Premiera medicala europeana la spitalul Marie Curie

21 ianuarie 2015 | 1 comentariu |

Chirurgii romani si americani au extirpat o tumora de un kilogram din gatul unei fetite care nu implinise inca doua luni.

 

operatie2Un caz care, efectiv, i-a speriat pe mai multi specialisti in chirurgie buco-maxilo-faciala din Europa a fost rezolvat ieri, de o echipa formata din trei medici, la spitalul Marie Curie din Capitala. Doi dintre chirurgii care au participat la operatie au venit special din Statele Unite in acest scop, iar cel de-al treilea este chirurg pediatru in spitalul bucurestean.

Cazul este al unei fetite care, la varsta de nici doua luni, suferea de o tumora gigant, de aproape un kilogram, aparuta la nivelul gatului, in spatele traheei. O tumora extrem de agresiva, dupa cum spun medicii, care ii punea micutei viata in pericol. Intrucat era vorba de un caz cu care nu mai avusesera de-a face, medicii de la spitalul Marie Curie, acolo unde fetita era internata inca de la nastere, au incercat sa gaseasca o solutie apeland la specialistii din alte clinici din Europa, in speranta ca vor gasi colegi care mai operasera astfel de tumori la pacienti cu varste atat de fagede. Multi dintre specialistii in chirurgie buco-maxilo-faciala din europa s-au „speriat” cand li s-a prezentat cazul, dupa cum s-a exprimat medicul Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de Terapie Intensiva Nou-nascuti de la spitalul Marie Curie, astfel ca singura solutie era asumarea efectuarii interventiei chirurgicale in Romania.

 

inimacopiilor-cardiologiemariecurie-10-sept-2013-1Cazul a fost adus si la cunostinta medicilor Gahli Ghali si Daniel Petrisor, doi specialisti americani care opereaza in mai multe clinici din intreaga lume, iar acestia au venit special, la Bucuresti, pentru a vedea pacienta.

A doua zi dupa sosirea in tara, au intrat in sala de operatie, echipa fiind completata de medicul Mihai Dorobantu, de la spitalul Sfanta Maria din Capitala. Interventia fost una extrem de complexa si dificila, echipa de chirurgi stand in sala 8 ore, la finalul carora tumora gigant a fost extirpata.

Conform descrierii facute de medicul Catalin Cirstoveanu, tumora era localizata la nivelul mandibulei, contorsionand traheea si impingand-o in lateral. Totodata erau afectate vasele sanguine, esofagul, tiroida, baza limbii, nervi si alte glande. Tumora era extrem de agresiva avand in vedere faptul ca ajunsese sa cantareasca aproape un kilogram mai putin de doua luni, atat cat trecuse de la nasterea pacientei, iar fetita nu ar fi avut nicio sansa daca nu era supusa urgent interventiei chirurgicale de extirpare a acestei formatiuni.

 

spital marie-curieDupa extirparea tumorii, medicii chirurgi au efectuat si reconstructia tesuturilor afectate, fiind nevoiti sa rezecteze o buna parte din glanda tiroida, fapt pentru care fetita va fi supusa unui tratament cu hormoni tiroidieni, pentru a suplini functiile glandei afectate. Odata extirpata, tumora a fost trimisa la laborator pentru analize, in vederea stabilirii naturii acesteia. Specialistii care au efectuat operatia sunt de parere ca este vorba de o tumora vasculara agresiva prin dimensiune si prin organele pe care le afectase.

Operatia constituie, potrivit medicilor, o premiera europeana, acestia spunand ca la nicio clinica de pe continent nu a mai existat un asemenea caz, cu un pacient atat de mic, avand o tumora de asemenea dimensiuni si atat de agresiva. „In Europa nu aveam nicio sansa. Eu nu cred ca cineva facea asa ceva in Europa. Bazandu-ma pe experienta, eu cred ca nu. Am luat la rand toti specialistii in buco-maxilo-facial din Europa, dar s-au speriat de o tumora mult mai mica pe care am avut-o in trecut”, a declarat in acest sens medicul Catalin Cirstoveanu.

Micuta pacienta se afla in continuare la Terapie Intensiva dar, potrivit medicilor, evolutia starii acesteia este una favorabila, dupa operatie.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Marin Ion spune:

    Chiar nu realizeaza nimeni ca avem medici de exceptie?

Adaugati un comentariu


 

*