Premieră națională în chirurgia vasculară

12 decembrie 2017 | 0 comentarii |

O intervenție chirurgicală unică în România a fost efectuată de medicii Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean de Urgență Timişoara, fiind urmată pe parcursul acestor zile de alte operații similare.

 

Chirurgii de la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean de Urgență din Timișoara au realizat, la începutul acestei săptămâni, o operație în premieră națională, în urma căreia au reușit să salveze viața unui pacient de 81 de ani. Pentru acesta, o intervenție clasică ar fi reprezentat un risc prea mare, ținând seama de vârsta înaintată și de particularitățile afecțiunii de care suferea.

Medicii au explicat că a fost vorba de tratamentul unui anevrism de aortă abdominală în conexiune cu un anevrism de arteră iliacă comună dreapta, fapt ce impunea efectuarea unei intervenții chirurgicale, cât mai curând posibil. Metoda clasică pentru astfel de caz era un bypass de aortă bifemural, ceea ce presupunea o intervenție deschisă, însă o astfel de operație era prea riscantă în cazul de față.

 

Un prim impediment era vârsta înaintată a pacientului, iar un altul, multipelele probleme cardiace, factori majori de risc ce ar fi pus în pericol viața pacientului în cazul unei intervenții clasice.

Deși în România nu se mai efectuase până acum o astfel de operație, echipa de medici timișoreni, în colaborare cu un medic specialist și o asistentă medicală din Germania, au decis să recurgă la o soluție alternativă ce presupunea o intervenție endovasculară. Această procedură prezenta mai multe avantaje pentru pacient, asigurându-i totodată o perioadă mai scurtă de spitalizare și de recuperare.

Intervenția a fost posibilă datorită faptului că în dotarea clinicii există un dispozitiv medical achiziționat prin Programul Național de Tehnici Hibride și care a fost astfel utilizat pentru prima dată în cadrul unei operații atât de complexe.

 

Dr. Mihai Ionac

Din echipa medicală care a realizat operația au făcut parte șeful secției, medicul Mihai Ionac, specializat în chirurgie vasculară, și radiologul Adrian Tutelcă, împreună cu profesorul german Rolf Damrau și asistenta Mihaela Sandu  care lucrează, de asemenea, într-o clinică din Germania.

La finalul operației, purtatorul de cuvânt al unității medicale, Andreea Borobos, a declarat că „pentru prima dată în ţara noastră a avut loc o intervenţie endovasculară de tratament a anevrismului de aortă abdominală în conexiune cu un anevrism de arteră iliacă comună dreapta, deosebit de complexă. Spitalizarea şi recuperarea în urma acestor intervenţii este considerabil mai scurtă faţă de perioada de recuperare în cazul operaţiilor clasice”.

Pacientul a trecut cu bine de operație și urmează să părăsească spitalul în zilele următoare, fiind încă ținut sub observație de medici.

Primul pas fiind făcut, tot ziele acestea, în cadrul clinicii de la Timișoara urmează să mai fie efectuate alte câteva intervenții similare.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*