Premiera medicala la spitalul Marie Curie, cu aparatura din donatii

28 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Doi neurochirurgi si cu un anestezist au realizat aici prima operatie pe creier cu ajutorul unui sisteme modern de neuronavigatie, cu care spitalul a fost dotat de curand, prin contributia Asociatiei Inima Copiilor si a Fundatiei Vodafone.

 

operatie neuronavigatieAsociatia Inima Copiilor si Fundatia Vodafone au anuntat, ieri, succesul unei interventii chirurgicale efectuate in prmiera la spitalul Marie Curie, operatie care nu ar fi fost posibila fara contributia celor doua organizatii umanitare care s-au implicat in achizitionarea de aparatura performanta folosita in timpul interventiei.

Operatia a avut loc pe data de 13 ianuarie, fiind efectuata de neurochirurgii Sorin Tarnoveanu si Ionut Gobej, in echipa cu medicul anestezist Adriana Gurita. Interventia, realizata in premiera la spitalul Marie Curie, era singura metoda prin care medicii ii puteau salva viata unui copil in varsta de doar 2 ani. Diagnosticat cu o tumora cerebrala severa, copilul ajunsese sa cantareasca doar 8 kilograme, acesta fiind supus anterior altor doua interventii chirurgicale clasice. Nu se reusise insa indepartarea totala a tumorii care masura, conform imaginilor tridimensionale, 8cm/ 7cm/ 8cm, iar singura solutie viabila era o operatie realizata cu un sistem de neuronavigatie, dispozitiv chirurgical de foarte mare precizie.

 

spital marie-curieDin fericire, un astfel de aparat tocmai fusese dat in dotarea sectiei de Neurochirurgie, multumita eforturilor Asociatiei Inima Copiilor si a 250.000 de euro oferiti de Fundatia Vodafone. Suma alocata a permis, pe langa achizitionarea aparatului de neuronavigatie si dotarea sectiei cu o coloana de endoscopie. Tot din acest buget va fi achizitionat, pentru spital, un sistem de electrofiziologie, iar toate acestea vor permite echipei medicale de la spitalul Marie Curie realizarea unor noi interventii neuro-chirurgicale de o mare complexitate.

Operatia cu noul aparat a durat patru ore, la finalul carora medicii au reusit sa indeparteze tumora uriasa, salvand functiile creierului si reducand la minim impactul interventiei chirurgicale asupra structurilor cerebrale. Chiar si incizia pe care neurochirurgii i-au facut-o copilului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse,  de doar 5 centimetri, cu un volet osos de 4 centimetri in diametru. In prezent, copilul se afla sub supraveghere medicala, urmand sa continue tratamentul oncologic de specialitate.

 

Dr. Sorin Tarnoveanu

Dr. Sorin Tarnoveanu

Neuronavigatia este un sistem computerizat care consta in redarea, pe un monitor, a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este de fapt un GPS al creierului, care ofera informatii utile chirurgului despre pozitia instrumentelor sale.

Utilizand acest sistem, neurochirurgul poate vizualiza pe baza investigatiilor neuroimagistice prealabile anatomia pacientului si pozitia instrumentelor chirurgicale in raport cu structurile cerebrale ale pacientului, putand astfel extirpa tumorile cerebrale cu o precizie deosebita, salvand functiile creierului si reducand leziunile.

Potrivit medicilor, inciziile mari nu mai sunt necesare, pentru ca precizia localizarii unei tumori este de sub un  milimetru cu o astfel de tehnologie. Totodata, scade timpul operator principal, chirurgul stie permanent unde se afla, viteza lui de lucru este foarte mare si securitatea pacientului creste semnificativ. Despre acest sistem, medicul Sorin Tarnoveanu a precizat ca reprezinta standardul in patologia neurochirurgicala pediatrica oriunde in lume si inseamna, pentru copii, incizii mai mici, recuperare rapida, durata de spitalizare redusa, iar pentru noi, medicii, posibilitatea localizarii exacte a proceselor tumorale si reducerea la minim a riscului leziunilor asupra creierului”.

 


Adaugati un comentariu


 

*