Premieră mondială în chirurgia cardiacă

În Japonia va fi realizată prima operație de grefare a unei porțiuni de mușchi cardiac creat din celule stem pluripotente.

 

Saptămâna aceasta, guvernul japonez a autorizat efectuatea unei intervenții chirurgicale care va constitui o premieră mondială. Este vorba de prima intervenție cardiacă în cadrul căreia vor fi utilizate celule stem pluripotente – un tip de celule care se transformă în orice fel de ţesut, printr-un proces de reprogramare genetică.

Intervenția va fi realizată de o echipă de specialiști de la Universitatea din Osaka, condusă de profesorul Yoshiki Sawa, și va consta în în grefarea pe inima unui bolnav cu insuficiență cardiacă a unei porţiuni de muşchi creat cu ajutorul celulelor stem, pentru ca organul să-şi recapete funcţionarea corectă.

Potrivit echipei medicale, va fi vorba de primul test clinic din lume privind utilizarea de celule stem pe cord, după ce în 2014, o echipă de la Centrul Public de Cercetare Riken a realizat cu succes prima intervenţie la oameni, cu astfel de celule, în cazul unui transplant de retină la un pacient în vârstă care suferea de degenerescenţă maculară.

 

Spre deosebire de prima intervenţie, unde au fost utilizate celule stem pluripotente induse de la același pacient, la operaţia pe inimă vor fi folosite celule de la un donator, volumul de celule necesar fiind mult mai mare, ceea ce creşte riscul de respingere şi de alte complicaţii.

Operaţia va avea loc înainte de sfârşitul anului, iar după intervenţie, echipa de sepcialiști va stabili o perioadă de supraveghere de un an a pacientului, pentru a contracara eventuale efecte adverse.

Cercetătorii japonezi au identificat o nouă metodă de obţinere a celulelor stem pluripotente, descoperind că celulele adulte pot fi reprogramate pentru a deveni celule stem. Utilizarea acestui tip de celule rezolvă în principiu seria de dezbateri şi de obiecţii de natură etică şi religioasă pe tema acestor proceduri. În ciuda numeroaselor controverse, atât în lumea științifică cât și în rândul oamenilor obișnuiți și mai ales al unor grupuri religioase, acest tip de celule sunt dezvoltate în diverse laboratoare din întreaga lume, în vederea creării de noi ţesuturi şi de noi tratamente împotriva unor ca boli ca Parkinsonul, cancerul sau leziunilor medulare.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*