Premiera in cardiochirurgia europeana

8 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Trei copii au fost operati cu succes pe cord inchis, intr-un spital din Toulouse, gratie utilizarii „EchoNavigator”, un nou software de vizualizare 3D.

 

echonavigator-toulouseTrei copii cu malformatii cardiace au fost operati cu succes pe cord inchis, in Franta. Interventia este o premiera in Europa si a fost posibila gratie utilizarii „EchoNavigator”, un nou software de vizualizare 3D, potrivit unui anunt facut duminica, de un responsabil al sectiei de Pediatrie de la spitalul din Toulouse, citat de Agerpres.

Acest sistem de navigare 3D este deja utilizat intr-un spital din Créteil, in apropiere de Paris, si in cateva spitale europene, dar numai pentru „adulti si pentru alte indicatii”, potrivit declaratiei medicului Philippe Acar, cardiolog pediatru. Sistemul are ca scop facilitarea operatiilor pe cale percutanata, trecand printr-o vena, iar in acest fel este evitata operatia pe cord deschis pentru copiii cu malformatii cardiace.

Software-ul, permite afisarea pe acelasi ecran si in 3D a ecografiei inimii copilului si a razelor X in momentul in care medicii introduc sonda pe care o folosesc pentru repararea malformatiilor cardiace, a explicat profesorul Acar, care conduce proiectul de cercetare clinica.

 

CHU Toulouse-echonavigatorNoua tehnologie testata la Toulouse se integreaza intr-un proiect european in cadrul caruia patruzeci de copii ar urma sa beneficieze de o operatie cu ajutorul acestui software in urmatorii doi ani, inainte ca procedeul sa fie extins la toate spitalele, potrivit declaratiei profesorului Acar, care a explicat ca „trebuie sa se demonstreze ca acesta ofera un real ajutor pentru chirurgi”.

Nellie, in varsta de 5 ani, a fost primul copil care a beneficiat de aceasta noua tehnica, la inceputul lunii noiembrie. Ea suferea de o gaura intraventriculara, foarte delicat de operat cu mijloacele chirurgicale clasice, iar „acest sistem intr-adevar ne-a ajutat”, a spus profesorul Acar, coordonatorul echipei medicale.

Un baietel in varsta de 6 ani a suferit apoi aceeasi interventie, iar o fetita de 9 ani a fost operata pentru o problema de comunicare intre atriile cardiace.

Profesorul Acar a remarcat, totodata, ca nu trebuie sa treaca decat 72 de ore de spitalizare, iar copilul iese din spital fara cicatrici.

 


Adaugati un comentariu


 

*