Prima vizita a ministrului Apararii la Institutul Cantacuzino

27 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Mihai Fifor a venit la sediul unitatii insotit de seful Statului Major General al armatei, generalul Nicolae Ciuca.

 

La mai putin de o saptamana dupa ce Institutul Cantacuzino a trecut oficial in administrarea Ministerului Apararii Nationale, in urma adoptarii unei ordonante de guvern in acest sens, ministrul Apararii, Mihai Fifor, a facut ieri o prima vizita la noua unitate din subordine. Ministrul a venit insotit de generalul Nicolae Ciuca, seful Statului Major General, impreuna cu care a avut o intalnire cu echipa manageriala a institutului, tema principala de discutie constituind-o pasii ce trebuie facuti pentru ca procedurile de preluare de la Ministerul Sanatatii sa fie finalizate cat mai curand.

Totodata, ministrul a prezentat planurile de actiune pe termen scurt si si pe termen mediu pentru ca toate obiectivele propuse cu ocazia preluarii institutului sa fie indeplinite la termen.

Intr-un comunicat remis de Ministerul Apararii la finalul vizitei se arata ca au fost abordate si posibilitatile de revitalizare si modernizare a activitatii institutului si de creare a unei platforme unitare de cercetare si productie nationala, „astfel incat institutul sa redevina un producator important de vaccinuri si alte produse biologice de uz uman, cu rol strategic in asigurarea produselor medicale din acest domeniu cu preponderenta prin capabilitati nationale”.

 

Conform ordonantei de guvern adoptate saptamana trecuta, denumirea unitatii va fi schimbata in „Institutul National de Cercetare Medico-Militara Cantacuzino”, iar in termen de 30 de zile de la adoptarea documentului, urmeaza sa se aprobe print-o noua hotarare de guvern organizarea si functionarea institutului precum si numarul maxim de posturi si sursele de constituire a veniturilor proprii.

Finantarea Institutului Cantacuzino se va realiza integral din venituri proprii si in completare din subventii acordate de la bugetul de stat, iar sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ in creditele bugetare, reprezentand 2% din PIB alocate anual Ministerului Apararii Nationale, urmand a fi vorba de o alocare separata, destinata efectuarii cheltuielilor pentru realizarea activitatilor institutului.

 

Personalul Institutului National de Cercetare Cantacuzino va fi preluat cu mentinerea drepturilor salariale avute in plata la data preluarii, iar salarizarea se va face potrivit prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului platit din fonduri publice. Personalul unitatii se va se compune din personal civil si militar, cel civil beneficiind si de drepturile salariale in natura acordate personalului civil din Ministerul Apararii Nationale, potrivit legislatiei in vigoare.

Autoritatile intentioneaza nu doar sa reia productia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, ci doresc ca unitatea sa devina si un pol euroregional in productia de vacicnuri. O discutie in acest serns a fost purtata deja cu comisarul european pentru Sanatate, urmand ca dupa fianlizarea procedurilor de trecere a institutului la Ministerul Apararii Nationale, sa fie transmisa o scrisoare oficiala in acest sens Comisiei Europene.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*