Platforma educationala dedicata reducerii incidentei cancerului de san

27 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Roche Romania a lansat un site care contine peste 70 de articole referitoare la aceasta patologie, din surse avizate, recomandate de organizatii medicale si ale pacientilor.

 

O noua sursa de informatii medicale autorizate este disponibila, incepand de zilele acestea, in mediul on-line, odata cu lansarea unei platforme educationale dedicate exclusiv cancerului de san. Initiativa lansarii portalului www.canceruldesan.ro a apartinut companiei Roche Romania si s-a bucurat de sprijinul mai multor organizatii medicale si asociatii reprezentative ale pacientilor, punand gratuit la dispozitia utilizatorilor o multitudine de informatii referitoare la aceasta patologie, informatii provenind numai din surse medicale autorizate.

La acest moment, continutul site-ului reuneste peste 70 de articole cu informatii medicale despre cancerul de san, scrise in colaborare cu medici specialisti, experti in domeniu si psihologi, materialele fiind recomandate de Societatea Romana de Radioterapie si Oncologie Medicala, Romanian Breast Cancer Group, precum si de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Lansarea portalului a avut loc in prezenta mai multor specialisti in domeniu si reprezentanti ai organizatiilor sus-amintite, participantii considerand benefica aceasta initiativa. Cancerul de san, o boala vindecabila, in Romania continua sa aiba o rata de mortalitate ridicata, intrucat este descoperit in faza avansata, iar acest fapt se datoreaza si lipsei de informare a pacientelor.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, a declarat cu ocazia lansarii platformei educationale on-line ca ca principalele probleme referitoare la afectiunile oncologice in Romania sunt legate de lipsa de informare, care duce la o depistare tardiva a cancerelor, de lipsa personalului medical, precum si de „lupta cu sistemul”. „Avem pacienti care au renuntat la terapie, deoarece erau intotdeauna amanati, ca nu au venit medicamentele, ca nu s-au facut achizitii sau ca nu au fost introduse pe lista de compensate. Nici numarul specialistilor in radioterapie nu este suficient. Chiar daca s-ar mai aduce aparatura, nu ar avea cine sa lucreze pe aparate, pentru ca specialistii romani pleaca in strainatate. In continuare, lucrurile stau foarte prost, chiar si in privat. Pacientii sunt programati la doua, trei luni. In fiecare zi, in Romania, mor 130 de oameni din aceasta patologie, multi dintre ei cu sanse reale de vindecare si supravietuire. In ceea ce priveşte cancerul mamar, cam 3.300 de paciente mor din cele 9.000 depistate in fiecare an”, a declarat acesta. Cezar Irimia a mai vorbit si despre sincopele in aprovizionarea spitalelor cu medicamente, ceea ce face ca multe paciente care vin de la distante mari si nu au bani de deplasare sa renunte la aceste tratamente, ajungand in final sa isi piarda viata, rapsuse de o forma de cancer ce ar fi putut fi vindecat.

 

Dr. Dragos Median

Si medicul oncolog Dragos Median, de la Spitalul Clinic Filantropia, a sustinut ca principala problema privind tratarea cancerului este lipsa personalului, precizand ca nu sunt suficienti medici, psihologi, respectiv asistente medicale dedicate tratarii pacientilor cu cancer.

In Romania, in fiecare ora este diagnosticat, in medie, un caz nou de cancer de san, iar la fiecare trei ore o femeie moare din cauza acestei boli.

Cancerul de san este cea mai frecventa forma a acestei boli la femei si reprezinta principala cauza de deces prin cancer la femeile europene, conform Societatii Europene de Oncologie Medicala.

Depistat in faza incipienta, cancerul de san poate fi vincecat, iar in acest sens sunt necesare controale medicale priodice, efectuate cu regularitate, cat si autoexaminarea sanilor si prezentarea la medic imediat ce este depistata prezenta unor noduli sau alte modificari de structura sau aspect.

 


Adaugati un comentariu


 

*