Premiera in asistenta multidisciplinara pentru pacientii cu tuberculoza

4 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Pentru prima data in Romania a fost organizat un curs adresat in egala masura personalului medical, celui din sfera asistentei sociale si psihologilor care lucreaza cu acestiu pacienti.

 

Romaniana angel appealIn luna aprilie a acestui an, a fost demarat pentru prima data un Romania un program cu finantare europeana dedicat reintegrarii sociale si profesionale a persoanelor afectate de tuberculoza, program implementat de fundatia Romanian Angel Appeal si Millenium Image and Communication Group. Programul a plecat de la ideea ca pe toata durata internarii in spital, dar si a administrarii in ambulator a tratamentului, pana la vindecare, pacientii cu tuberculoza au nevoie de sprijin psihologic, dar si de asistenta sociala, pentru a fi ajutati sa suporte mai bine efectele adverse puternice ale medicatiei, in conditiile in care, in Romania, rata de abandonare a tratamentului, in lipsa suportului psihologic, variaza intre 6 la suta pentru cazurile noi de tuberculoza si peste 25 la suta pentru pacientii cu tuberculoza rezistenta.

La scurt timp dupa lansarea programului, in luna iulie, a fost facut primul pas important prin infiintarea in cadrul Institutului Marius Nasta din Bucuresti, Spitalului de Pneumoftiziologie Leordeni, Arges, Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, Neamt si Spitalului de Pneumoftiziologie Nicolae Rusdea, Maramures a primelor servicii gratuite de asistenta psiho-sociala pentru pacientii cu tuberculoza.

 

Nicoleta Manescu

Nicoleta Manescu

Pacientii cu tuberculoza care merg sa se trateze la cele patru centre specializate, beneficiaza, pe langa tratament, si de consiliere psihologica asigurata de personal calificat, avand posibilitatea de a continua terapia si dupa externare. In plus, o parte dintre pacienti beneficiaza si de un ajutor material de 100 de lei pe luna pe toata durata tratamentului, existand posibilitatea ca in viitorul apropiat, numarul beneficiarilor acestui sprijin sa creasca. Referindu-se la aceasta initiativa unica pana acum in Romania, managerul de proiect, Nicoleta Manescu, a declarat ca „tuberculoza este o boala a carei vindecare presupune uneori o perioada indelungata de internare si tratament cu efecte adverse puternice, greu de suportat. Bolnavii au tendinta de a abandona tratamentul fie pentru ca se simt prea rau, fie pentru ca incep sa se simta mai bine, asadar renunta la medicatia care le creeaza neplaceri. Pe langa calvarul tratamentului, mai apare si stigma sociala legata de tuberculoza, pe care bolnavul o resimte acut. Prin urmare, o nevoie primordiala a persoanei afectate si care la momentul actual nu este acoperita in Romania, este suportul psihologic, pentru ca bolnavul sa nu abandoneze schema de tratament. Pe de alta parte, avand in vedere ca multi dintre cei afectati nu-si cunosc drepturile si nu stiu care sunt modalitatile de a le accesa, bolnavii au nevoie, in egala masura, de asistenta sociala. Este motivul pentru care am infiintat aceste servicii gratuite, in 4 spitale de pneumoftiziologie din tara”.

 

tuberculozaLa finele lunii trecute a fost consemnata o noua premiera pentru Romania in cadrul aceluiasi program, de aceasta data fiind vorba de un curs de instruire a profesionistilor din cele patru unitati medicale. Este vorba de un curs de mamagement al serviciilor de asistenta multidisciplinara a presoanelor afectate de tuberculoza, curs ce a avut ca obiectiv general abilitarea echipelor de specialisti, in managementul serviciilor de asistenta multidisciplinara a persoanelor afectate de tuberculoza, pentru a desfasura interventii centrate pe cresterea aderentei la tratament in randul acestor pacienti. La curs au participat experti medicali, psihologi si asistenti sociali care lucreaza la cele patru spitale de pneumologie impicate in proiect, carora li s-au alaturat si membri ai echipei de implementare. Conform unui comunicat remis de organizatori la finalul cursului, participantii au fost instruiti in vederea constientizarii mecanismelor care genereaza abandonarea tratamentului in randul persoanelor bolnave de tuberculoza precum si a posibilitatilor de reducere a abandonului si dezvoltarea unei atitudini pozitive a profesionistilor fata de reusita schimbarii acestei situatii. Totodata, cursul a urmarit si formarea de deprinderi de evaluare a comportamentelor, circumstantelor si vulnerabilitatilor de risc, a barierelor la aderenta precum si a disponibilitatii de cooperare a pacientilor, dar si insusirea de informaţii despre conceptualizarea pe model cognitiv-comportamental a non-aderentei la tratament.


Adaugati un comentariu


 

*