Prima plaja pentru persoane cu dizabilitati din Europa, un vis care incepe sa prinda contur

7 august 2017 | 0 comentarii |

In doar 10 zile de la demararea campaniei de strangere de fonduri pentru acest proiect s-au strans 15% din bugetul total de 100.000 de Euro.

 

Incepand cu sezonul estival 2018, municipiul Constanta va fi primul oras din Europa care va avea o plaja special conceputa pentru persoanele cu dizabilitati. Proiectul, initiat de psihologul constantean Adrian Gemanaru, nominalizat la World Autism Festival pentru elaborarea unor terapii de recuperare a copiilor cu autism, dar si cu alte dizabilitati, incepe sa prinda contur. In doar 10 zile de la demararea campaniei de strangere de fonduri pentru prima plaja din Europa dedicata persoanelor cu dizabilitati, care va fi construita pe plaja din Constanta (Faleza Nord), s-au strans 15% din bugetul total de 100.000 de Euro.

Asociatia „Salveaza o inima” s-a alaturat proiectului si incearca sa stranga 30.000 de euro pentru a-l sustine. „Datorita faptului ca mai multi copii cu dizabilitati pentru care Asociatia «Salveaza o inima» a contribuit financiar pentru efectuarea sedintelor terapeutice la Centrul «Marea Neagra», am legat o frumoasa prietenie cu psihologii si kinetoterapeutii acestui centru. Ramanand impresionati de acest proiect foarte util pentru societate, am luat hotararea sa ne alaturam si noi demersului de strangere de fonduri”, transmit reprezentantii asociatiei, care ii invita pe toti cei care doresc sa sustina acest proiect sa doneze pe https://salveazaoinima.ro/campaigns/proiectul-beach-happiness/ .

 

Proiectul plaja dizabilitati

Parcul terapeutic, intins pe 22.000 de metri patrati de plaja, va cuprinde doua zone de sezlonguri (100 de locuri), doua zone de cearsafuri (1.000 de locuri), rampe de acces speciale pentru persoanele cu dizabilitati, o scena pentru evenimente, o gradina senzoriala de relaxare, un punct de hidratare, doua locuri de joaca, o zona de stimulare auditiva si una de stimulare vizuala si tactila, un spatiu de terapie canina, o alee senzoriala, un atelier de olarit, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilitati si un cort de prim ajutor.

De cand am lansat proiectul, am primit sute de telefoane si e-mail-uri de la familii care au persoane cu dizabilitati in grija si s-au aratat extrem de incantati de faptul ca, in sfarsit, cineva se gandeste la ei. Imbucurator este faptul ca, in doar 10 zile, am reusit sa strangem 15% din valoarea totala a proiectului, iar perspectivele sunt pozitive. Am toata convingerea ca vom reusi sa strangem, in timp util, cu aportul oamenilor minunati din tara aceasta, toata suma necesara, astfel incat vara anului 2018 sa ne gaseasca pe prima plaja din Europa dedicata persoanelor cu handicap”, spune Adrian Gemanaru, reamintind ca, in Romania, aproximativ 1 milion de oameni au o dizabilitate, iar nevoia unui parc terapeutic dedicat lor este imperios necesara.

 

Parcul terapeutic va fi, in realitate, un centru terapeutic extins direct pe plaja, unde vor putea fi oferite gratuit familiilor venite la mare, activitati care au ca scop principal imbunatatirea motricitatii generale si a abilitatilor de comunicare. „Faptul ca unele din cele mai importante organizatii din Romania sprijina proiectul meu inseamna ca inteleg ceea ce inseamna comunitate si voluntar. Sunt convins ca si in continuare voi avea reactie din partea institutiilor ce conteaza cu adevarat in Romania. In toata aceasta poveste pe care o scriu aici la Constanta, ma bazez pe oameni de calitate ce au puterea sa ridice capul din pamant si sa te priveasca in ochi”, isi exprima speranta in reusita proiectului, Adrian Gemanaru, considerand ca „atunci cand copiii vin si te sprijina si isi pun sufletul in palmele tale, ai o singura varianta. Sa reusesti!

La fel ca in martie anul acesta, psihologul constantean va organiza, in luna mai 2018, o noua competitie de anvergura la malul marii, in carul careia 1.500 de oameni vor alerga 24 de ore pe plaja in statiunea Mamaia pentru a promova si pentru a strange fondurile necesare acestui proiect.

Organizatorii proiectului estimeaza ca, in vara anului urmator, atunci cand proiectul va fi gata, peste 100.000 de persoane vor beneficia de aceasta zona speciala, iar in functie de evenimentele cultural-artistice care vor fi organizate pe timpul serii, numarul se poate chiar dubla.

Pentru implementarea proiectului, Centrul „Marea Neagra” a primit sprijinul Administratiei Prezidentiale si Ministerului Mediului si Apele Romane Dobrogea Litoral.

 


Adaugati un comentariu


 

*