„Primavara sindicala” fara convulsii in Sanatate

24 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Conducerea SANITAS Buzau anunta ca a aderat la protocolul privind Contractul Colectiv de Munca si reaminteste conducerii judetului ca a promis investitii in spatiul destinat vestiarelor Spitalului Judetean de Urgenta.

 

Mariana Munteanu

S-a incalzit afara, iar sindicatele din diferite domenii de activitate au inceput sa profite, organizand diferite miscari prin care isi revendica, la fel cum o fac in fiecare an, diferite drepturi.

La Buzau, „primavara sindicala” pare sa fie insa linistita, cel putin deocamdata, desi exista, probabil, anumite nemultumiri ale personalului medical, cel putin in privinta salariilor si a conditiilor de munca, pentru ca altfel nu ar exista atat de multe plecari in strainatate.

Liderul buzoian al Sindicatului „SANITAS” Buzau, Mariana Munteanu, spune ca sindicatul pe care il reprezinta „a semnat cu conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau un protocol de aderare la Contractul Colectiv de Munca la nivel national, in urma caruia conducerea Spitalului a inaintat Ministerului Sanatatii cererea de adeziune, urmand ca actul aditional si lista spitalelor aderente sa apara in Monitorul Oficial”.

Mai spune Mariana Munteanu ca salariatii Spitalului Judeten de Urgenta asteapta sa se materializeze protocolul semnat de presedintele Consiliului Judetean, Marian Cristinel Bigiu si Presedintele  Sindicatului „SANITAS” Buzau, Mariana Munteanu, in urma intalnirii dintre reprezentantii conducerii Consiliului Judetean Buzau, reprezentanti ai Sindicatului „SANITAS” Buzau si asistentele sefe ale sectiilor Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, din data de 29.03.2013, initiata de Presedintele Consiliului Judetean Buzau. „Este vorba despre propunerile formulate de angajatii spitalului, privind reabilitarea spatiului destinat vestiarelor personalului, asigurarea uniformelor de serviciu si a efectelor pentru pacienti”, spune liderul buzoian al SANITAS, Mariana Munteanu.

Ce-i drept, la fel de mari sunt si asteptarile pacientilor, mai ales fata de comportamentul personalului medical, care in unele cazuri asteapta sau chiar conditioneaza felul in care acorda ingrijirile, de asa-zisele „atentii”. In conditiile in care sistemul nu asigura medicamentele si materialele sanitare, iar bolnavii si apartinatorii de multe ori si le achita cu bani din buzunar, este greu de preupus ca mai au vreun motiv ca sa-si „cumpere” bunavointa celor care primesc salarii pentru a-si face datoria.

In ceea ce priveste salarizarea din sistemul de sanatate, Victor Mora,  consilier personal al ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, ca „in prezent se lucreaza, in colaborare cu reprezentantii medicilor, la un proiect nou de salarizare, care pleaca de la principiul platii medicilor dupa responsabilitate si performanta. Obiectivul acestei masuri este cresterea salariilor medicilor, concomitent cu un management mai eficient si riguros in spitale. Avem in vedere scoaterea medicilor din grila de salarizare bugetara, pentru ca acestia sa nu mai fie asimilati functionarilor publici”, mentionand ca acest principiu s-ar putea aplica si asistentilor medicali si moaselor.

Mariana Munteanu reaminteste ca SANITAS sustine material asistentele medicale din Sectia Pediatrie, penalizate in urma scandalului copiilor contentionati, acoperind sanctiunea baneasca aplicata, considerand ca „in mass-media locala si nationala, SANITAS  a fost singurul sprijin pentru colegele din sectia Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, considerand actiunile lor ca efectuate cu buna credinta”.


Categorii: Organizatii, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*