Paradoxul sanatatii din Romania

19 octombrie 2015 | 0 comentarii |

De la nivelul Administratiei Prezidentiale, consilierul de stat Diana Paun considera ca Romania se afla intr-un paradox, pentru ca desi pregateste cei mai multi absolventi de medicina, are cei mai putini medici la mia de locuitori.

 

Conf.univ.dr. Diana Loreta Paun

Conf.univ.dr. Diana Loreta Paun

Punerea in aplicare, cat mai rapid, a Strategiei Nationale de Sanatate, care sa priveasca sanatatea ca pe o investitie in viitor, a fost ceruta, din nou, de Administratia Prezidentiala, prin intermediul conf. univ. dr. Diana Loreta Paun, consilier de stat in cadrul Departamentului de Sanatate Publica, la Conferinta Nationala de Farmacoeconomie si Management Sanitar (CNFMS) care s-a desfasurat la Targu Mures, saptamana trecuta.

Potrivit consilierului prezidential, Eurobarometrul arata ca in Romania exista 248,4 de medici la 100.000 de locuitori, in timp ce in Uniunea Europeana sunt 346,72 de medici la 100.000 de locuitori, iar la asistenta medie situatia este si mai grava, Romania avand 580,8 de asistenti medicali la 100.000 de locuitori in timp ce la nivel european numarul lor este aproape dublu, de 849,95 la 100.000 de locuitori.

Romania este intr-un paradox: desi pregateste cei mai multi absolventi de medicina – si as putea sa spun fara falsa mandrie, cei mai buni din Europa – are cei mai putini medici la mia de locuitori (…) Sistemul sanitar din Romania are foarte multe probleme. Cauzele le stim cu totii, subfinantarea cronica. Numarul mic de persoane care contribuie la sistemul asigurarilor de sanatate, investitiile insuficiente in infrastructura, banii, dupa ce ca sunt putini, de multe ori sunt cheltuiti fraudulos – si stim si lucrul acesta – iar birocratia te omoara”, a precizat cond. univ. dr. Diana Loreta Paun.

 

UPU spital In opinia consilierului prezindential, consecintele sunt in primul rand la nivelul pacientului, care din aceste cauze ajunge sa fie nesatisfacut de calitatea medicilor si pentru ca trebuie sa dea spaga. „La calitatea actului medical lipsesc standardele, se reproseaza personalului medical ca nu comunica suficient cu pacientul si suntem in situatia in care pacientul este pus sa mearga vis-a-vis si sa-si cumpara medicamente si materiale sanitare”, a mai spus Diana Paun, mentionand insa ca pe langa pacienti sufera si medicii, si asistentii medicali, care sunt total demotivati de salariile proaste si de lipsa perspectivelor de avansare in cariera.

De aceea tinerii nostri pleaca in Europa, din cauza insecuritatii sociale si perspectivelor reduse supra unui loc de munca stabil, pentru ca in ultimii cinci ani, posturile in sistemul public sanitar au fost blocate, si nu au avut oportunitati de dezvoltare personala si profesionala, desi au facut 6 ani de facultate si 5-6 ani de rezidentiat, in care au muncit”, a subliniat dr. Paun.

 

medici protestIn consecinta, pentru ca paradoxul Romania sa dispara, consilierul prezidential a aratat ca este nevoie de punerea in aplicare, cat mai rapid, a strategiei nationale de sanatate, care sa priveasca sanatatea ca pe o investitie in viitor.

Investitia in sanatate inseamna investitia in educatie pentru sanatate, in resursele umane si in infrastructura sanitara. Principiile fundamentale pe care se bazeaza intreaga constructie ar trebui sa fie medicina bazata pe dovezi si sanatate in toate politicile, iar principalele directii de urmat sunt:  pozitionarea pacientului in centrul sistemului de sanatate si informarea sa asupra drepturilor pe care le are si a serviciilor de care beneficiaza pentru ceea ce plateste, valorizarea si salarizarea corespunzatoare a personalului sanitar, directionarea corecta a banilor publici in asa fel incat problemele de sanatate sa fie rezolvate cat mai aproape de pacient si in modul cel mai eficient din punctul de vedere al costurilor si profesionalizarea si depolitizarea managementului spitalelor”, a concluzionat dr. Paun.

Consilierul prezidential a aratat, astfel, din nou cu degetul catre Guvern si catre politicienii carora presedintele Klaus Iohannis le-a cerut sa semneze un Pact National pe Sanatate dar care, desi au semnat, nu fac nimic pentru a schimba lucrurile in aceasta tara, iar medicii si asistentii medicali continua sa emigreze iar cei care mai sunt in tgara au ajuns la limita rabdarii si sunt decisi sa protesteze radical, prin demisia in bloc.

 

Cristian Busoi

Cristian Busoi

Cu acelasi prilej, europarlamentarul Cristian Busoi a aratat ca sistemul de sanatate din Romania se afla pe ultimele locuri in Uniunea Europeana, la aproape toate capitolele. Intr-o prezentare despre reforma sistemului de sanatate din Romania in context european el a declarat ca acesta nu se poate compara nici macar cu sistemele din Centrul si Estul Europei, cu atat mai putin cu cele din Vest. „Sistemul de sanatate din Romania se afla pe ultimele locuri din Uniunea Europeana, pe aproape toate criteriile – si ca investitii, cheltuiala pe cap de locuitor si ca indicator de sanatate. Cred ca cele mai pregnante probleme care sunt discutate la Bruxelles sunt cele legate de drepturile pacientilor si de felul in care pacientii sunt tratati in sistemul de sanatate din Romania. Aici sunt asociatii puternice ale pacientilor europeni care ridica constant aceasta chestiune, finantarea scazuta in comparatie cu alte tari europene. A treia problema ar fi accesul mult mai slab la medicamente si la inovatii in comparatie cu pacientii din alte tari europene si sigur, un lucru foarte important, migratia medicilor si personalului medical in general din Romania catre tarile dezvoltate din Vestul Europei”, a declarat Cristian Busoi, care considera ca cel mai important instrument pe care UE l-a avut in legatura cu Romania este programul de asistenta din partea Bancii Mondiale, Comisiei Europene si FMI, dar trebuie vazut daca acesta va continua.


Adaugati un comentariu


 

*