Premiera medicala – chirurgie cardiaca fara bisturiu

Interventia a avut loc in regim de urgenta, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi, pacientul fiind un octogenar cu un anevrism de aorta toracica rupt.

 

Institutul de Boli Cardiovasculare IasiO noua premiera medicala romaneasca a fost consemnata la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iasi, unde specialistii au reusit sa salveze viata unui pacient de 83 de ani care suferise o ruptura a unui anevrism de aorta toracica si nu ar fi avut nicio sansa de supravietuire daca nu s-ar fi intervenit imediat. Din cauza varstei inaintate a pacientului si a faptului ca acest suferea si de alte afectiuni, o interventie chirurgicala clasica presupunea insa riscuri la fel de mari, asa ca medicii institutului de la Iasi au luat decizia aplicarii unei metode moderne, din categoria „chirurgiei fara bisturiu”. Astfel de interventii mai fusesera efectuate la clinica de cardiologie ieseana, insa nu in cazul unei rupruri de anevrism de aorta toracica si niciodata in regim de urgenta, operatiile precedente fiind programate din timp.

Cazul pacientului de 83 de ani constituia insa o urgenta majora, iar interventia chirurgicala fara bisturiu constituia singura solutie si trebuia aplicata cat mai repede posibil. Barbatul mai fusese operat si in 2011 pentru un anevrism de aorta abdominala, iar ulterior fusese diagnosticat si cu anevrism de aorta toacica fisurat, viata sa fiind in real pericol.

 

Institutul-de-Boli-Cardiovasculare-IasiInterventia a constat in introducerea, printr-o artera de la nivelul membrului inferior, a unei proteze tubulare speciale, numita endograft, in segmentul afectat al aortei fiind astfel refacuta endovascular portiunea afectata prin ruperea anevrismului. Metoda se numeste TEVAR, medicul Grigore Tinica, cel care a coordonat echipa de chirurgi, precizand ca aceasta a mai fost folosita si pentru alte operatii realizate planificat in cadrul institutului, dar niciodata in regim de urgenta.

Dr. Tinica a mai explicat ca operatiile efectuate pana acum aveau ca scop corectarea anevrismelor de aorta toracica, in cazul pacientilor respectivi nefiind vorba de ruperea acelui anevrism, pe cand in cazul barbatului de 83 de ani, vasul de sange era deja rupt si exista potential letal iminent, fapt ce a impus interventia de urgenta.

 

Dr. Grigore Tinica

Dr. Grigore Tinica

Dr. Grigore Tinica, medicul care indeplineste si functia de manager al Institutului de Boli Cardiovasculare de la Iasi a mai declarat ca procedura folosita este una noua in Romania si ca pana in urma cu un an nu putea fi parcticata aici din cauza costurilor foarte ridicate. Utilizarea acestei metode se impunea insa, fiind singura solutie in cazul pacientilor care nu pot beneficia de tratament chirurgical din cauza afectiunilor asociate sau varstei inaintate, factori care cresc foarte mult riscul operator. „Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi dispune de o sala de interventii cardiovasculare hibride care a permis realizarea in premiera in Romania a abordului combinat chirurgical si interventional al afectiunilor cardiovasculare la pacientii cu risc operator crescut si boli asociate. Dotarea tehnica de exceptie a salii hibride a fost posibila datorita parteneriatului cu Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, in institut derulandu-se concomitent programul Ministerului Sanatatii intitulat Tratamentul Anevrismelor Aortice prin Tehnici Hibride, finantat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, a declarat managerul unitatii medicale.

Acesta a mai precizat ca operatiile de acest gen reduc durata interventiei, durerea postoperatorie si riscul de infectii, scad perioada de spitalizare si permit recuperarea mult mai rapida a pacientilor.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*