Primele 900 de doze de imunoglobulină ajung în țară luna aceasta

1 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății anunță că a primit asigurări în acest sens în cadrul întâlnirii pe care a avut-o astăzi, cu producătorii din industria farmaceutică și asociațiile de pacienți.

 

În cursul zilei de astăzi, a avut loc anunțata întâlnire între ministrul Sănătății și producătorii de medicamente, generată de criza de imunogloguline, care i-a determinat pe mai mulți părinți să potesteze în fața Ministerului Sănătății, după ce, în urmă cu mai bine de o lună, semnalaseră dispariția acestor medicamente de pe piață.

La discutiile purtate astăzi cu principalii producători de imunoglobuline au participat și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, ministrul primind asigurari din partea unui producator ca luna aceasta va aduce în țară primele 900 de doze necesare tratarii sindromurilor de imunodeficiență primară, urmând ca o nouă tranșă de 3.000 de flacoane să fie asigurată în luna ianuarie a anului viitor, potrivit unui comunicat de presă remis de MS.

În timpul întâlnirii s-a s-a stabilit si o strategie comună în ceea ce privește aprovizionarea cu imunoglobulină a pieței din România, pe termen scurt și lung, luând în calcul inclusiv modificarea cadrului legislativ pentru aceste produse, dacă este necesar.

 

Florian Bodog

Potrivit aceluiași comunicat al Ministerului Sănătății, un alt producător, care a ales să părăsească piața  românească în luna mai a anului trecut, și-a anunțat intenția de a reveni, astfel ca exista premisele încetării crizei de imunoglobuline.

Tot în cursul zilei de astăzi, Florian Bodog urmează să mai aibă o întâlnire cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și conducerea companiei naționale Unifarm, pentru a discuta și identifica soluții la situațiile semnalate  de reprezentanții producătorilor.

„Vreau să asigur pacienții că vom face toate eforturile necesare pentru aprovizionarea spitalelor cu imunoglobuline. Astăzi, împreună cu echipa ministerului și a Casei de Asigurări de Sănătate vom analiza cu prioritate solicitările producătorilor privind cadrul legislativ pentru aceste produs”, a declarat ministrul Bodog, prin intermediul comunicatului amintit.

 

Printr-un alt comunicat, Ministerul Sănătății anunță că anul acesta au fost introduse pe lista de medicamente compensate 33 de molecule inovatoare, destinate atât pacienților care suferă de boli pentru care nu există alternativă terapeutică, dar și pentru afecțiuni oncologice, hematologice, diabet și HIV/SIDA. Se mai menționează totodată că prețurile a 55 de medicamente au scăzut, cu valori cuprinse între 10 și 80%, fiind vorba atât de medicamente care fac obiectul unor contracte cost-volum-rezultat, precum cele pentru tratamentul hepatitei C, cât și despre medicamente din aria terapeutică a unor afecțiuni neurologice și psihice, dar și hipertensiune arterială sau boli reumatice.

Banii economisiți în bugetul destinat consumului de medicamente datorită diminuărilor de prețuri la unele produse farmaceutice au fost bineveniți la buget pentru a acoperi costurile altor tratamente acordate în cadrul sistemului de sănătate. Așa cum se știe, banii nu sunt niciodată suficienți, nu doar în sistemul de sănătate din România, ci în toată lumea. Însă, politicile publice de sănătate prevăzute de Programul de guvernare au în centrul lor pacientul și prioritatea mandatului meu este asigurarea accesului pacienților la tratamentele de care au nevoie”, afirma Florian Bodog citat in comunicatul ministerului.

 


Adaugati un comentariu


 

*