Peste doua miliarde de lei pentru continuarea terapiei fara interferon

21 noiembrie 2016 | 2 comentarii |

Ministerului Sanatatii i-a fost alocata cea mai mare suma la rectificarea bugetara. Banii vor fi directionati catre CNAS, care va incheia noi contracte pentru aria terapeutica a hepatitei cronica.

 

medicamente-bani-stetpscopPrincipalul beneficiar al celei de-a doua rectificari bugetare operate in acest an este Ministerul Sanatatii, caruia i-a fost alocata, zilele trecute, cea mai mare suma, de catre Guvern. Astfel, bugetul Sanatatii a fost suplimentat cu 2,21 de miliarde de lei, cea mai mare parte suma avand destinatie precisa, respectiv, pentru incheierea de noi contracte care vor permite asigurarea tratamentului pacientilor cu hepatita cronica.

Suma va ajunge in conturile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care va avea sarcina incheierii de noi contracte, punand astfel capat asteptarii pacientilor cu afectiuni hepatice, care sperau sa fie inclusi in tratament. In nota de fundamentare a Ministerului de Finante cu privire la destinatia sumei suplimentare alocate Sanatatii, se arata ca aceasta va permite continuarea tratamentului pacientilor cu ciroza hepatica aflati in stadiul F4 si extinderea programului pentru pacientii cu ciroza hepatica stadiile F2 si F3. Ministerul Sanatatii a inaintat deja, catre CNAS, documentele necesare, iar pe baza acestora, Casa va incepe negocierile cu producatorii de medicamente, pentru incheierea contractelor cost-volum-rezultat. Ministerul de Finante considera ca „incheierea contractelor in aceasta formula permite o folosire judicioasa a banilor bugetului asigurarilor de sanatate, deoarece CNAS deconteaza tratamentele doar pentru pacientii care s-au vindecat ca urmare a terapiei”.

 

Marinela Debu

Marinela Debu

Rectificarea vine la momentul oportun, intrucat pacientii cu hepatita C adresasera, zilele trecute, o noua solicitare publica autoritatilor, cu privire la situatia tratamentului fara interferon. In contextul in care incetase contractul cost-volum ce viza tratamentul fara interferon pentru pacientii cu hepatita cronica de tip C, cei aflati pe lista de asteptare erau dezorientati cu privire la soarta lor. „Potrivit reglementarilor in vigoare, in termen de 10 zile lucratoare de la incetarea perioadei de valabilitate a contractelor cost-volum/ cost-volum-rezultat, pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se publica anuntul de reluare a procesului de negociere pe indicatiile si ariile terapeutice aferente medicamentelor pentru care au fost incheiate contracte de tip cost-volum/ cost-volum-rezultat. Acest anunt nu este publicat nici pana la aceasta ora, iar reprezentantii CNAS transmit mesaje contradictorii fara a clarifica procedurile pe care le au in vedere pentru continuarea asigurarii tratamentului pentru un numar cat mai mare de pacienti diagnosticati cu hepatita cronica C”, sustinea saptamana trecuta Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice.

 

testare hepatitaIntr-un comunicat pe aceasta tema, organizatia solicita reprezentantilor Ministerului Sanatatii si ai CNAS sa faca precizarile necesare privind procedurile avute in vedere si orizontul de asteptare pana la reluarea negocierilor in vederea incheierii unui nou contract cost-volum. Totodata, reprezentantii pacientilor cereau autoritatilor sa precizeze cand se estimeaza incheierea negocierilor si accesarea terapiei de catre pacienti, dar si sa explice ce s-a intamplat cu sumele la care se facea referire ca fiind destinate pacientilor cu hepatita cronica C.

Situatia pacientilor cu hepatita C a fost exploatata si in scop electoral, liderul PSD, Liviu Dragnea sustinand ca 10.000 de bolnavi cu hepatita C ar fi putut fi vindecati anul acesta daca Guvernul nu ar fi blocat programul prin care li se asigura acestora acces la tratamentul fara interferon. In replica, Ministerul Sanatatii a remis un comunicat de presa din care nu lipseste un atac la adresa fostei guvernari PSD.

 



Comentarii (2)

  1. Iulian spune:

    Dati-mi voie sa cred doua lucruri:
    1- campanie electorala, adica minciuni, nu mai cred nimic pana nu vad,
    2- Cred ca va bateti joc de noi cei bolnavi, cu aceste afectiuni, ma voi adresa autoritatilor, cu acest mesaj, poastare sa verific, oare este atata cruzime, nepasare??, daca da, de ce, de unde vine??

  2. Stan Mihai spune:

    Doamne ajuta sa fie cat mai repedea, eu am avut ne sansa sa beneficiez de acest tratamend gratiei comisiei de la CNAS, ACESTIA SUN NISTE OAMENI FARA SUFLET.

Adaugati un comentariu


 

*