Porti deschise la ISU Buzau, de Ziua Protectiei Civile

27 februarie 2017 | 0 comentarii |

Maine se implinesc 84 de ani de ani de cand aceasta structura a fost infiintata prin Inaltul Decret Regal, semnat de regele Carol al II-lea la 28 februarie 1933.

 

Protectia civilaCa in fiecare an, la sfarsit de februarie, salvatorii din Romania sarbatoresc Ziua Protectiei Civile.  Este o structura care functioneaza in prezent in cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, fiind asimilata in anul 2004, atunci cand a avut loc fuziunea intre Pompierii Militari si Protectia Civila, in cadrul unei singure structuri.

Infiintata initial in scopul limitarii efectelor bombardamentelor aeriane asupra populatiei civile si a resurselor teritoriului, Protectia Civila a devenit, in timp, o structura operationala permanent, gasindu-si utilitatea si pe timp de pace, avand ca scop protejarea populatiei in cazul unor calamitati naturale sau catastrofe.

Actul de nastere al Protectiei Civile este considerat Inaltul Decret Regal semnat pe 28 februarie 1933, de Regele Carol al II-lea, care consfinteste infintarea acestei structuri, ce a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, insa scopul sau a ramas in general acelasi, devenind o componenta de baza a sistemului national de securitate.

 

pompieri-ziua nationala2016-12-01 11.11.41La Buzau, istoria Protectiei Civile incepe in 1968, cand se infiinteaza, la 17 februa­rie, prima structura a Apararii Locale Antiaeriene, in cadrul Centrului Militar Judetean. Aceasta functiona in sediul de pe strada Crizantemelor, nr. 2, primul sef de stat major fiind maiorul Aurel Ciuperca.

Ulterior, devine Comandamentul Local al Apararii Civile, iar dupa 1990 iese din subordinea CMJ si trece in cea a Inspectoratului General al Apararii Civile. Din 1996, la Buzau functioneaza Inspectoratul Judetean de Protectie Civila, pe la comanda caruia au trecut locotenent colonelul Marian Penes, succedat din 2001 de colonelul Gheorghe Nastasa si de locotenent colonelul Stefan Stroe, care a preluat comanda in 2004, tot el fiind, ulterior, primul comandant al ISU Buzau, infiintat in 2004, prin fuziunea Inspectoratului de Protectie Civila Jude­tean cu Grupul de Pompieri Militari Buzau. In prezent, Serviciul de Protectie Civila functioneaza in cadrul Inspectiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), colaborand cu celelalte structuri ale inspectoratului, in cadrul misiunilor de cautare-salvare, misiunilor de asanare a munitiei si altor misiuni specifice.

 

pompieri si paramedici victime alarmare chimicaZiua Protectiei civile va fi marcata maine si la Buzau, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta organizand, in toate subunitatile din judet, Ziua Portilor Deschise. Evenimentul va avea loc intre orele 9.0014.00 si este destinat oricui doreste sa viziteze subunitatile ISU, unde vor fi expuse echipamente si tehnica de interventie din dotarea pompierilor si echipajelor de protectie civila.

Ca de fiecare data cand au mai avut loc astfel de evenimente, cei mai incantati de aceasta initiativa sunt copiii, care reprezinta, de obicei, cea mai mare pondere in randul vizitatorilor care trec pragul inspectoratului.

Cu aceasta ocazie, micii vizitatori au oportunitatea de a se aseza pentru prima data la volanul unei masini de pompieri sau a unei ambulante SMURD, de a proba castile si alte echipamente cu care salvatorii actioneaza in timpul interventiilor. Adultii se vor putea pune la curent cu modul de functionare al diferitelor dispozitive din dotarea echipajelor de descarcerare sau a echipelor de salvatori  din cadrul Protectiei Civile.

De asemenea, vizitatorii vor fi informati despre riscurile specifice si modul de comportare in diferite situatii de urgenta.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*