Premiera chirurgicala pentru salvarea vietii unui medic

5 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Pediatrul iesean Dan Popa a fost supus unei interventii chirurgicale efectuata la o clinica privata din Sibiu, pentru prima data in estul Europei. Fara aceasta interventie ar fi mai supravietuit cel mult cateva saptamani, dupa cum spune acum, el insusi.

 

Spitalul Polisano

Spitalul Polisano

Uneori le vine si medicilor randul sa isi lase viata in mainile colegilor. Oricat de buna ar fi pregatirea si priceperea lor, exista boli care nu le permit sa se trateze singuri. Intr-o astfel de situatie a ajuns si un cunoscut medic pediatru din Iasi care, la cei 67 de ani ai sai, avea serioase probleme de sanatate, in majoritate afectiuni severe de natura cardiaca. Asa cum singur recunoaste acum, starea sa de sanatate se degradase considerabil si nu i-ar fi permis sa mai supravietuiasca mai mult de cateva saptamai. Singura sansa era implantarea unei proteze aortice, insa, din cauza multiplelor probleme de sanatate, efectuarea unei operatii clasice presupunea riscuri prea mari pentru pacient. Nici metodele minim invazive, recomandate in cazul pacientilor cu risc chirurgical, nu erau lipsite de astfel de riscuri.

Dupa cum au explicat ulterior interventiei, medicii care i-au salvat viata, varianta implantarii protezei prin artera femurala presupunea un risc sporit de atac cerebral, iar cealalta metoda clasica, de abord transapical, presupunea punctia inimii care era deja slabita, manevra fiind, de asemenea, foarte riscanta.

Solutia pentru medicul iesean a venit din partea echipei de chirurgie cardiovasculara de la spitalul privat Polisano din Sibiu, care a colaborat in acest caz cu medici din Statele Unite si din Germania.

 

operatie polisanoIn cazul pacientului de 67 de ani, specialistii au cazut de acord ca cea mai buna metoda de implantare a protezei aortice este pe cale minim invaziva, printr-o procedura care pana la aceasta data nu mai fusese efectuata in Romania si nici in estul Europei. Fiind singura alternativa pe care o aveau, medicii spitalului privat, impreuna cu colegii din SUA si Germania au decis sa il supuna pe dr. Dan Popa unei astfel de interventii.

Despre pacientul lor, specialistii sibieni spun ca nu mai avusese pana atunci probleme grave de sanatate, insa la internare, care s-a facut in regim de urgenta, a fost diagnosticat cu nu mai putin de 8 afectiuni care ii puneau viata in pericol. Medicul iesean suferea de edem pulmonar, insotit de stenoza aortica severa, cardiopatie ischemica si valvulara severa, insuficienta mitrala moderat-severa, tromboza apicala de ventricul stang, fibrilatie atriala persistenta, hipertenesiune pulmonara severa si diabet zaharat, situatie in care se impunea o interventie de urgenta.

 

Dr. Victor Costache

Dr. Victor Costache

Interventia efectuata in premiera a durat opt ore si a constat in implantarea unei proteze cardiace aortice transcateter pe cale minim invaziva, printr-o incizie de 4 centimetri, transaortic, fara deschiderea sternului. Medicul Victor Costache, seful Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul spitalului privat unde s-a efectuat operatia, spune ca era singura metoda viabila pentru a nu pune si mai mult in pericol viata pacientului. „In cazul diagnosticului de stenoza aortica severa la pacienti cu risc chirurgical crescut este recomandata procedura minim invaziva care permite ca inima sa functioneze din nou in parametri normali, insa cele doua tipuri de abord existente la momentul actual, femural si transapical,ar fi periclitat substantial viata pacientului. A fost luata decizia abordului transaortic pe calea aortei ascendente, fara a fi necesara oprirea inimii sau deschiderea sternului. Aceasta procedura s-a dovedit a fi cea mai sigura si mai eficienta cale de a readuce la normal functiile inimii”.

La randul sau, pacientul a declarat ulterior interventiei ca se simte bine si ca starea sa de sanatate s-a ameliorat. „Acum ma simt bine, spre foarte bine. Inainte nu puteam sta intins nici cinci minute, ma ridicam si dupa o ora ma asezam la loc in pat. Adevarul e ca fara ajutorul medicilor, in cateva saptamani as fi fost mort. Fara ei nu as mai fi trait. Eu am avut incredere suta la suta in dr. Costache si echipa lui, despre care am auzit ca sunt cei mai buni. Toata echipa s-a comportat excelent cu mine, si nu doar cu mine, cu toata lumea de aici”, a declarat pediatrul iesean.

Echipa care a realizat interventia a fost alcatuita din dr. Victor Costache, dr. Alexandru Voican, dr. Mihai Chiloflischi, dr. Cristina Leatu, in colaborare cu echipa de la St. Joseph Hospital, University of New York condusa de prof. Charles Lutz, dr. Amad Nazem si profesorul dr. P. Rainer de la Universitatea din Kiehl, Germania.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*