Prima zapada aduce primele doze de vaccin gripal in teritoriu

27 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

La Buzau, aproximativ 30.000 de persoane prezinta risc sporit de a contracta gripa si medicii le recomanda sa se imunizeze, iar maine este asteptata repartitia pentru primul lot de doze de vaccin.

 

vaccin antigripalMinisterul Sanatatii a anuntat astazi, printr-un comunicat de presa, ca incepe vaccinarea antigripala si se vor distribui, incepand e astazi, dozele de vaccin gripal catre Directiile de Sanatate Publica din teritoriu. Primele 200.000 de fiole din totalul de 600.000 achizitionate de la furnizori au ajuns in depozitele Unifarm, iar in urmatoarele zile, acestea vor ajunge la DSP-uri, care le vor distribui medicilor de familie.

La jumatatea acestei luni, ministerul anunta ca necesarul de doze de vaccin pentru acest sezone este de un milion, 600.000 dintre acestea urmand a fi achizitionate de Ministerul Sanatatii de le furnizori externi, restul de 400.000 fiind produse si livrate de Institutul Cantacuzino. Prima transa din dozele contractate de Ministerul Sanatatii a fost livrata, iar pana la sfarsitul saptamanii dozele vor ajunge in teritoriu, unde se va putea incepe omunizarea antigripala. Primele doze de la Institutul Cantacuzino vor fi livrate si ele, pana la finele acestei saptamani, la momentul actual fiind infiolate 212.000 dintre acestea, restul urmand a fi distribuite luna viitoare.

 

Vaccinare eleviDistribuirea primelor doze in teritoriu a fost grabita, probabil, de inrautatirea vremii, momentul coincizand cu cadrea primilor fulgi de zapada. Ministerul a mai anuntat ca este pregatit pentru inceperea campaniei de vaccinare antigripala care poate fi demarata in orice moment, imediat dupa primirea recomandarilor din partea specialistilor de la Institutul National de Sanatate Publica.

Aceasta, desi in urma cu cateva ziele eram anuntati ca demararea campaniei antigripale nu constituie o urgenta, intrucat activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasa, fara raspandire geografica si fara a se inregistra probe pozitive de virusuri gripale. Avand in vedere ca serul devine eficient abia la 10 zile dupa administrare, este de asteptat ca in perioada imediat urmatoare sa fie declansata campania de vaccinare, data fiind racirea vremii si ineficienta vaccinului in cazul in care vor aparea primele epidemii de gripa,  virusul putand fi contractat inainte de administrarea vaccinului sau in perioada celor 10 zile dupa care serul isi face efectul.

 

vaccinareLa nivelul judetului Buzau, aproximativ 30.000 de persoane cu varste cuprinse intre 6 luni si 64 de ani prezinta risc mai ridicat de gripa, fiind vorba de persoane  aflate in evidenta medicilor cu afectiuni medicale cronice sau care lucreaza in unitati sanitare si medico-sociale unde riscul de contaminare este ridicat.

Cu toate acestea, in sezonul trecut, doar 13.000 de buzoieni au ales sa se vaccineze antigripal, astfel ca numarul de 15.000 de doze distribuite in judet a fost mai mult decat suficient.

In acelasi timp, insa, medicii au diagnosticat aproape 45.000 de cazuri de infectiii acute ale cailor respiratorii superioare, peste 12.000 de cazuri de pneumonie si 70 de gripa – majoritatea inregistrate intr-un focar izbucnit la Spitalul de Psihiatrie Sapoca – Sectia Ojasca.

 

racealasigripaAnul acesta, in cele 9 saptamani de cand se face monitorizarea afectiunilor de sezon, saptamanal au fost inregistrate intre 1.000 si 3.000 de viroze respiratorii si pneumonii, in cea mai mare parte avand forme usoare de manifestare, astfel ca numarul internarilor a fost foarte scazut. Nici ultima saptamana nu face axceptie, astfel ca potrivit raportarilor medicilor de familie catre Directia de Sanatate Publica, in ultimele 7 zile au fost 2.671 de infectii acute ale cailor respiratorii superioare si 651 de pneumonii, numarul internarilor fiind de 30 de viroze si 84 de pneumonii, majoritatea copii sub 5 ani.

Vaccinul gripal este recomandat tuturor persoanelor, dar mai ales celor cu risc crescut de complicatii ale gripei. Nu este recomandat insa persoanelor cu alergie la ou, la proteinele de pasare, neomicina, formaldehida, octoxinol-9 sau celor care au avut o reactie alergica severa la o alta vaccinare antigripala anterioara. Se recomanda, de asemenea, ca imunizarea sa fie amanata la pacientii cu boli febrile sau infectii acute. Administrarea vaccinului antigripal poate fi facuta simultan cu alte vaccinuri, dar se recomanda consultarea si avizul medicului, in prealabil.

 


Adaugati un comentariu


 

*