Peste trei sferturi dintre medicii rezidenti, nemultumiti de calitatea programului de pregatire

25 octombrie 2017 | 0 comentarii |

In consecinta, cei mai multi dintre ei se tem ca nu se vor putea ridica la standardele cerute de normele actuale, odata ce vor incepe sa profeseze ca specialisti.

 

Un sondaj realizat luna aceasta de platforma de recrutare in domeniul medical MEDjobs, in randul medicilor rezidenti, releva faptul ca acestia sunt multumiti intr-o foarte mica masura de calitatea programului de pregatire. Tinerii medici se tem ca, odata ajunsi specialisti, nu se vor ridica la standardele profesiei. In plus, mai mult de jumatate dintre ei se confrunta cu frica de esec sau teama de a comite erori medicale, aceasta fiind un important factor de stres in activitatea lor zilnica.

Studiul a avut ca scop masurarea nivelului de satisfactie in randul medicilor rezidenti din Romania fata de anumite elemente ale programului de rezidentiat si a cuprins un set de intrebari la care tinerii medici intervievati au raspuns.

Dupa centralizarea datelor a rezultat ca 76 % dintre rezidenti sunt nemultumiti in ceea ce priveste calitatea generala a programului de rezidentiat desfasurat in Romania, iar ca urmare a acestor nemultumiri, 58% dintre ei se tem ca nu vor fi medici buni atunci cand vor incep sa profeseze ca specialisti.

 

Cele mai multe nemultumiri sunt legate de calitatea cursurilor teoretice, 85% dintre rezidenti declarand ca nu sunt multumiti de cunostintele teoretice dobandite in timpul programului de rezidentiat, in vreme ce doar 9% s-au declarat multumiti si 6% dintre respondenti s-au declarat foarte multumiti in legatura cu acest aspect.

Nici partea practica a programului de rezidentiat nu ii satisface pe tinerii medici, 68% dintre ei declarandu-se nemultumiti de calitatea pregatirii, in vreme ce 20% dintre acestia au marturisit ca sunt multumiti si doar 12% dintre respondenti au declarat ca sunt foarte multumiti de practica efectuata in clinica sau spital.

Ceva mai bine stau lucrurile atunci cand vine vorba despre relatia cu medicii coordonatori, la acest capitol, 51% dintre medicii tineri declarandu-se nemultumiti. In acelasi timp, 21% s-au declarat multumiti si 28% au spus ca sunt foarte multumiti de relatia cu medicul sau medicii indrumatori.

 

In cadrul studiului s-a dorit si identificarea celor mai mari provocari cu care medicii se lupta in cadrul programului de rezidentiat. Cei mai multi, 58% mai exact, au declarat ca se confrunta cu teama de esec profesional si frica de a comite erori medicale, temeri izvorate din nemultumirea lor fata de calitatea programului de rezidentiat. O a doua mare provocare o constituie dezvoltarea abilitatilor clinice necesare specializarii, conform a 53% dintre rezidenti, in vreme ce mentinerea echilibrului intre viata personala si cea profesionala reprezinta a treia cea mai importanta provocare, considera 49% dintre rezidenti.

La acelasi capitol, studiul a identificat si alte provocari, precum presiunea situatiilor contra-cronometru – 37%, relatia cu ceilalti colegi medici – 25%, relatia cu asistentii medicali – 22%, gestionarea unui deces sau a pacientilor cu boli in stadiu terminal – 18%, birocratia excesiva, intocmirea hartiilor care, in mod normal, ar fi in responsabilitatea registratorului medical si lipsurile din spitale- aici fiind citate lipsa de medicamente si de aparatura sau materiale necesare  actului medical.

 

In ultima parte a chestionarului, participantilor la studiu li s-a cerut sa sugereze, fiecare, cate trei solutii care ar putea contribui la imbunatatirea calitatii programului de rezidentiat, iar in baza raspunsurilor primite, a fost intocmit un Top 10 al principalelor sugestii considerate oportune de catre rezidenti.

Cei mai multi au pecizat ca cea mai importanta este imbunatatirea pregatirii teoretice si predarea mai multor cursuri, in timp ce a doua sugestie in acest top o constituie cea referitoare la mai mult timp petrecut cu pacientii si mai multa practica in spital, sub supravegherea medicilor coordonatori, inclusiv efectuarea mai multor proceduri specifice specialitatii. Totodata, rezidentii considera oportuna imbunatatirea relatiei cu medicul coordonator si implicarea mai mare a acestuia in pregatirea medicului rezident.

Celelalte sugestii venite din partea tinerilor medici se refera la reducerea birocratiei si a numarului de documente pe care rezidentii le completeaza (care consuma din timpul dedicat, in mod normal, studiului si practicii medicale), respectarea programei de rezidentiat, plata garzilor valabila pentru toti anii de rezidentiat, inclusiv anul I, actualizarea bibliografiei de studiu pentru cursuri si examene, precum si publicarea tuturor tratatelor si cursurilor necesare rezidentilor in limba romana, cresterea salariilor tuturor rezidentilor, facilitarea accesului rezidentilor la cat mai multe congrese si workshop-uri, gratuitatea sau scaderea taxei de participare a rezidentilor la aceste evenimente si  respectarea programului de lucru al rezidentilor, inclusiv acordarea posibilitatii de a se odihni dupa garda.

 


Categorii: Actual, Analiza, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*