun.

 

Adrian Mocanu - Centrul de Transfuzii Buzau

Adrian Mocanu – Centrul Transfuzii Buzau

Liderul local al PMP, Adrian Mocanu, impreuna cu cativa membri ai formatiunii politice a mers astazi la Centru de Transfuzii sa doneze, spune ca au decis sa doneze astazi „in zi de mare sarbatoare (Sfanta Maria Mica, cea a carui nume este purtat de asistenta medicala din Buzau), cu intentia ca acest gest colectiv sa se constituie intr-un exemplu de urmat pentru cat mai multi dintre buzoieni, pe care ii indemnam sa se implice pentru salvarea vietii unui important membru al comunitatii noastre si pentru asigurarea in continuare a unui viitor normal pentru cei doi copii ai doamnei Tanasescu. Avand in vedere criza de sange din spitalele romanesti, este nevoie de implicarea urgenta a noastra, a tuturor”.

Cei care doresc sa se alature acestei campanii umanitare pot sa doneze sange la Centrul de Transfuzii din Buzau sau la orice centru de transfuzii sau punct de recoltare din Capitala, facand mentiunea ca doneaza pentru Mariana Tanasescu din Buzau, internata la Spitalul de Urgenta Floreasca. In urma accidentului, ea a suferit multiple traumatisme, intre care fractura de bazin si de femur, dar si numeroase leziuni interne.

Este important de stiut ca recoltarea de sange se face in conditii stricte de siguranta, de catre personal medical calificat, iar materialul de recoltare este steril si de unica folosinta – nu prezinta risc de imbolnavire.

 

donare sangePentru ca multi dintre cititori au intrebat care sunt conditiile pentru a putea dona, revenim cu informatiile necesare. Pentru a evita orice risc, atat pentru donator cat si pentru pacientul care va primi sangele donat, procesul de selectie este extrem de riguros si respecta anumiti pasi, responsabilitatea securitatii transfuzionale fiind la fel de importanta ca si sangele in sine.

Este bine ca inainte de a merge la Centru de Transfuzii, donatorul sa fie odihnit, sa nu fumeze cu o ora inainte si sa nu consume alcool, grasimi sau dulciuri concentrate, sa nu consume medicamente, sa nu aiba sau sa fi avut in ultimul timp o boala infectioasa sau parazitara, afectiuni renale, afectiuni cardiovasculare sau cerebrale, alergii, afectiuni dermatologice, interventii chirugicale sau boli profesionale si sa aiba asupra sa un act de identitate.

De altfel, inainte de recoltare se face un consult medical, iar sangele recoltat este supus, inainte de a fi prelucrat, unor analize specifice, pentru a avea garantia sigurantei. Daca se constata ca un donator are o boala despre care, posibil, nu a stiut, va fi informat, pentru a se putea trata.

Poate dona sange orice persoana sanatoasa, cu varsta cuprinsa intre 18-60 ani si greutatea corporala intre 50 si 100 kg femeile si intre 60 si 110 kg barbatii, la un interval de minimum doua luni intre donarile de sange total, fara a depasi 5 donari pe an pentru barbati si 4 donari pe an pentru femei.

La o donare se recolteaza 450 – 500 ml de sange, cantitate ce se reface ca volum in cateva ore si celular, in doua saptamani.

 

 

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*