Povestea lui Mos Nicolae

6 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Din strabuni se povesteste/ca-n toti anii, negresit”, copiii de toate varstele asteapta venirea mosului Nicolae, cel mult iubit. Dar cine este acest batran mult asteptat si unde isi are originea?

 

sf.nicolae61Reputatia Mosului pentru bunatatea de care da dovada in fiecare an a inceput in secolul XI, in Europa, in Anglia. Locuitorii acestei tari l-au ales pe Sfantul Nicolae datorita faptului ca a fost mereu generos cu saracii. Aici a devenit ,,Father Christmas’’ (Mos Craciun), un personaj din povestile vechi ale englezilor, iubit de copii.

Legenda lui Mos Nicolae s-a raspandit in toata lumea si a luat caracteristicile fiecarei tari. In Europa, ziua Sfantului Nicolae  a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile.

De fapt, Sfantul Nicolae a fost arhiepiscop al Mirei, o localitate din vechea Licia (Turcia de astazi), in Asia Mica. Ambii parinti i-au decedat inca de cand el era copil, iar averea imensa cu care a ramas, fiind credincios si milos din fire, a donat-o copiilor sarmani din zona in care traia. Anii au trecut, iar el a ajuns episcop.

 

ciorapi-mos-nicolaeLegenda spune ca in perioada in care era episcop, a ajutat o familie de nobili scapatati, sa-si marite fetele, pentru ca tatal lor, neavand ce sa le dea zestre, voia sa le vanda unor nobili bogati. Atunci le-a venit Mos Nicolae in ajutor. Cand fata cea mare era la varsta casatoriei, nobilul a gasit, intr-o seara, in fata usii, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat si in cazul celei de-a doua fete. Cand mezina avea varsta maritisului, nobilul a stat de paza si l-a vazut pe episcopul tinutului care s-a catarat pe acoperisul casei lor si a dat drumul unui saculet cu aur, in hornul casei. Saculetul a aterizat intr-o soseta veche, pusa la uscat, iar de atunci se spune ca in Anglia, copilasii isi asteapta cadourile in sosetele care atarna de seminee. Tatal fetelor nu a putut pastra secretul, cu toate ca fusese rugat de episcop, asa ca dupa aceea, atunci cand locuitorii acelui tinut primeau ceva nestiind faptasul, se duceau cu gandul la Mos Nicolae.

O alta minune savarsita de acest Sfant este salvarea de la naufragiu a unor marinari, care il considerau ocrotitorul lor.

 

Mos-Nicolae-si-copiiiIn traditiile populare romanesti, Sfantul Nicolae apare pe un cal alb – trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte, pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapanul apelor si salveaza corabierii de la inec, apara soldatii pe timp de razboi – motiv pentru care este invocat in timpul luptelor.

In noptile sfinte de sarbatori, cand, pret de o secunda, se deschid cerurile si pentru noi, muritorii, se spune ca Mos Nicolae poate fi vazut stand de-a dreapta lui Dumnezeu. In Ardeal, Sfantul Nicolae este cunoscut ca San-Nicoara. Exista obiceiul, la sate, ca in ziua de Sfantul Nicolae feciorii sa se organizeze in cete si sa-si aleaga gazda unde vor merge pentru repetitiile colindelor de Craciun si de Anul Nou. De asemenea, exista obiceiul sa se puna in apa crengute de pomi fructiferi in casa, langa icoane, ca sa infloreasca pana la Anul Nou. In functie de crenguta care infloreste, se asteapta recolta de fructe in noul an.

 

nuieluse.jpgMosul cel sur este mult asteptat, in special de copii, in noaptea de 5/6 decembrie. Pentru a primi cadourile mult dorite, copilasii sunt trebuie sa isi curete si sa-si lustruiasca ghetutele, pe care le lasa langa usa de la intare, astfel incat Mosul sa le umple cu daruri. Iar pentru calul cel alb, vesnic neistovit, micutii pregatesc morcovi si apa.

Cu toate ca dorinta lor de a-l vedea pe mos niciodata nu e indeplinita, ei asteapta nelinistiti dimineata de 6 decembrie. Cei care au fost ascultatori in anul care e pe sfarsite, vor primi dulciuri, fructe, uneori chiar jucarii si haine, iar cei neobrazati vor fi „premiati” cu nuieluse, cartofi si chiar cu carbuni…

Ca sfant, se spune ca Mos Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele, conform traditiei crestine, el pedepsind pe cei care se abateau de la dreapta credinta, lovindu-i cu nuiaua peste maini.

 

ghetute-cadouri-shutterstockCopiii din Belgia si Luxemburg considera ca Sinterklaas, adica Mos Nicolae, ar fi fost un magician care pedepsea copiii obraznici, iar pe cei ascultatori si cumpatati ii recompensa cu cadouri. Copiii isi aseaza ghetutele in fata usii si pregatesc un pahar de vin pentru mosul, morcovi si zahar pentru calul lui. De aici a ramas obiceiul ca pentru copiii cuminti sa lase Mosul daruri, iar pentru cei neascultatori, o nuielus, pentru a fi pedepsiti si a se indrepta pana anul viitor.

