Presedintele CNAS vrea pacienti mai putin pretentiosi

23 octombrie 2015 | 1 comentariu |

Vasile Ciurchea spune ca Romania are un corp medical de elita si ca multi pacienti aleg sa se trateze in strainatate, desi problemele lor de sanatate pot fi rezolvate si in tara.

 

Radu Ganescu - presedinte COPAC

Radu Ganescu – presedinte COPAC

Campania „Pacient de Romania”, in cadrul careia membrii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si-au propus sa adune cat mai multe semnaturi pentru a convinge guvernantii sa aloce un procent de 6 la suta din PIB catre Sanatate, a continuat zilele acestea cu o dezbatere la care au fost invitati factori responsabili din acest domeniu.

Tema principala a dezbaterii a constituit-o necesitatea alocarii a 6 la suta din PIB pentru bugetul Sanatatii, insa au fost abordate si alte subiecte avand legatura cu modul in care sunt gestionate fondurile din acest domeniu.

In timp ce Radu Ganescu, presedintele coalitiei care a initiat acest demers, a precizat ca „noi nu stim de cata finantare are nevoie sistemul de sanatate, dar credem ca dumenavostra, decidentii, stiti mai bine decat noi. Noi, pacientii, stim insa conditiile in care suntem tratati in sistemul de sanatate din Romania si credem ca asa nu se mai poate. Am vazut cum sunt tratati pacienţii din alte tari europene si cerem sa fin tratati la fel. Credem ca un minim de 6 la suta din PIB pentru sanatate este un prim pas care ar trebui facut urgent pentru a imbunatati starea de sanatate a celor carora vreti sa le solicitati votul”, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, s-a aratat sceptic in ceea ce priveste nevoia de bani in Sanatate.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

In opinia sa, in primul rand e necesara o mai buna gerstionare a fondurilor, acesta precizand ca, daca ar fi sa se dea curs tuturor solicitarilor venite din partea pacientilor sau a societatii civile, nu ar fi sufieienti banii nici daca s-ar aloca 10 sau 11 la suta din PIB. Acesta a facut referire in mod special la „pretentiile” pacientilor care cer sa aiba acces la cele mai noi medicamente si la cele mai scumpe investigatii, uitand insa sa precizeze ca ani la rand acestia nu au avut nicio posibilitate de a beneficia de astfel de tratamente, din cauza faptului ca lista de compensate a ramas foarte multa vreme neactualizata. „As putea sa va garantez ca sigur nu ajung 6 la suta, probabil 10 – 12 la suta, dar nici asta nu stie nimeni. Sigur ca este important acest procent de 6 la suta, dar haideti sa ne gandim cum ii gestionam cat mai bine. Daca o sa vrem in continuu sa dam ultimul medicament abia descoperit si ala care inca nu a aparut, sa ne ducem direct la cea mai scumpa investigatie, toti bolnavii sa fie internati si sa stea in spital un minim de sapte – zece zile, este clar ca nu vor fi bani”, a declarat acesta.

 

spital privat (4)Totodata, presedintele CNAS a spus ca si-ar dori ca mai multi pacienti, daca nu chiar toti, sa ramana sa se trateze in Romania, pentru ca astfel, cei 70 de milioane de euro pe care Casa ii plateste anual pentru tratamentele in strainatate, sa intre in sistemul de Sanatate, nu sa iasa. Mai mult, Ciurchea si-ar dori chiar ca pacientii straini sa vina sa se trateze in Romania, tinand cont ca sistemul medical romanesc are medici de elita. Presedintele CNAS a omis insa sa vorbeasca si de conditiile pe care le ofera spitalele romanesti, profesionalismul medicilor nefiind suficient pentru a atrage pacienti straini. Acesta spune si ca multi pacienti romani aleg sa se trateze in strainatate doar „ca sa nu ramana in Romania” , atragand atentia ca au existat numeroase cazuri de pacienti care au procedat astfel si s-au intors in tara fara ca problemele lor de sanatate sa fie rezolvate. „Mi-as dori ca toti pacientii sa ramana in Romania, sa vina cei de afara si sa incasez eu, nu 70, ci 150 de milioane. Pentru ca avem un corp medical de elita si chiar se fac lucruri bune in Romania. Dar nu trebuie sa fugim de adevar si trebuie sa spunem ca sunt foarte multi pacienti care se duc afara. De ce? Doar ca sa nu ramana in Romania? Sunt cazuri cand se intorc de acolo si nu le-a fost rezolvata problema. Hai sa fim extrem de atenti cand facem acel referat medical pe baza caruia pacientul se duce afara”, a mai precizat presedintele CNAS.



Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Limba de lemn … o mostenire de lux
    Spitalele agonizeaza prin nefinantare sau lipsa de personal si multe arata mai rau decat atunci cand au fost construite. Profesionistii au plecat, iar cei ramasi ori sunt spre pensionare ori sa gandesc cum sa evadeze.
    Acest domn ori nu vede ce se petrece, ori vorba fostului primar al capitalei ”ori esti… ori esti…”
    Omani buni, treziți-va!

Adaugati un comentariu


 

*