Platforma on-line pentru informatii si recomandari medicale avizate

5 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Proiectul a fost demarat pentru a contracara numarul mare de site-uri care ofera solutii miraculoase” pentru diferite probleme de sanatate, fara niciun fundament stiintific si fara a avea in spate un specialist avizat.

 

Nu mai constituie de mult o noutate ca romanii prefera sa caute pe internet informatii despre anumite simptome, medicamente sau diferite remedii pentru afectiunile de care sufera. De multe ori, persoane total neavizate ajung sa isi puna singure un diagnostic, pe baza informatiilor gasite in mediul on-line, si recurg la automedicatie. Orice medic specialist spune ca diagnosticul pentru o problema de sanatate trebuie pus doar la cabinetul medical, dupa un consult prealabil, insa nu neaga dreptul pacientilor de a se informa singuri asupra afectiunilor de care sufera sau asupra medicamentelor pe care trebuie sa le ia. Chiar Colegiul Medicilor din Romania a lansat, recent, o campanie de constientizare a riscului tratamentelor dupa ureche. „Stop diagnostic pe net! Mergi la medic!”, este apelul lansat de CMR, prin intermediul caruia presedintele organizatiei profesionale a medicilor, prof. dr. Gheorghe Borcean, incearca sa atraga atentia asupra faptului ca oamenii isi asuma riscuri care pot fi iremediabile pentru sanatatea lor si reaminteste ca NU EXISTA BOLI, EXISTA BOLNAVI – adica fiecare pacient are nevoie sa fie tratat individual, personalizat.

 

Problema informarii pe net este ca, de multe ori, informatii aparent veridice ajung la pacienti din surse total neavizate, internetul fiind un spatiu liber, in care oricine se poate exprima si poate emite opinii sau sfaturi referitoare la absolut orice. In conditiile in care informatiile despre Sanatate sunt pe primele locuri intr-un top al cautarilor pe internet, nu e de mirare ca au aparut nenumarate site-uri  care promoveaza „tratamente minune” sau care ofera informatii si sfaturi fara absolut nicio baza stiintifica.

Avand in vedere apetitul utilizatorilor romani pentru informatii si recomandari de acest gen luate din mediul on-line, si pentru a contracara cumva site-urile neavizate, a fost lansata de curand o noua platforma prin intermediul careia utilizatorii pot intra in legatura cu medici si pot obtine de la acestia sfaturi si informatii avizate.

 

Platforma Doclandia functioneaza incepand din luna octombrie si se adreseaza atat utilizatorilor din Romania, cat si romanilor din diaspora. Initiatorii sai spun ca este vorba de prima solutie romaneasca dezvoltata exclusiv on-line, care ofera sfaturi competente de la distanta persoanelor care cauta o opinie avizata pentru probleme de sanatate comune, pana in prezent fiind incheiat un parteneriat cu 50 de medici din diferite specializari, care stau la dispozitia utilizatorilor.

Matei Tiboc, fondatorul proiectului, spune ca ideea s-a nascut pe fondul unei nevoi reale identificate in randul romanilor din tara, dar si al celor din diaspora, de a se consulta in timp real cu un medic pe probleme ce nu pot fi tratate imediat printr-o vizita la cabinet sau la spital. „Vrem sa-i convingem pe romani ca diagnosticarea pe cont propriu, prin cautari pe Internet, produce, de cele mai multe ori, doar un stres in plus. De aici a aparut ideea Doclandia, o platforma online, securizata, care aduce informatii de la surse sigure, medicale catre cei care au nevoie de raspunsuri”, a mai declarat acesta.

 

Pentru a beneficia de serviciile oferite de cei 50 de medici, utilizatorii trebuie sa achite cu cardul sau prin SMS o taxa de 10 euro, reprezentand contravaloarea unui abonament lunar. Apoi, in baza solicitarii adresate pe site, utilizatorului ii este alocat automat un medic, pe specializarea aferenta problemei de sanatate in care se solicita informatii sau recomandari. In plus, utilizatorii isi pot incarca in cont diverse documente medicale, precum analize, electrocardiograme, in vederea unei consilieri optime.

Medicul Vasi Radulescu, chief medical in cadrul platformei on-line, spune ca „de cativa ani, observam o proliferare a platformelor care ofera, fara niciun fel de cenzura sau etica, tot soiul de solutii, tratamente revolutionare, informatii prezentate ca senzationale, care, in definitiv, produc foarte mult rau, pentru ca in joc este un lucru extrem de important – sanatatea fiecaruia. De departe, cea mai buna rezolvare este o legatura solida, securizata si accesibila intre om si medic, cu un flux de informatie competenta, profesionista, singura care ar trebui sa existe si sa stea la baza sanatatii individuale sau colective”.

Acesta a subliniat insa ca informatiile si opiniile obtinute de la colaboratorii Doclandia nu reprezinta un diagnostic medical si nici o recomandare cu privire la efectuarea propriu-zisa a unui tratament medical, care trebuie sa vina doar in urma unui consult la cabinetul medical si nicidecum in urma unei discutii on-line, chiar daca este purtata cu o persoana avizata.

 


Categorii: Actual, IT & C, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*