Prima editie a Scolii de vara a pacientilor cronici, un succes!

1 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Dupa o saptamana de schimbat impresii, povesti de viata impartasite, conferinte si ateliere de lucru, Asociatia Transplantatilor din Romania multumeste tuturor celor care au facut posibila desfasurarea evenimentului.

 

Scoala de vara ATRCunoaste-te pe tine insuti, cunoaste-ti boala ta si gestioneaza situatia pentru binele si echilibrul tau! – a fost sloganul sub care s-a desfasurat prima editie a Scolii de vara a pacientilor cronici, incheiata in acest week-end, la Mangalia – Saturn, eveniment organizat de Asociatia Transpalntatilor din Romani (ATR) in parteneriat cu Primaria Municipiului Mangalia.

Organizatorii se declara multumiti de rezultatul unei saptamani in care participantii s-au intalnit intre ei dar si cu medici sau psihologi care i-au invatat cum sa duca o viata normala chiar daca au suferit un transplant, se afla intr-un program de dializa sau sunt pe lista de asteptare pentru transplant. Cei 93 de participanti inscrisi la eveniment au schimbat impresii, si-au impartasit povestile de viata si au participat la diferite ateliere terapeutice.

Tot in cadrul Scolii de vara a pacientilor cronici a fost lansat „Jurnalul scolii”, in care au fost notate idei, impresii, pareri si propuneri, iar „concluzia desprinsa este ca scopul acestei activitati a fost atins”, apreciaza Gheorghe Tache presedintele ATR, iar Sanatatea Buzoiana, in calitate de partener media, transmite messajul catre cititori.

 

scoala-atelierScoala de vara a pacientilor cronici a debutat cu ConferintaManagementul integrat al pacientului cronic cu insuficienta functionala de organ vital”, in  cadrul careia cei 93 de participanti s-au intalnit cu oficialitatile locale, cu lectori si medici specialisti care au prezenta particularitatile fiecarei tematici planificate pe parcursul intregii saptamani si cu ziaristii.

Pentru pacientul cronic cu insuficienta de organ vital faza terminala, esential este sa invete sa traiasca cu afectiunea pe care o are. Scopul este de al invata sa se integreze si mai ales sa-si gestioneze – sub supraveghere si cu sprijinul medicilor specialisti, dar si a medicului de familie – starea de boala/sanatate asa incat sa fie stabil pe perioade cat mai lungi de timp. Prin activitatile Scolii de vara a pacientilor cronici, ne propunem sa-l invatam pe pacient drumul spre starea de echilibru”, a declarat Gheorghe Tache, presedintele ATR.

La randul sau, primarul Municipiului Mangalia, Cristian Radu, a punctat faptul ca „Primaria Mangalia sprijina actiunile ATR desfasurate in scop umanitar, aflandu-se in al treilea an consecutiv de parteneriat cu aceasta asociatie”, exprimandu-si speranta ca participantii vor putea aprecia, cu acest prilej, „potentialul balneoclimateric din sudul Litoralului romanesc”.

 

atelier2Activitatile programate in cadrul evenimentului s-au desfasurat la Liceul Calatis din Mangalia, atat in incinta acestuia, cat si in sala de sport. Pentru atelierele de lucru – nutritie, psihologie, comunicare si drepturile pacientului – s-a beneficiat nu numai de spatiul din cadrul liceului, ci si de excelenta dotare tehnica a acesuia, spun organizatorii evenimentului.

Atelierul de psihologie, coordonat de lector Evy Dehelean, psiholog la centrul de dializa IHS – Galati, a adus in atentia participantilor si a incercat sa sa-i ajute sa inteleaga „Conditia de bolnav cronic si implicarea in managementul propriei boli”, despre rolul „Emotiilor pozitive –«reteta de preparare» pentru fiecare”, cum trebuie sa inteleaga „O calatorie spre sine prin arta” si cat de important este sa „Intrebe psihologul” ori de cate ori simte nevoia fiecare sau atunci cand ii este greu din cauza bolii, in asteptarea transplantului sau dupa transplant, sa caute sprijin la psiholog, care printr-un  program de evaluare si consiliere individuala poate fi de mare ajutor​.

 

kineto-ATRAtelierul de nutritie, coordonat de lector Corina Ene, nutritionist la centrul de dializa IHS Calarasi, a abordat tematici despre „Echilibrul alimentar la pacientul cu diabet”, „Nutritia pacientului in starea post transplant”, „Nutritia pacientului in program de dializa”, „Cum ne hranim cand avem colesterolul si trigliceridele marite”.

In cadrul Atelierului de comunicare, coordonat de lector dr. Dan Munteanu, medic nefrolog la centrul de dializa IHS – Pantelimon, Bucuresti s-a pus accent pe Comunicarea pacient – medic, au fost trecute in revista Drepturile pacientului si accesul la acestea, si s-a accentuat modul in care trebuie sa se faca Diseminarea informatiilor primite.

Atelierul de kinetoterapie s-a desfasurat sub coordonarea lectorului Laurentiu Jianu, kinetoterapeut la Sanatoriul Balnear Mangalia, care a adus in prim-plan Tratamentul kinetoterapeutic la pacientii cu coxartroze si recuperarea dupa protezare si a aratat care sunt Afectiunile coloanei si cum se pate face recuperarea prin kinetoterapie .

 

Sport pe plajaMiscarea si sportul din toata aceasta perioada au fost coordonate de doua dintre campioanele la olimpiadele nationale si internationale ale pacientilor cu transplant, Raluca Dragan si Amali Teodorescu, ajutate de membrii CD ai ATR.

Acestea au fost exemplul mobilizator in cadrul exercitiilor de inviorare zilnica, in partidele de baschet, in bowling, tenis de masa si biliard, dar si in alergarea pe malul marii, sub influenta brizei si a aerosolilor.

Activitatile din ateliere, care s-au desfasurat pe grupuri de lucru, au fost completate de activitatile de socializare ale intregului grup.

La finalul unei saptamni in care cu totii (pacienti cu transplant sau cu nevoie de transplant), lectori, organizatori – am invatat cate ceva”, dupa cum a spus Gheorghe Tache, presedintele ATR a tinut sa le multumeasca tuturor celor care au facut posibila organizarea si desfasurarea evenimentului.

In perioada 25 – 30 august 2014 a avut loc, la Mangalia – Saturn, prima editie a Scolii de vara a pacientilor cronici, organizata de Asociatia Transpalntatilor din Romani (ATR) in parteneriat cu Primaria Municipiului Mangalia.


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*