Premiera in chirurgia cardiovasculara din Romania

10 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Medicii de la Spitalul Monza din Capitala au rezolvat un anevrism voluminos fisurat de aorta printr-o metoda inovativa, ca alternativa la interventia clasica, ce presupunea oprirea inimii.

 

Spitalul Monza

Spitalul Monza

Saptamana trecuta s-a consemnat o noua premiera medicala in Romania, performanta trecuta in contul unei echipe ce chirurgi de la spitalul Monza din Bucuresti. Acestia au reusit sa slaveze viata unui pacient de 82 de ani, care suferea de un anevrism voluminos de aorta si in cazul caruia operatia clasica nu era recomandata din cauza varstei inaintate a pacientului.

Operatia a fost efectuata de medicii Teodor Cebotaru si Serban Balanescu, ambii specialisti in cardiologie interventionala. Cei doi au decis sa recurga, in cazul pacientului, la un tratament hibrid pentru rezolvarea anevrismului fisurat aparut la nivelul aortei, intrucat o interventie chirurgicala clasica, ce presupunea oprirea inimii, era prea riscanta, existand sanse ca inima sa nu mai porneasca, data fiind varsta inaintata a pacientului. Ca alternativa, medicii au realizat deconectarea vaselor arcului aortic pentru brate si creier, prin ligaturarea acestora si transferarea printr-un bypass unic, implantat intr-un fragment de aorta sanatos.

 

chirurgie cardiovascilara spitalul-monza-1Depre aceasta interventie, efectuata in premiera in Romania, dr. Teodor Cebotaru, seful sectiei de Cardilogie Vasculara din cadrul unitatii medicale private, a spus ca s-a efectuat pe cord batand, sub anestezie generala, fara oprire cardio-circulatorie, fiind necesara efectuarea unei incizii de aproximativ 10 centimetri.

La randul sau, medicul Serban Balanescu a declarat dupa operatie, ca „anevrismul fisurat al arcului aortic a fost eliminat complet din circuitul sanguin, eliminandu-se riscul ca ruptura acestuia sa se completeze printr-o hemoragie interna intratoracica grava. Procedura a fost realizata sub control radiologic, iar pozitionarea precisa a protezei a respectat bypass-ul pentru vasele supra-aortice abia implantate. Imediat dupa aceasta interventie de debransare a ramurilor arcului aortic pentru brate si creier, pacientul a fost transferat in sala de interventii endovasculare, unde echipa de cardiologie interventionala a introdus, pe calea vaselor de la radacina coapsei, la nivelul ane-vrismului aortic, o proteza auto-expandabila”.

Interventia s-a dovedit a fi un succes, evolutia post-operatorie a pacientului fiind una buna.

 

boala_anevrismala1Anevrismul de aorta este o dilatatie localizata sau difuza pe traiectul acestui vas de sange, avand fie cauza genetice fii fiind provocat de hipertensiune sau de hipercolesterolemie. Acest tip de anevrism se dezvolta lent, in timp, bolnavii neresimtind niciun simptom specific, motiv pentru care afectiunea este descoperita fie cu ocazia efectuarii unei radiografii, fie in urma unei ecografii. Riscul major al acestei afectiuni il reprezinta ruprura brusca a principalului vas de sange din corp, caz in care se produc hemoragii interne extrem de puternice, iar riscul de deces este extrem de ridicat. Specialistii spun ca diametrele anevrismelor care reprezinta risc sporit de ruptura sunt de 55 de milimetri in cazul aortei abdominale si de 65 de milimetri pentru aorta toracica.

Tratamentul clasic al anevrismelor aortice mari este cel chirurgical, prin inlocuirea segmentului de vas bolnav cu un tub protetic implantat de chirurg, ceea ce impune adesea oprirea completa a circulatiei. Tratamentul alternativ, mult mai putin traumatic si mai bine tolerat mai ales de catre pacientii in varsta cu boli multiple asociate, il reprezinta implantarea pe calea vaselor de sange de la radacina coapselor a unor proteze tubulare cilindrice care se pot auto-expanda in interiorul aortei dintr-un segment sanatos in alt segment sanatos al vasului, scotand din circuitul sanguin dilatatia anevrismala.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*