Presedintele CNAS spune ca sunt suficienti bani pentru toate programele de sanatate

4 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Vasile Ciurchea a mai apreciat ca, dintre toate aceste programe, cel de dializa functioneaza cel mai bine.

 

dializaCu prilejul unei dezbateri la care a participat in cursul acestei saptamani, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a declarat ca fondurile alocate programelor nationale de sanatate sunt suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile necesare, dand asigurari ca nu vor exista sincope in ceea ce priveste finantarea. In cadrul aceleiasi dezbateri, presedintele CNAS a apreciat ca dintre toate aceste programe, cel de dializa functioneaza cel mai bine, fiind cel mai bine controlat si neexistand niciun pacient care sa aiba nevoie de acest tratament si sa nu beneficieze de el. „In ceea ce priveste fondurile, in acest moment nu exista niciun fel de problema, toate programele nationale sunt acoperite si cu atat mai mult programul de dializa, care functioneaza cel mai bine. Daca ma refer la programul de dializa, este programul care functioneaza cel mai bine, este cel mai bine controlat si, cel putin pana la aceste moment, nu au existat probleme sa fie pacienti netratati, sa fie pacienti lasati in drum. Atunci cand au fost conditii meteo nefavorabile sau inundatii, toata lumea s-a preocupat de bolnavii de dializa pentru ca a nu face o sedinta de dializa pentru pacienti inseamna riscuri”, a precizat Vasile Ciurchea in cadrul dezbaterii.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Cu toate acestea, presedintele CNAS a spus ca fondurile alocate institutiei pe care o reprezinta „nu sunt suficiente, dar ne ajung”. Conform declaratiilor sale, an de an, bugetul alocat CNAS a fost mai mare, insa niciodata banii nu au fost suficienti, iar acest an nu face exceptie. „De-a lungul anilor, de la infiintarea CNAS si pana acum, in fiecare an au fost bani mai multi, niciodata banii nu au ajuns, niciodata banii nu au fost suficienti, la fel se intampla si acum, nu sunt suficienti, dar ajung. Si pacientul trebuie sa inteleaga la un moment dat ca toata lumea ii vrea binele si atunci trebuie sa respecte acele indicatii medicale, trebuie sa respecte acel regim pe care medicul curant il da. In esenta, este spre binele pacientului. Daca reusim sa tinem pacientii in anumite limite, anume parametri, atunci si costurile vor fi ceva mai normale si vom putea sa tratam mai multi pacienti cu aceiasi bani. Nu exista un sistem in lume standard, nu s-a inventat inca un sistem care sa spuna: exista nevoie de atatia bani. In orice tara din lume mai trebuie niste bani, in orice tara din lume, in orice sistem mai trebuie miscat ceva”, a mai precizat Vasile Ciurchea.

 

hol UPUTotodata, presedintele CNAS nu a pierdut ocazia de a se adresa si medicilor, pe care i-a sfatuit sa continue cu investigatii mai amanuntite atunci cand constata ca un pacient are unele probleme de sanatate. Acesta a precizat ca niciodata, pacientii nu trebuie lasati sa astepte, intrucat exista riscul ca acestia sa ajunga intr-u stadiu cronic al bolii, iar in aceasta situatie va fi mai rau atat pentru pacientii in cauza cat si pentru sistem, intrucat costurile pentru tratamentul acstora va fi mai ridicat decat cheltuielile impuse de un tratament al bolii aflate in faza incipienta. „Pe langa costuri directe, mai sunt si costuri indirecte, precum zile de spitalizare, zile de concediu medical, infirmitati, foarte multe lucruri care adunate costa” a expilcat presedintele CNAS. Acesta a mai facut un apel la medici sa gandeasca actul medical si „in spirit economic”. „Haideti sa incercam sa incepem cu ce ii face bine pacientului si sa incercam sa gandim si economic. Daca nu gandim actul medical si intr-un spirit de economie, sigur ca ajungem in situatia in care sa nu avem fonduri suficiente. Imi pun mereu intrebarea de ce in spital se gasesc lucrurile scumpe si nu se gasesc si cele ieftine, precum seringi, pansament si asa mai departe”, i-a indemnat acesta pe medici.

 


Adaugati un comentariu


 

*