Presedintele Colegiului Medicilor sare la gatul politicieilor

24 mai 2012 | 0 comentarii |

Aflat la o dezbatere regionala privind conditia medicului in Romania, in cadrul campaniei finantate de Divizia de medici a Bancii Transilvania „Respecta-ti medicul !”, la Suceava, presedintele  Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a atacat dur clasa politica din Romania, pe care o considera incapabila sa gestioneze problemele sistemului sanitar, dar mai ales pentru discreditarea permanenta a personalului medical.

Romania este o tara cu o democratie formala, in care de 22 de ani se incearca sa se promoveze o cultura conflictuala, bazata pe ura, invidie, frica (…) Nu avem cultura dialogului, nu stim sa ne respectam unii pe altii si nu stim sa respectam profesiile care au impact psihologic, social si economic (…) Incapacitatea decidentilor de a gestiona un sistem a fost acoperita de o politica de blamare a corpului medical, iar de acest lucru este vinovata clasa politica din Romania”, a spus Astarastoaie.

 

Esecul politicilor sanitare

 

In opinia presedintelui CMR, actuala criza din Romania este una morala, iar in Sanatate e cauzata de abandonarea conceptului de responsabilitate sociala si de inexistenta unor politici coerente.

Responsabilitatea sociala in medicina inseamna asumarea unuia dintre rolurile statului de asigurare a sanatatii fiecarui cetatean, evaluata prin indicatori obiectivi: scaderea morbiditatii si scaderea mortalitatii evitabile. Ori, in acest domeniu asistam la un esec al asa-ziselor politici de sanatate din Romania”, considera Astarastoaie.

El a subliniat ca Romania ocupa neonorantul loc unu la toti parametrii, de la morbiditate pana la mortalitatea evitabila, considerand inadmisibil ca in Romania, tara europeana, mortalitatea prin cancer de col uterin si san sa fie de 51, respectiv 47%, in timp ce in UE este de 5%.

 

Preventia, o „necunoscuta” pentru guvernanti

 

Presedintele CMR a criticat, de asemenea, modul in care au fost utilizate fondurile pe programele de sanatate, doar pentru terapie si nu pentru preventie, iar in privinta asigurarilor de sanatate, a apreciat ca nu „forma de proprietate” este importanta, ci coerenta si functionarea integrata a sistemului care poate asigura sanatatea pacientilor. In opinia lui, sistemul privat de sanatate poate fi doar unul complementar celui de stat, fiind orientat spre serviciile medicale cu profit si nu spre chirurgie sau urgenta, care sunt cele mai costisitoare.

Dr. Vasile Astarastoaie a participat miercuri, la Suceava, la o dezbatere regionala privind conditia medicului in Romania, in cadrul campaniei finantate de Divizia de medici a Bancii Transilvania „Respecta-ti medicul !”.

Astazi, tot la Suceava, Astarastoaie participa la Consiliul National al CMR, la care si-a anuntat prezenta si ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi.


Adaugati un comentariu


 

*