Primele 300 de carduri de sanatate au fost activate

27 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Saptamana viitoare se vor emite inca 100.000 de „pasapoarte de sanatate”, care vor fi pilotate in centrele de dializa.

 

Medicul sef al Casei Nationale de Sanatate (CNAS), dr. Marius Filip, a anuntat astazi ca primele carduri de sanatate au fost deja elaborate in cadrul proiectului pilot demarat la Arad, care a intrat de ieri in functiune. Urmatoarele 100.000 de bucati vor fi pilotate in cadrul Centrelor de dializa. Daca sistemul va functiona potrivit asteptarilor, dupa 1 ianuarie 2013 se vor emite cate un milion de carduri in fiecare luna, pana cand toti romanii vor intra in posesia pasaportului de sanatate, care cel mai probabil se va distribui prin intermediul medicilor de familie, care vor avea misiunea sa incarce fiecare card cu datele personale si medicale ale fiecarui asigurat.  

Primele carduri au fost elaborate in cadrul proiectului pilot care a inceput la Arad. Este vorba despre aproximativ 300 de bucati. Un al doilea pilot, pentru care vor fi elaborate aproximativ 100.000 de carduri, va fi utilizat in centrele de dializa, iar daca sistemul functioneaza bine dupa 1 ianuarie 2013 va incepe elaborarea a un milion de carduri pe luna”, a declarat dr. Marius Filip, medicul sef al CNAS.

 

Cardul de sanatate, pe post de legitimatie de transport

 

Medicul sef al CNAS a mai declarat ca pasaportul de sanatate ar putea fi folsit in viitorul apropiat si ca legitimatie de calatorie, de catre persoanele care au gratuitate pe mijloacele de transport in comun. Dr. Filip spune ca Ministerul Transporturilor a solicitat ca toate persoanele exceptate de la plata transportului in comun sa poata valida calatoria folosind cardul de sanatate la urcarea in mijloacele de transport.

De exemplu, pensionarii, veteranii de razboi si toate celelalte categorii care beneficiaza de gratuitate pe mijloacele de transport in comun ar putea utiliza cardul de sanatate pentru validarea calatoriei, reusind astfel sa aiba permanent cardul asupra lor. In viitor acest lucru s-ar putea extinde si la studenti si elevi”, a explicat medicul sef al CNAS.

Reamintim ca Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) si Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE), au fost oprite saptamana trecuta timp de cinci zile, in vederea desfasurarii activitatilor de instalare necesare pentru pregatirea intrarii in functiune a Sistemului Informatic al Cardului National de Asigurari de Sanatate (SICNAS), care a intrat in functiune incepand de ieri, insa doar in judetul Arad.

Cardul national de sanatate va fi valabil cinci ani de la data emiterii, cu exceptia celor cele elaborate inainte de 31 decembrie 2012, pentru care se va considera ca data a emiterii, 1 ianuarie 2013.


Categorii: C.A.S., Stiri

Adaugati un comentariu


 

*