In Germania, traditia sarbatoririi Mosului Nicolae a aparut prin imbinarea unei figuri pagane cu imaginea crestina a Sfantului Nicolae, vazut de germani ca un batran care poarta un sac in spate si o nuielusa in mana. Pe langa ghetute, copiii pregatesc in ajun o scrisoare in care isi astern toate dorintele si cativa morcovi pentru caii mosului. Se mai spune ca Mos Nicolae are cu el o carte, in care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Daca n-au fost cuminti, copiii primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele regiuni din Germania, copiii se costumeaza in Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.

La copiii olandezi, mosul ajunge pe mare, venind din Spania. Daca n-au fost cuminti, se tem de insotitorul mosului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El il ajuta pe Mos Nicolae cu darurile si dulciurile pentru copiii cuminti. Va merge pe la fiecare copil si-i va darui cate ceva, dar daca pe lista lui copilul este trecut ca neascultator, il va lua cu el inapoi in Spania.

 

cadouri-Moş-NicolaeCopiii din Franta, lasa pentru Mos Nicolae un pahar de vin, iar pentru magarusul lui, morcovi si putin zahar, in ajun. In ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolata, turta dulce, fructe si trimit scrisori rudelor pentru a le ura sarbatori fericite. Indeosebi in estul Frantei, cei mici stiu ca Mos Nicolae vine calare pe un magarus, alaturi de Pere Fouettard (Mos Nuielusa), invesmantat in negru. Daca Mos Nicolae lasa daruri copiilor buni, Pere Fouettard ii mustra pe copiii care n-au fost cuminti, altoindu-i cu nuielusa.

Copiii din Italia asaza pe o farfurie, in ajun, scrisorile in care-si noteaza dorintele, promitandu-i lui Mos Nicolae ca vor fi cuminti in anul care va veni. A doua zi, in locul scrisorilor, gasesc dulciurile lor preferate. Tot in Italia, exista traditia numita Rito delle nubili (ritualul celor necasatoriti). Tinerele fete, care au nevoie de ajutor inainte de a se marita, primesc daruri in amintirea sfantului care a ajutat trei fete sarace sa se casatoreasca.

In Spania, traditiile de Mos Nicolae includ un foarte tanar „episcop copil”, de obicei avand intre trei si sase ani, si un grup de barbati numiti „auroros”, care canta oratii. Barbatii aduna colecte, care sunt apoi daruite de catre preot sau „episcopul copil”. Copilul poate fi escortat de colegii de clasa, poate calari un mic cal sau prezideaza, impreuna cu preotul si cu profesorul, o masa la care se servesc fructe uscate, nuci si prajiturele.

 

daruri-mos-nicolaeCopiii din Ungaria isi lustruiesc pantofii cei mai buni si ii aseaza pe pervazuri, pentru a fi umpluti de darnicul Mos inaintea zilei de Sfantul Nicolae (Szent Mikulás). El vine in case cu un sac plin de cadouri si cu o carte mare, in care sunt scrise faptele bune si rele ale copiilor. Dimineata, copiii gasesc in pantofi bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolata si mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele aurii si linguri de lemn.

In Polonia, Mos Nicolae este o personalitate extrem de divinizata si de respectata. Imbracat in haine episcopale si purtand bastonul episcopal, el coboara din ceruri cu ajutorul unui inger si colinda intreaga tara, pe jos sau intr-o trasura trasa de un cal alb. La vederea lui, copiii nerabdatori incep sa strigeA venit! A venit!. Odata intrat intr-o casa, Mos Nicolae asculta cu ingaduinta rugamintile copiilor. El ii cearta sau ii lauda, dupa caz, apoi le daruieste icoane, mere rosii, portocale si „pierniki” (prajiturele sfinte, facute cu miere si mirodenii). Daca nu apare in persoana, el isi lasa darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune in pantofii lustruiti special pentru acest eveniment.

 

sfantul-nicolaeIn Cehia, odata cu cadourile constand din mere, nuci, dulciuri si jucarii, Mos Nicolae le aduce aminte copiilor ca, in curand, va sosi copilul Iisus. Conform unui vechi obicei, copiii neascultatori primeau in incaltari cartofi si bucati de carbune.

In nordul si in partea centrala a Croatiei, Mos Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri pe 6 decembrie, cu ocazia zilei sale consacrate. In seara dinainte, copiii isi lustruiesc incaltamintea si o aseaza pe pervazurile ferestrelor, pentru a fi umpluta cu daruri, dulciuri si fructe de catre generosul mos.

In unele orase si sate din Slovacia, Mos Nicolae Svaty Mikulas, soseste intr-o trasura trasa de un cal. Copiii nerabdatori sa il vada umplu strazile si se unesc in coruri si dansuri. In unele regiuni, Mosul viziteaza copiii acasa. In ajun, copiii isi aseaza incaltarile lustruite pe pervazul ferestrei sau in pragul usii, sperand sa le gaseasca dimineata incarcate cu daruri. In unele scoli, are loc sarbatoarea „Mikul Mail” , in cadrul careia copiii isi dau unul altuia cadouri.

In Slovenia, in seara anterioara zilei de Santul Nicolae, copiii isi aseaza incaltamintea afara, in fata usii, asteptand sa o gaseasca a doua zi incarcata de fructe, bomboane, monede si mici jucarii. Parkel, cel care il insoteste pe Mos Nicolae, pune in incaltarile copiilor obraznici carbuni si cenusa.

 


Categorii: Actual, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*