Premiere medicale romanesti in chirurgia hepatica

8 februarie 2016 | 0 comentarii |

In decurs de cateva zile, la Spitalul Militar Central si la Spitalul de Pediatrie din Sibiu au avut loc doua interventii efectuate pe cale laparoscopica, in ambele cazuri fiind vorba de primele operatii de acest gen efectuate in cadrul unitatilor medicale respective.

 

Spitalul Militar Central

Spitalul Militar Central

Doua spitale din Romania au anuntat, in decurs de cateva zile, realizarea in premiera a unor interventii chirurgicale complicate, in urma carora a fost salvata viata a doi pacienti cu varste diametral opuse, insa ambii suferind de afectiuni hepatice.

Prima operatie a fost efectuata in urma cu o saptamana la Spitalul Militar Central, din Capitala, fiind pentru prima data cand medicii de aici au avut ocazia sa foloseasca un dispozitiv bipolar de radiofrecventa pe care unitatea medicala l-a primit in dotare in cursul lunii decembrie a anului trecut. Interventia a constat in rezectia pe cale laparoscopica unui segment hepatic pe care se dezvoltase o tumora, in cazul unui pacient de 76 de ani, cu mai multe afectiuni acute.  Concret, pacientul era cunoscut cu ciroza hepatica cu virus C, rinichi unic chirurgical, diabet zaharat, hipertensiune arteriala esentiala, cardiomiopatie ischemica, la care se adaugase in urma cu doua saptamani si o formatiune tumorala cu diametrul de 37/35 de milimetri, descoperita cu ocazia examenelor paraclinice.

Echipa de medici coordonata de locotenent-colonelul medic Liviu Mosoia a optat pentru procedura laparoscopica, prin folosirea noului dispozitiv bipolar de radiofrecventa primit in dotare in urma cu mai putin de doua luni, fiind prima operatie de acest gen efectuata in Spitalul Militar.

 

operatieMisiunea chirurgilor a fost aceea de a extirpa segmentul de ficat pe care se dezvoltase tumora. Avantajul folosirii noului aparat a fost acela ca s-a reusit o mai buna coagulare a tesutului hepatic, evitandu-se astfel riscul pierderilor mari de sange in timpul operatiei si aparitia fistulelor biliare.

In acest fel s-a redus considerabil si perioada de internare in cadrul sectiei ATI, pacientul fiind monitorizat aici doar 24 de ore dupa operatie. Dupa acest interval, medicii spun ca pacientul a intrat intr-un regim de viata cvasi-normal, iar reusita interventiei a contribuit foarte mult la confortul psihic, prin durata scurta a procesului de recuperare si reintegrarea rapida in viata de zi cu zi.

 

Dr. Dan Sabau

Dr. Dan Sabau

La trei zile dupa aceasta operatie, o alta premiera medicala era realizata la Spitalul de Pediatrie din Sibiu. De aceasta data, pacientul a fost un copil de patru ani si doua luni din Bucuresti, care fusese adus la Sibiu special pentru a fi operat laparoscopic in vederea extirparii a doua chisturi hidatice aparute la nivelul ficatului.

Operatia, coordonata de dr. Dan Sabau, sef al Sectiei Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu,  a fost efectuata in cadrul Clinicii de Chirurgie Pediatrica a Spitalului de Pediatrie din Sibiu, din echipa facand parte si dr. Alina Stefania Manea, medic specialist chirurgie pediatrica si dr. Dorica Giurca, medic specialist ATI.

La finalul operatiei, medicul Dan Sabau a precizat ca unicitatea acestei interventii este data de varsta pacientului. „Desi formal si pe desen, copilul pare un adult in miniatura, de fapt nu este chiar asa, intrucat prezinta anumite particularitati. Tocmai de aceea, pe fondul colaborarii pe care o avem cu spitalul de pediatrie am decis sa efectuam aceasta interventie in cadrul Clinicii de Chirurgie Pediatrica, unde personalul este mult mai obisnuit sa lucreze cu copiii si sa gestioneze pregatirea acestora, ingrijirea, recuperarea si chiar emotiile inerente”, a explicat medicul specialist.

 

Prof. Sabau, la Buzau

Prof. Sabau, la Buzau

Interventia s-a desfasurat pe durata a doua ore, constand in ablatia laparoscopica a celor doua chisturi ale pacientului de 4 ani, care cantarea doar 17 kilograme. „Interventia s-a derulat fara evenimente speciale, fara incidente si accidente. Unul dintre chisturi a avut un grad sporit de dificultate fiind foarte profund, ceea ce presupunea un atac bine tintit, astfel incat sacrificiul de tesut hepatic sa fie cat mai mic. Rezultatul a fost unul bun, iar evolutia post-operatorie este de asemenea buna. Din fericire, patologia pe care o prezenta copilul, mai exact doua chisturi hidatice aflate in diverse stadii evolutive, ne este una extrem de proprie, clinica pe care o conduc avand o prioritate nationala semnificativa in materie de chist hidatic, recunoscuta de toata chirurgia romaneasca dar si o prioritate remarcabila in plan international pe acest domeniu, recunoscuta din multe puncte de vedere. Prin tehnicile pe care le efectuam apeland la solutii miniinvazive, operatia de chist hidatic la adult cat si, in acest caz, la copil, este una cu recuperare mult mai rapida fata de chirurgia deschisa si, in principiu, fara urmari pe termen lung”, a mai declarat dr. Sabau.

 Artin, baietelul din Bucuresti nu a fost primul copil operat prin aceasta metoda de dr. Dan Sabau, acesta fiind recunoscut la nivel national si chiar international pentru reusitele interventiei laparoscopice in chisturile hidatice. De altfel, in Tratatul de chirurgie hepatica al profesorului Irinel Popescu, capitolul Chirurgia chistului hidatic apartine profesorului sibian care, intre altele, face parte si din echipa care realizeaza ghidurile si protocoalele pentru Chirurgia de Urgenta si Traumatologie.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*