Preturile medicamentelor ar putea scadea cu peste 20 la suta dupa regularizare

Este estimarea facuta de Ministerul Sanatatii, dupa realizarea unei simulari efectuate saptamana trecuta directia Farmaceutica.

 

farmacie catenaIn plina controversa iscata de solicitarea Ministerului Sanatatii privind regularizarea pretului medicamentelor pana cel tarziu pe 10 martie, fiecare dintre partile direct mplicate, respectiv autoritatile pe de o parte si producatorii si distribuitorii de medicamente de cealalta parte, isi sustin argumentele pro si contra acestei regularizari. Astfel, dupa ce producatorii s-au declarat impotriva acestei decizii, iar ulterior reprezentantii ARPIM au anuntat ca ar putea fi de acord, cu conditia ca autoritatile sa asigure producatorilor conditii similare cu cele din 12 tari europene la nivelul carora trebuie aliniate preturile, a venit randul Ministerului Sanatatii sa prezinte argumentele sale, dupa lobby-ul facut in acest sens si de primul ministru.

Astfel, ministerul a anuntat recent ca regularizarea pretului medicamentelor ar putea aduce cu sine reduceri de peste 20 la suta, scaderi semnificative putandu-se inregistra la medicamentele oncologice, unele din cele mai scumpe de pe piata.

 

medicamenteAnuntul, facut de Ministerul Sanatatii se bazeaza pe concluziile unei simulari efectuate saptamana trecuta, de Directia Farmaceutica din cadrul institutiei. Actiunea nu mai fusese efectuata de sase ani in Romania. Simularea a fost solicitata de ministrul Nicolae Banicioiu, in urma unui control al preturilor medicamentelor de pe piata, control in urma caruia a fost facuta si solicitarea de regularizare a preturilor pana cel tarziu pe 10 martie.

Conform datelor comunicate de minister, simularea a indicat faptul ca pretul unor medicamente ar putea scadea chiar si cu mai mult de 20 la suta, diferenta fiind una semnificativa, tinand cont ca in cele mai multe cazuri este vorba de medicamente scumpe, prescrise pacientilor cu afectiuni oncologice.

In comunicatul remis pe aceasta tema se da exemplul unui medicament recomandat pentru cancerul de colon, de ficat si cancerul pulmonar, al carui pret calculat pentru o cutie ar putea sa scada de la 5.216, 59 de lei , cat este in prezent, la 4.227,65 de lei. Totodata, un alt medicament prescris pentru boala cronica de rinichi si pentru anemie, ar putea sa coste dupa regularizare 759,94 de lei , fata de 1.43,53 de lei, cat costa in prezent.

 

medicamente-controlExemplele oferita de oficialii din Ministerul Sanatatii continua cu un alt medicament scump necesar pacientilor care au suferit un transplant de maduva, al carui pret este in prezent de 4.557,17 de lei. Conform rezultatelor simularii, dupa regularizare, pretul unei cutii ar ajunge la 3.770,95 de lei. In acelasi timp, la un medicament folosit in tratamentul hepatitei B pretul ar ajunge la 1.595,07 de lei pe cutie, fata de 1.713,37 de lei, la un medicament pentru insuficienta renala cronica pretul va scadea la 1.685,33 de lei pe cutie de la 2.279,91 de lei. Un medicament pentru boli mintale al carui pret pe cutie este de 342,80 de lei ar ajunge la 177,21 de lei, iar un medicament pentru tumori osoase, care are in prezent pretul de 1.068,45 de lei pe cutie, va costa 414,41 de lei.

A mai ramas doar o saptamana pana cand producatori isi distribuitorii de medicamente ar trebuie sa opereze aceasta regularizare pentru a aduce preturile medicamentelor la valoarea minima practicata in 12 tari din UE, insa pana in prezent nu s-a ajuns la nicio solutie de compromis intre acestia si minister, producatorii cerand in schimb sa li se asigure conditii similare cu cele din tarile din UE luate ca reper, ceea ce ar insemna folosirea fondurilor economisite prin scaderea preturilor la introducerea de medicamente inovative pe lista celor compensate de statul roman, eliminarea taxei clawback, calcularea preturilor de producator utilizand cursul de schimb valutar folosit la alcatuirea bugetului pentru anul in curs şsi valutele, altele decat euro, la nivelul cursului de schimb mediu prognozat de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul in curs si actualizarea permanenta a listei de medicamente compensate.

 


Adaugati un comentariu


 

*