Plan european pentru prevenirea maltratarii copiilor

15 septembrie 2015 | 1 comentariu |

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca aceasta problema a capatat deja proportii ingrijoratoare la nivelul intregului continent.

 

gala asistenti congresRecent, Biroul Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a tras un semnal de alarma asupra proportiilor pe care le-au capatat, in ultimii ani, maltratarea copiilor si relele tratamente aplicate minorilor. Aceste fenomene au ajuns sa fie considerate, in prezent, serioase probleme de sanatate. Conform datelor facute publice de OMS, la nivelul continentului european mor anual 860 de copii sub 15 ani, victime ale relelor tratamente, prevalenta fenomenului fiind considerata inaceptabil de mare de catre reprezentantii organizatiei. Aceleasi date arata ca 29,9 la suta dintre copiii europeni sunt victime ale abuzului fizic, iar 29,1 la suta sunt supusi abuzului emotional. In ceea ce priveste abuzul sexual, prevalenta fenomenului este de 13,4 la suta in cazul fetelor si 5,7 la suta pentru baieti. In aceasta situatie, Biroul Regional pentru Europa al OMS a adoptat o rezolutie prin care este pus in aplicare un plan european pentru prevenirea maltratarii copiilor in urmatorii cinci ani. Planul prevede reducerea cu 20 la suta a relelor tratamente aplicate copilului si este sprijinit de 53 de ministere ale Sanatatii din tarile europene, printre care si Romania.

 

06_07_Layout 1.qxdRaportul OMS justifica necesitate aplicarii unui astfel de plan in conditiile in care, desi 80 la suta dintre tarile europene au o politica nationala privind protectia copilului, foarte putine se concentreaza pe prevenirea acestui fenomen.

In punerea in aplicare a acestui plan s-a implicat si Societatea Internationala pentru Prevenirea Abuzului si Neglijarii Copilului, care va organiza in perioada 27-30 septembrie, la Bucuresti, cea de-a 14-a Conferinta Regionala Europeana, in cadrul careia planul european de prevenire a maltratarii copiilor va fi unul dintre subiectele principale de discutie. Conform unui comunicat al organizatorilor, pe agenda conferintei se vor afla si alte teme, precum sisteme si servicii de protectie a copilului abuzat si neglijat in Europa si in Romania, siguranta internetului, migratia si minorii neinsotiti, violenta in familie, abuzul in scoala, prevenirea abuzului sexual, parenting, activitatea Comisiei Europene privind drepturile copilului.

 

maltratatLa conferinta vor participa reprezentanti ai autoritatilor din Romania si din celelalte tari europene implicate in problematica protectiei drepturilor copiilor, alaturi de cateva personalitati recunoscute pe plan mondial pentru preocuparile lor in aceasta problema. Astfel, in perioada respectiva vor fi prezenti la Bucuresti Marc Dullaert, primul functionar insarcinat cu sondarea opiniei publice privind copiii din Regatul Unit al Tarilor de Jos, initiatorul premiului international „Children’s Peace” si al Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului in cadrul Conferintei pentru Drepturile Copilului, Maria Herczog, militanta de peste 30 de ani pentru drepturile copilului, membra a Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului din 2007 si membra a Comitetului Economic si Social European din 2004 si presedinte al Eurochild – una dintre cele mai puternice retele europene de ONG-uri pentru drepturile copilului, prof. dr. Marcellina Mian, de la Universitatea din Toronto si Cornell Medical College din Qatar, pediatru, preocupata de problematica educatiei medicale si protectia copilului, expert in domeniul prevenirii maltratarii copilului, prof. dr. Marija Raleva, de la Universitatea Skopje Macedonia, sef al departamentului psihiatrie a adolescentului si copilului la Centrul Clinic Universitar din Skopje, autoare a unor cercetari in domeniul abuzului impotriva copilului.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Comentarii (1)

  1. Andrei spune:

    N-au plan pentru oprirea imigrantilor si vor avea un plan pentru institutiile de educatie, familie, scoala etc… Si apoi, deja se vede, cand tarile isi inchid granitele, isi ridica garduri de sarma ghimpata, mai vorbim de o Europa unita, de o U.E.?

Adaugati un comentariu


 

*