Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a reiterat principala revendicare a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate

Medicul Vasile Astarastoae a vorbit din nou despre necesitatea alocarii a 6 la suta din PIB pentru bugetul Sanatatii, aceasta fiind, in opinia sa, singura solutie pentru stoparea declinului din acest sector.

 

sanitas buzau  1Prezent la Zilele Medicale Bistritene, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, a readus in discutie una dintre principalele revendicari care au declansat in toamna anului trecut cele mai mari proteste din Sanatate, cand s-a ajuns pana la declansarea grevei de avertisment in toate spitalele publice. Este vorba despre alocarea a 6 la suta din PIB pentru bugetul Sanatatii,  revendicare asupra careia nu s-a cazut de acord anul trecut, in cadrul negocierilor purtate intre reprezentanitii ministerelor de resort si cei ai Coalitiei Profesionistilor din Sanatate. Astfel, in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc ieri dupa-amiaza, presedintele Colegiului Medicilor a afirmat ca „situatia din Sanatate nu este deloc una roz”, iar sistemul public de Sanatate se afla de multa vreme intr-un declin care nu poate fi oprit decat prin majorarea fondurilor alocate acestui sector.

 

Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Vasile Astarastoae, presedinte CMR

In acest sens, dr. Astarastoae a precizat ca sistemul de sanatate ar avea nevoie de 10 la suta din PIB, dar a admis ca in conditiile actuale acest lucru nu este posibil. El a solicitat insa macar jumatate din acest procent pentru anul viitor. „Alocarea, ca sa ne comportam ca o tara europeana, ar trebui sa fie 10 la suta. Nu se poate acest lucru, noi suntem rationali. Ne-am dorit ca in acest an sa fie 4,5 la suta, anul viitor 5,5 la suta, ca in 2016 sa se ajunga la 6 la suta din PIB, dupa care, in functie de dezvoltarea economica, sa construim politicile. Am obtinut 4,2 la suta din PIB, de la 3,5 la suta cat propusese Ministerul Sanatatii, dar numai dupa ce am iesit in strada. Solicitam, pentru anul 2015, 5,5 la suta din PIB. Nu inseamna ca asta rezolva problema, dar opreste declinul, a declarat profesorul Astarastoae.

 

greva 4Presedintele CMR a tinut sa mai atraga atentia ca banii alocati Sanatatii nu reprezinta o cheltuiala, ci o investitie si ca Romania este deficitara la gradul de acoperire cu asistenta medicala in mediul rural, la dotarea cu echipamente medicale, la asigurarea personalului calificat, dar si la prevenirea si tratarea timpurie a unor boli care, altfel, pot deveni mortale.

In plus, Vasile Astarastoae a spus ca, in ultimii 24 ani, din Romania au plecat peste 21.000 de medici, dintre care circa 14.000 numai de la 1 ianuarie 2007, tarile alese cu precadere de acestia fiind Franta, Marea Britanie, Belgia si Germania, in conditiile in care, pentru educatia acestora, statul roman a cheltuit 3,5 miliarde de euro, incluzand rezidentiatele.

 


Adaugati un comentariu


 

*