Primele 215.000 de carduri de sanatate au fost produse

1 august 2013 | 0 comentarii |

Nu se stie insa cine le va distribui asiguratilor. Pana la sfarsitul anului se vor emite 7,5 milioane de cardului electronice nationale de sanatate.

 

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Primele 215.000 de carduri electronice nationale de sanatate au fost produse, respectand termenul propus – sfarsitul lunii iulie, informeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), printr-un comunicat de presa, in care se mentioneaza ca in perioada urmatoare vor fi personalizate cel putin 50.000 de carduri, zilnic.

O echipa a Departamentului IT al CNAS genereaza si verifica datele necesare pentru personalizarea cardului electronic national de sanatate”, se mentioneaza in acelasi document.

CNAS apreciaza ca daca partenerul acestui proiect, CN Imprimeria Nationala SA, va tipari cardurile cel putin in acelasi ritm, pana la sfarsitul anului vor fi produse 7,5 milioane de carduri, conform contractului.

Cardul national electronic de sanatate este un proiect prioritar pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care aduce avantaje importante asiguratilor. In acelasi timp, acest proiect va contribui la cresterea transparentei si eficientei cheltuirii banului public in sistemul social al asigurarilor de sanatate”, sustine presedintele CNAS, Cristian Busoi, citat in comunicatul amintit.

Nu se mentioneaza, insa, cine va distribui cardurile si nici cand. Desi dr. Busoi a incercat sa-i convinga pe medicii de familie sa faca acest ;lucru, acestia au feruzat, categoric.

 

medic-farmacist-baniTotodata, CNAS informeaza ca banii primiti la rectificarea bugetara se vor duce catre producatorii de medicamente si farmacii. Suma primita suplimentar la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (FUNAS), in urma rectificarii bugetare, are ca destinatie plata medicamentelor din programele de sanatate si a celor cu si fara contributie personala eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, se mentioneaza in comunicatul remis de CNAS.

Rectificarea permite CNAS sa-si indeplineasca obligatiile asumate de Guvern cu partenerii internationali si sa respecte prevederile Directivei pentru combaterea platilor intarziate, transpusa in Legea nr. 72/2013, conform careia platile catre furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale se fac la 60 de zile plus 30 de zile de la data validarii, sustine CNAS.

Se mentioneaza ca in luna august 2013 se vor plati pentru medicamente cu si fara contributie personala eliberate prin farmaciile cu circuit deschis facturile aferente lunii octombrie 2012, scadente la termenul de 120 de zile, precum si facturile aferente lunii aprilie 2013, scadente la termenul de 60 plus 30 de zile, asa cum a fost stabilit prin contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale pentru anul 2013.


Categorii: C.A.S., Farmacii, Medici

Adaugati un comentariu


 

*