Primăria Capitalei cumpără 600 de locuințe pentru medici

Primarul Gabriela Firea a anunțat, totodată, că au fost obținute și certificatele de urbanism pentru viitorul spital metropolitan și că, în Capitală, se va construi un Centru te protonoterapie pentru pacienții oncologici.

 

În cazul în care nu aleg să plece să profeseze în străinătate, mulți dintre medici sunt atrași de spitalele din marile centre universitare. Bucureștiul este pe primul loc în topul preferințelor acestora, în special datorită condițiilor superioare de muncă pe care le oferă spitalele de aici, în comparație cu cele din provincie. Mulți dintre medicii care profesează în Capitală au venit aici din alte zone ale țării, devenind bucureșteni „prin adopție”, dar personalul de care dispun unitățile medicale este încă insuficient.

La fel ca autoritățile județene, care fac eforturi susținute în încercarea de a atrage medici la spitalele din provincie sau de a-i păstra pe cei care încă profesează aici, Primăria Capitalei apelează la tot felul de soluții pentru ca medicii celor 19 spitale din subordine să nu fie atrași la un moment dat de mirajul străinătății. Aspectul financiar, care a fost rezolvat în mare măsură de Guvern, odată cu majorarea salariilor din Sănătate, nu constituie singurul argument pentru a-i determina pe medici să rămână în țară, reprezentanții Primăriei Capitalei conștientizând faptul că aceștia au nevoie și de locuințe de serviciu.

Prin urmare, a fost luată decizia achiziționării a aproape 600 de locuințe în București, care să fie puse la dispoziția medicilor din provincie care lucrează în spitalele din subordinea primăriei.

 

Gabriela Firea

Proiectul a debutat cu stângul, după ce primăria a anunțat deschiderea procedurii de negociere pentru achiziția acestor locuințe de serviciu, pentru că ofertanții nu au respectat toate prevederile prevăzute în caietul de sarcini. În aceste condiții, a fost necesară reluarea procedurii „de la zero”, ceea ce s-a și întâmplat zilele acestea, conform unui comunicat al Primăriei Capitalei.

„Pentru a încuraja cadrele medicale care îşi desfăşoară activitatea în spitalele aflate în administrarea Primăriei, să rămână în ţară, ne propunem să le oferim condiţii cât mai bune, pentru că acest lucru se reflectă în mod direct asupra calităţii serviciilor oferite pacienţilor. În consecinţă, dorim achiziţionarea a aproximativ 600 de locuinţe de serviciu destinate personalului medical care lucrează în spitalele administrate de Municipalitate. Sperăm ca de dată această ofertele să respecte caietul de sarcini, astfel încât, în cel mai scurt timp, să putem pune la dispoziţia personalului medical locuinţe moderne, care să le asigure tot confortul”, a declarat în acest sens primarul Gabriela Firea.

 

Totodată, Firea a anunțat că proiectul pentru construirea spitalului metropolitan a obținut certificatele de urbanism necesare, iar în prezent se fac demersurile necesare pentru alipirea a încă două terenuri din zona Pipera. „Spitalul metropolitan  îl vom construi şi vom demara licitaţia când vor fi toate documentele gata. Au fost obţinute certificatele de urbanism pentru realizarea acestui spital. De asemenea, au fost iniţiate demersurile pentru alipirea celor două terenuri din Pipera, iar realizarea studiului de fezabilitate se va face prin compania municipală”, a declarat aceasta.

Firea a făcut publică și intenția Primăriei Capitalei de a construi un centru special destinat cu precădere copiilor care suferă de cancer, unic în sud-estul Europei, în cadrul căreia pacienții vor beneficia de o metodă de terapie revoluționară. „Aşa cum ştiţi, în întreaga lume există o terapie revoluţionară care se aplică în special copiilor care au cancer şi anume protonoterapia. Este o modalitate non-invazivă şi cu riscuri reduse pentru pacienţi şi care este răspândită în întreaga lume în ultima perioadă şi se fac investiţii serioase atât din partea guvernelor, investiţii ale marilor oraşe sau chiar investiţii private. Un astfel de centru care nu există în sud-estul Europei nicăieri, se va construi în municipiul Bucureşti în Capitala României, un centru de protonoterapie”, a mai precizat Firea.

 

În ședința de ieri a Consiliului General al Capitalei a fost adoptat și un proiect ce prevede reabilitarea blocului operator al spitalului Cantacuzino. Investiția este de peste 23 de milioane de lei, iar banii vor fi alocați din bugetul administrației locale.  Lucrările presupun realizarea de finisaje ale tavanelor şi pardoselii, dotarea sălilor cu uşă de acces cu senzor, înlocuirea instalaţiilor electrice și sanitare, înlocuirea dotărilor şi a echipamentelor vechi, reabilitarea secţiei centrale de sterilizare de la etajul trei al pavilionului V, prin refacerea fluxului cu respectarea cerinţelor normelor, iar termenul de finalizare este de un an.  „Situaţia actuală a spaţiilor propuse spre reabilitare este necorespunzătoare şi necesită condiţii speciale de lucru, atât în ceea ce priveşte asigurarea unui mediu curat, lipsit de germeni patogeni, cât şi în privinţa facilităţilor aferente actului medical. Cerinţa de igienă, sănătate şi protecţie a mediului implică conceperea şi realizarea spaţiilor, precum şi a părţilor componente astfel încât să nu fie periclitate sănătatea şi igiena. Modificările din punct de vedere al construcţiei sunt numai modificări nestructurale, ce nu vor afecta rezistenţa, stabilitatea şi durabilitatea clădirii spitalului”, se arată în expuneea de motive a proiectului.

 


Adaugati un comentariu


 

*