Primăvara nu a adus aprecierea leului

2 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Evoluția raportului euro/leu a fost mai agitată în ultima săptămână decât în cea precedentă, deși cursul nu s-a despărțit de cota 4,66 lei.

Scăderea aversiunii față de risc la nivel internațional a permis leului să se aprecieze în primele ședințe ale perioadei analizate, când media euro a coborât până la 4,6502 lei, iar cotațiile au scăzut pentru scurt timp până la 4,649 lei.

Treptat, euro a revenit spre pragul de 4,66 lei, iar intervalul s-a încheiat cu un curs de 4,6576 lei, când transferurile s-au efectuat între 4,655 și 4,662 lei.

Tendința de depreciere a leului se va menține și în următoarele luni. În cazul factorilor interni trebuie reamintite inflația sau impredictibilitatea politicilor fiscale, dar și adâncirea deficitelor de cont curent și comercial, cât și creșterea majoră a celui bugetar, în condițiile în care PSD a ales calea investițiilor în consum, prin majorarea salariilor și pensiilor, și nu pe cea în economie.

În ultimul raport al FMI este o frază care spune că dacă politica monetară nu va fi încurajată de politica fiscală, Banca Naţonală nu poate decât să majoreze şi mai mult dobânda”, a atras atenția guvernatorul Mugur Isărescu, în faţa membrilor Comisiei Economice din Senat. „Presiunea pe deprecierea monedei naţionale este încă un argument pentru întărirea politicii monetare. Stabilizarea cursului de schimb nu se poate face la orice dobândă”, a punctat guvernatorul BNR, care a precizat că „suntem acuzaţi sau se sugerează că la începutul anului am dat cu capul precum berbecul în creşterea economică”.

Analiștii Băncii Transilvania atrag atenția, în ultimul lor raport, asupra riscurilor cu care se confruntă economia locală. Creșterea inflației medii la 3,4% va pune BNR în situația de a majora dobânda de politică monetară până la 3,5%. În ceea ce privește cursul mediu, acesta ar urma să fie de 4,7 lei, ceea ce înseamnă că euro ar putea atinge valori de până la 4,75 – 4,8 lei.

Cursul dolarului american a crescut, în perioada analizată, de la 3,7453 la 3,7819 lei, pentru a încheia intervalul la 3,7775 lei, într-o ședință în care cotațiile au fluctuat între 3,776 și 3,789 lei.

Moneda elvețiană s-a mișcat pe piețele internaționale între 1,169 și 1,18 franci/euro, iar media a fluctuat între 3,9494 și 3,9690 lei, cea de la sfârșitul intervalului fiind stabilită la 3,9632 lei.

Perechea euro/dolar a coborât de la 1,2477, în prima parte a perioadei, la 1,2284 dolari la finalul ei, când piețele americane s-au închis la 1,2320 dolari.

Investitorii au ales, înainte de minivacanța prilejuită de sărbătoarea Paștelui Catolic, plasamentele în euro, în ciuda faptului că economia americană dă semne majore de revigorare, șomajul atingând în februarie minimul ultimilor 45 de ani, iar vânzările cu amănuntul au crescut cu 3,1%. Dolarul ar fi trebuit să fie impulsionat și de creșterea inflației la 1,8%.

Indicele compozit al bitcoin, calculat de Bloomberg, a scăzut la finalul perioadei la 7.084,18 dolari, mai jos cu 21% față de începutul lui.

 

*Analiza săptămânală valutară & futures (cuprinde cuprinde perioada 26 – 30 martie 2018), realizată de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*