Prejudiciu de peste 97 de milioane de lei la Fondul National al Asigurarilor de Sanatate

 Prejudiciul a fost stabilit in urma unui audit al Curtii de Conturi, dar reprezentantii CNAS sustin ca suma, raportata la totalul fondurilor gestionate, nu este atat de mare.

 

casSpre finalul anului trecut, Curtea de Conturi a facut publice rezultatele unui audit efectuat asupra contului de executie a bugetului Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru anul 2015, raport in care se mentinoneza ca a fost depistat un prejudiciu de 97,209 milioane de lei.

Zilele trecute, in replica la aceste concluzii ale Curtii de Conturi, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care are calitatea de administrator al acestui fond, a venit cu lamuriri, precizand ca nu este vorba de o suma asa de mare cum pare la prima vedere, si ca valoarea precizata in raport este una estimata. Astfel, intr-un comunicat al CNAS este precizat faptul ca „toate sumele mentionate in sinteza Curţii de Conturi drept prejudicii sunt estimate, existenta si valoarea reala a eventualelor prejudicii urmand sa fie demonstrata ulterior prin verificari si controale ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate din subordine la furnizorii de servicii medicale”.

 

farmacii pensionariConform aceluiasi document, din totalul de 97,209 milioane de lei, cea mai mare parte a prejudiciului estimat, 85,338 de milioane de lei, s-ar datora neactualizarii preturilor medicamentelor din Catalogul National al Medicamentelor, iar situatia se afla in curs de clarificare, conform procedurilor legale, intre Ministerul Sanatatii, CNAS si Curtea de Conturi.

 In ceea ce priveste diferenta de 11,871 de milioane de lei, reprezentantii CNAS spun ca aceasta rezulta din mai multe tipuri de decontari, cum ar fi decontarea unor retete compensate in proportie de 90 la suta, eliberate unor persoane care nu aveau dreptul de a beneficia de aceasta facilitate. „In acest caz, acordarea retetei compensate 90 la suta se bazeaza pe declaratia pe propria raspundere a asiguratului ca nu realizeaza venituri suplimentare, declaratii care, in unele cazuri, se dovedesc a nu corespunde adevarului. Si in celelalte tipuri de decontari, avand in vedere numarul imens de decontari care se efectueaza anual, este inevitabil sa nu apara abateri, neconcordante sau nereguli”, se mai arata in acest sens in comunicatul CNAS.

 

04_medicamenteTotodata, reprezentantii institutiei spun ca suma mentionata este in scadere fata de anii precedenti, pentru acelasi tip de probleme, si reprezinta 0,05 la suta din totalul fondurilor gestionate de CNAS in anul 2015.

 In aceste conditii, CNAS sustine ca nu se poate vorbi despre prejudicii de proportii, dand exemplu si experienta anilor precedenti, cand o parte a prejudiciilor estimate nu s-a confirmat la controalele ulterioare.

In incheierea comunicatului se arata ca institutia va va urma cu rigurozitate recomandarile Curiii de Conturi si va actiona pentru recuperarea prejudiciilor ce vor fi constatate, precum si pentru prevenirea aparitiei unor noi cazuri de prejudiciere a Fondului de Asigurari de Sanatate, avand in vedere ca institutia are ca politica toleranta zero fata de nereguli.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*