Planificarea familiala, la voia intamplarii in mediul rural

27 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Avortul ramane in continuare cea mai frecventa optiune pentru evitarea sarcinilor nedorite, iar femeile insaricnate nu cunosc investigatiile si consultatiile medicale la care au dreptul gratuit.

 

planing familial ruralFuntatia World Vision of Romania a dat publicitatii un raport cu tema „Bariere si factori favorizanti in utilizarea serviciilor de planificare familiala si asistenta prenatala”, din care reiese ca metodele de planificare familiala nu mai constituie o mare necunoscuta in mediul rural din Romania, insa sunt cunoscute doar partial si aplicate incorect, efectele fiind astfel aceleasi.

La sate continua sa nu fie cunoscute nici pana in prezent criteriile de alegere a unei metode contraceptive si nici eficienta, siguranta, modul corect de utilizare si eventualele efecte secundare ale acestor metode. In aceste conditii, nu este deloc surprinzator ca avortul ramane in continuare cea mai frecventa optiune pentru evitarea consecintelor sarcinilor nedorite, femeile apeland cu precadere la aceasta metoda, desi sunt constiente despre aparitia eventualelor complicatii.

In ceea ce le priveste pe femeile din mediul rural care doresc sa duca o sarcina la bun sfarsit, multe nu cunosc care sunt investigatiile si consultatiile medicale la care au dreptul gratuit, aceasta situatie datorandu-se si faptului ca nu le este adus la cunostinta acest fapt, de multe ori pentru ca nu se prezinta la medic la primele semne ale sarcinii. Raportul releva faptul ca nu se discuta cu gravidele calendarul de consultatii pe perioada sacinii si nu se primesc sau completeaza carnetele de gravide. Totodata, cele mai multe dintre femei nu fac diferenta intre investigatiile de rutina si cele recomandate intr-o sarcina cu risc.

 

planning fasmilial contraceptie minore gravideMulte dintre femeile insarcinate solicita prima consultatie prenatala foarte tarziu, adesea atunci cand apar unele semne de boala sau disconfort si exista numeroase situatii cand acestea au solicitat asistenta medicala doar in momentul declansarii nasterii. In alte cazuri, desi cunosc faptul ca trebuie sa isi faca anumite investigatii pe perioada sarcinii si sa mearga la controale, femeile cu situatie materiala precara evita sa faca acest lucru, deoarece cred ca trebuie sa plateasca pentru aceste investigatii.

Utilizarea de contraceptive in mediul rural a scazut imediat ce a fost sistata distribuirea lor gratuita, iar singura optiune a ramas achizitia din farmacii, optiune la care apeleaza foarte putine femei. In aceste conditii, nu este de mirare nici faptul ca numarul cazurilor de adolescente care raman insarcinate de la varste fragede este in crestere, acest fenomen devenind deja o problema importanta in Romania, atat din punct de vedere al sanatatii cat si din punct de vedere social.

Si totusi… luand in considerare statisticile din Buzau, vedem ca desi numarul minorelor a scazut in 2014 de la 500 la 100 de minore au devenit mame, iar 37 dintre acestea si-au abandonat pruncii, 33 in maternitate si 4 la sectia Pediatrie, dar ponderea urban-rural este de 19 in urban si 18 in rural.

 

gravidaAutorii raportului la care am facut referire vin si cu o serie de recomadari pentru autoritati, in vederea ameliorarii situatiei prezentate. Printre acestea se numara asigurarea accesului la contraceptie gratuita pentru persoanele vulnerabile, asigurarea se servicii de planificare familiala in comunitatile rurale, a unui pachet unic de servicii medicale pentru gravide pentru a reduce discriminarea, prioritizarea fondurilor CNAS pentru decontarea serviciilor medicale pentru monitorizarea sarcinii, dezvoltarea retelei de asistenta medicala comunitara, moase in comunitatile rurale, dar si dezvoltarea unor mecanisme de sprijin financiar.

Nu in ultimul rand, se recomanda introducerea programelor de educatie pentru ssanatate in scoli dar si dezvoltarea de parteneriate instre institutiile de invatamant, mai ales cele din mediul rural, si cabinetele de medicina de familie sau ONG-uri, in vederea educarii tinerilor privind comportamentele sexuale care implica riscuri.

Reprezentantii World Vision of Romania sugereaza si formarea unor educatori comunitari sau a unor grupuri cu rol de informare si consiliere, precum si facilitarea accesului femeilor din categoriile vulnerabile la servicii medicale.

 

Dr. Diana Paun

Dr. Diana Paun

Ca reprezentant al autoritatilor, consilierul prezidential pe probleme de Sanatate, dr. Diana Paun, a declarat ca in mediul rural, accesul femeilor la informatii privind planingul familial si educatia sexuala, precum si mentalitatile specifice si riscul crescut de saracie si excluziune sociala se constituie in explicatii pentru ratele mai mari ale mortalitatii materne si avorturilor.

Aceasta sustine ca se impune o mai mare preocupare a retelei sanitare fata de depistarea si monitorizarea femeilor insarcinate, in acest fel reducandu-se si riscurile mortalitatii materne, fenomen care, de asemenea, a capatat proportii ingrijoratoare in Romania. „Statisticile arata ca situatia Romaniei este una alarmanta, mortalitatea materno-infantila mentinandu-se la valori ridicate in tara noastra, de peste doua ori mai mari decat media UE. Mortalitatea materna prin avort a inregistrat o evolutie descendenta, totusi ea a fost in 2012 de trei ori mai mare in Romania decat media Uniunii Europene, conform statisticilor OMS. In ceea ce priveste asistenta medicala a gravidei, o mare parte din mamele decedate nu au fost luate in evidenta si nu au efectuat niciun control. Este necesara o mai mare preocupare a retelei sanitare pentru depistarea si urmarirea gravidelor, deoarece monitorizarea inca din primele saptamani contribuie la depistarea sarcinilor cu risc, la directionarea acestora catre unitatile specializate si in final la scaderea cazurilor de mortalitate prin risc obstetrical direct”, a declarat dr. Diana Paun.

 


Adaugati un comentariu


 

*